Mustang – divoký kůň: původ, exteriér, foto
![]()
Mustang je divoký domácí kůň Severní Ameriky. Nejznámějším mustangem je samozřejmě Spirit. Mustangové jsou malého vzrůstu, obvykle porostlí srstí, ale ideálně přizpůsobení svým životním podmínkám. Celkově je to velmi působivý kůň.
Mustang je kůň s poměrně dlouhou historií, která sahá až do 16. století. Tito tvorové jsou potomky domestikovaných zvířat, která do Ameriky přivezli Evropané v období aktivního průzkumu nového kontinentu. Název plemene, které se stalo známým po celém světě, pochází ze španělského slova „mestengo“, které se překládá jako „divoký“, „toulavý“, „nikdo“.
Původ
Předpokládá se, že plemeno mustang vzniklo za pouhých 100 let. Jejich původ sahá až k domácím plemenům koní, která na americký kontinent přivezli osadníci. Lidé často opouštěli chromá a nemocná zvířata. Navíc koně často utíkali z pastvin. Bylo nemožné najít ztrátu na rozlehlých prériích. Ztracení jedinci vytvořili stádo a dál putovali při hledání vody a potravy. Někteří z nich zemřeli, ale ti nejodolnější se přizpůsobili, aby přežili bez lidí.
Mustangové jsou divocí koně, kteří byli získáni přirozeně smícháním krve španělských, anglických a francouzských plemen. Indiáni tato zvířata nejprve chytili kvůli pojídání masa a vytahování kůží. Následně se domorodé kmeny naučily jezdit na mustangech, používat je při dlouhých migracích a dokonce na nich bojovat. V Severní Americe, kde byly podmínky stanoviště vhodnější, se populace divokých koní rychle zvyšovala.
V nejpříznivějších obdobích pro tato zvířata se jejich stavy zvýšily na 2 miliony Další kolo rozvoje plemene nastalo na konci XNUMX. století, kdy se ulovení divocí koně stali základem pro vznik množíren.
Kde žijí divocí mustangové?
Během formování plemene se mustangové rychle rozšířili do rozsáhlých oblastí prérií Severní Ameriky a velká populace jich žila ve stepních oblastech Jižní Ameriky. Distribuční oblast těchto zvířat se po zahájení zemědělského rozvoje prudce snížila.
Majitelé pozemků instalovali velké ploty, aby zabránili stádům divokých koní šlapat a pojídat pěstované rostliny. To způsobilo problémy pro migraci koní, kteří ztratili možnost najít dostatek potravy a vody. Nyní je oblast rozšíření divokých mustangů omezena na chráněná území a indiánské rezervace. V Nevadě je obzvláště mnoho mustangů.
Vlastnosti exteriéru a životního stylu
Některé exteriérové znaky těchto koní jsou výsledkem míšení domácích plemen a adaptace těchto zvířat na prérijní podmínky. Všichni mustangové se vyznačují širokým, svalnatým hrudníkem, ale krátkým hřbetem. Krk těchto tvorů není příliš dlouhý. Nohy mustangů jsou poměrně dlouhé a svalnaté. Kopyta jsou vysoce odolná, takže se koně mohou pohybovat i po skalnatém terénu.
Takové tělo a nohy umožňují zvířatům vyvinout velkou rychlost a běhat po dlouhou dobu. Výška dospělého je asi 1,5 m Hmotnost se může pohybovat od 320 do 400 kg. Kohoutková oblast mustangů je slabě vyjádřena. Hříva může být různě dlouhá. Barva těchto koní má různé odstíny. Existují trikolorní, černí, bílí, červení, strakatí a hnědí jedinci. Kůže divokých koní je vždy čistá a dobře upravená.
Tito tvorové, stejně jako jejich vzdálení divocí předkové, žijí ve stádech, což jim umožňuje být více chráněni před predátory. Stádo divokých koní může čítat až 18 jedinců. Je v něm výrazná hierarchie. Hlavními jsou hřebec a klisna. Kromě toho je součástí stáda divokých koní také řada samic, mláďat a hříbat.
V rámci stáda samec neustále demonstruje svou převahu. Je to dáno tím, že ve stádě žijí hříbata různého pohlaví a rostoucí samci mohou později vytvářet konkurenci pro hlavního hřebce. Klisny žijící ve stejném stádě se nikdy nestýkají. Když se ke stádu přiblíží vnější samci, hlavní hřebec zůstane vzadu, aby čelil hrozbě, zatímco alfa samice vede stádo do bezpečí.
Tato zvířata dobře cítí ostatní členy stáda. Za chladných nocí, stejně jako v oblastech, kde v zimě padá sníh, se tito koně naučili zůstat v teple. K tomu se těsně přitisknou k sobě. Při útoku predátorů tvoří členové stáda jakýsi prstenec, uvnitř kterého zůstávají mláďata zvířat a nemocní jedinci. Silní a zdraví koně vykopávají kopyta a agresivně funí, aby zahnali predátory.
Většina oblastí, kde mustangové žijí, je suchá, takže v obzvlášť horkých dnech se koně snaží zůstat blízko napajedel. Aby vyloučili parazity ze srsti, často se koupou a bahenní koupele.
Co jí mustang?
Trávy, které rostou na rozlehlých amerických prériích, jsou chudé na živiny, proto musí mustangové neustále migrovat, aby měli dostatek potravy. Z hlediska výživy jsou tito divocí koně nenároční. Na jaře mustangové konzumují zelené bylinky a květiny. V tomto období mohou dospělí zkonzumovat až 6 kg vegetace denně.
Později, když rostliny vlivem vysokých teplot vyschnou, koně je dále pojídají. Období sucha je pro tyto volně žijící živočichy nejméně příznivé období. Nezůstala téměř žádná suchá tráva a koně jsou nuceni jíst:
- větve;
- mech;
- lišejník;
- bobule;
- listy keřů.
V oblastech, kde v zimě padá sníh, se koně přizpůsobili, aby ho odklízeli kopyty, aby získali nepatrné zbytky vegetace. Tito divocí koně často trpí vážným nedostatkem soli. Aby ji doplnili, mohou ohlodávat kosti, které se často nacházejí v prérii. Navíc často jedí hlínu, aby získali základní minerály. V nejteplejších měsících chodí koně napájet 2x denně, spotřebují až 50-60 litrů vody. V chladném počasí jim stačí 30-35 litrů tekutin denně.
Reprodukce
Období páření u těchto zvířat nastává koncem jara – začátkem léta. V této době se samci stávají agresivními. Často mezi sebou měří síly. K určení vítěze ve většině případů stačí demonstrace. Mezi stejně silnými hřebci mohou propuknout hádky. Zvířata mohou bojovat pomocí zubů a těžkých kopyt. V tomto případě existuje vysoké riziko zranění. Vítězný samec se stává vůdcem stáda a páří se s většinou klisen.
Březost u samic trvá 11 měsíců. Klisny rodí jedno hříbě. Ve vzácných případech se objevují dvojčata. Samice se o hříbě stará 6 měsíců. Celou tu dobu ho krmí mlékem. Když nastane chladné počasí, hříbě přechází z kobylího mléka na rostlinnou potravu. Mláďata zůstávají ve stádě až 3 roky. Po tomto je vyloučen. Mladé samice se připojují k jiným stádům. Samci, kteří si ještě nemohou nárokovat svůj vlastní harém, často tvoří oddělená stáda.
Nepřátelé
Mezi nejnebezpečnější predátory pro mustangy patří vlk a puma. Tato zvířata jsou dostatečně velká, aby zabila koně. Nejčastěji napadají hříbata, staré a nemocné jedince, čímž osvobozují stáda od nejslabších zástupců. Kojoti a lišky představují pro tyto tvory menší hrozbu. Tato dravá zvířata napadají teprve nedávno narozená hříbata, která zůstala bez péče svých matek.
Největším nepřítelem mustangů jsou však lidé. Lov těchto kopytníků byl v 19. a na počátku 20. století rozšířený, což vedlo téměř k úplnému vyhynutí populace. Nyní je tento typ koně chráněn zákonem.
Likvidace mustangových koní
Do druhé poloviny 2. stol. počet divokých koní vzrostl na XNUMX miliony velmi škodili rozvíjejícímu se zemědělství, protože sežrali a pošlapali velké plochy plodin. Mnoho tehdejších ekologů navíc upozorňovalo, že takové množství koní způsobilo přírodě nenapravitelné škody, protože sežrali trávu a ničili drny. Aby se snížila populace, všude, kde se tato zvířata vyskytují (kromě chráněných území), začal jejich odstřel.
Kromě toho byla zvířata často naháněna do speciálních dodávek a odvážena na jatka. Již v 70. letech 17. století se populace kopytníků snížila na 18-1971 tisíc zvířat. Zdálo se, že pohyby chrání mustangy před vyhubením. Teprve v roce XNUMX byl přijat zákon na ochranu mustangů, ale to problém nevyřešilo, protože počet divokých koní začal opět raketově stoupat. Byla přijata opatření ke kontrole čísel. Jak se počet koní na území zvyšuje, někteří z nich jsou odchyceni a prodáni na aukcích.
Španělští mustangové
Tato zvířata byla ve Španělsku rozšířena ještě před objevením Ameriky. Nyní je tento druh na pokraji vyhynutí. Španělští mustangové mají mnoho odlišností od amerických. Divoký kůň nalezený ve Španělsku pochází z plemen Sorraia a Andalusian. Španělští mustangové se vyznačují svou vytrvalostí a neobvyklou krásou. Jsou poměrně malé. V kohoutku dosahují pouze 110-120 cm.
Existují koně různých barev, ale nejběžnější jsou černí a ryzáci. Srst zvířat je krátká a hedvábná. Většina jedinců má hustou hřívu a ocas. Tito koně dokážou uběhnout až 250 mil s dobrým výkonem, za což jsou nadšenci jezdeckého sportu vysoce ceněni.
Vytrvalost těchto koní je dána vyvinutým svalstvem, velkou kapacitou plic a dobře fungujícím kardiovaskulárním systémem. Zvířata jsou z hlediska výživy nenáročná. Vzhledem k tomu, že se plemeno vyvinulo v přírodních podmínkách, je odolné vůči mnoha infekčním onemocněním koní. Španělské mustangy dnes některé hřebčíny využívají k vylepšení stávajících jezdeckých plemen.
Don Mustang
Populace donských mustangů žije odděleně na ostrově Vodny již více než 50 let. Toto území se nachází uprostřed jezera Manych-Gudilo, které se vyznačuje vysokou slaností. Od roku 1995 je ostrov součástí přírodní rezervace Rostovský. Existuje mnoho teorií vysvětlujících původ těchto koní.
Většina badatelů se shoduje, že tito mustangové pocházejí od zástupců plemene Don, kteří byli pro další chovatelskou práci nevhodní a byli vypuštěni lidmi. Postupně koní přibývalo. Zbláznili se, úplně ztratili kontakt s lidmi. Nyní populace donských mustangů čítá asi 200 jedinců.
Tato zvířata nejsou podobná svým možným předkům. Mají silnou stavbu. V kohoutku dosahují asi 140 cm. Kosti jsou silné. Nohy jsou poměrně krátké, se silnými kopyty. Ve většině případů se hřebci rodí červení. Bylo zjištěno, že gen albinismu je v populaci donských mustangů silný. To vede ke vzniku hříbat s bílou barvou kůže, ale takoví jedinci ve většině případů nepřežijí. Don Mustangové mají vysokou imunitu, takže jsou odolní téměř vůči všem infekcím.
Nejčastěji, když slyšíte slovo „Mustang“, myslíte na svobodného a neklidného koně, kterého není snadné omezit. Ano, každý ví, že mustangové jsou divocí koně. Málokdo ale ví, že jejich předci byli domestikovaná a domestikovaná zvířata. Jak se stalo, že se poslušní a domácí koně stali nezávislými a svéhlavými?
![]()
Popis plemene
Na jednu stranu se nedá říci, že by divocí koně byli samostatným plemenem koní, ale na druhou stranu se již natolik vzdálili svým předkům, že jsou směle označováni za samostatné plemeno. Silní a vytrvalí divocí moderní koně mají v krvi trochu španělské a trochu francouzské krve. Stalo se tak proto, že v různých obdobích se koně přivezení z různých zemí a různých plemen stali mustangy.
Níže pro vás představujeme videoreportáž pořadu o lidech a zvířatech, který vypráví o vztahu kovbojů a mustangů, kteří žili a stále žijí v USA.
Jak dlouho žijí koně milující svobodu? Dříve se divocí mustangové mohli dožít až 30 let, dnes však průměrná délka života mustangů dosahuje 15, v lepším případě 18 let. Bohužel tito koně jsou kvůli kůži a potravě neustále vyhlazováni domorodým obyvatelstvem. Proto na nich dodnes působí přírodní výběr, podle kterého přežívají ti nejsilnější a v případě mustangů nejrychlejší.
Původ
Potomci mustangů byli do Ameriky přivezeni ze Španělska již v 16. století. Byli tam přivezeni jako ochočení a zlomení koně na ježdění evropskými kolonisty. Někteří jedinci však z různých důvodů zůstali bez hostitele.
Stalo se tak z různých důvodů. Některým koním se z různých důvodů podařilo ze své pastviny uprchnout. Jiní získali svobodu, když jezdec, majitel, zemřel v boji. Pak se kůň vrátil z bojiště sám a nebyl nikdo, kdo by se o něj postaral. A někteří koně byli prostě ponecháni na prérii, aby se o sebe postarali sami, když potřebný prostor na lodích kolonialistů nahradily cenné kovy a materiály ze zemí kolonií.

Nezáleží na tom, jak byli domácí koně vypuštěni. V důsledku toho se rozběhli a stali se z nich mustangové – toulavá, divoká zvířata. Mimochodem, byli to Španělé, kteří jim začali říkat mustangové, kteří v té době kolonizovali území Severní Ameriky. Toto slovo se překládá jako „toulavé zvíře“ (nebo podle jiné verze „toulavý dobytek“), „divoký“ a „nikoho“.
Внешний вид
Vzhledem k tomu, že divoká zvířata se musí o své základní potřeby starat sama, divocí koně mírně změnili svůj vzhled. Staly se menšími, ale odolnějšími a silnějšími. Zvětšily se jim hlavy, prodloužily se jim krky a uši, zhoustly klouby a srst ztuhla.
Kohoutková výška divokých koní dosahuje 152 cm a váží až 500 kg. Vzhledem k tomu, že divokým mustangům se neustále mísí krev s koňmi různých barev a plemen, nelze jednoznačně popsat jejich vzhled. Barva obsahuje všechny možné barvy, od nejsvětlejší po nejtmavší. Přestože se nejčastěji vyskytují strakaté, tzn. skvrnité jedince.
Litujeme, aktuálně nejsou k dispozici žádné hlasování.
znak
Nejznámějším povahovým rysem mustanga je jeho nezávislost. Mají vlastní mysl a mají tendenci dělat jen to, co chtějí. Častěji to vede k jejich nepředvídatelnosti. Mustangové jsou však také chytří koně. Díky těmto vlastnostem dokážou zkušení trenéři mustangy stále zkrotit a dokonce s nimi i soupeřit.
Hlavní vlastnosti
Hlavním rysem tohoto plemene jsou jejich silné nohy. A také, co je opravdu překvapivé, vždy působí čistě a upraveně, jako by jim někdo pravidelně česal srst a hřívu. Když už jsme u těch hřív, vypadají skvěle! Dlouhá, lesklá a hedvábná hříva vlaje ve větru a ztělesňuje svobodu milující povahu divokých koní.

Dalším znakem je, že samice odvádí stádo od nebezpečí. A všichni jedinci v jejich stádě ji poslouchají a nekonfliktují. Nejúrodnější samice se stává hlavou stáda. Hlavní samice pak odvede stádo před nebezpečím, ale vůdce stáda, hlavní samec, zůstává hrozbě čelit. Pokud však není možné uniknout z nebezpečí, pak samec stojí určitým způsobem a snaží se chránit potomstvo. Klisny stojí kolem hříbat tak, že kruh je vně a tlama je uvnitř kruhu.
Krmení
Divocí koně jedí téměř stejně jako domestikovaní. S nejmenším rozdílem. Pokud jsou v hřebčínech koně krmeni krmnými směsmi, pak ti koně, kteří prostě žijí ve volné přírodě ve stádech, si musí obstarat potravu sami. Proto se spokojí s pastvou. Tráva, nízké keře a listí jsou jejich hlavní potravou.
Když jsou však moderní mustangové domestikovaní, stále se do jejich stravy přidává krmivo a seno.
Rozmnožování ve volné přírodě
Období páření se u mustangů pohybuje od dubna do poloviny června. Samci v této době bojují o právo na rozmnožování. Díky této tradici mají mustangové vždy silné a zdravé potomky. Koneckonců, jen ti nejsilnější a nejodolnější samci se smí zapojit do páření se samicemi.

Po spáření nese samice potomstvo dalších 11 měsíců. Hříbě se rodí slabé, ale během pár hodin se dokáže postavit na silnější nohy a začít chodit. Do 7 měsíců ho matka krmí mlékem, pak přechází na obvyklou stravu pro mustangy.
Fotogalerie
Video „Divocí koně z kanadských Skalistých hor“
Toto video představuje populaci divokých koní pasoucích se ve skalnatých horách kanadské divočiny. Hovoří nejen o koních samotných, ale i o tom, jak málo jich zbylo. A přestože toto video není krátké, stojí za zhlédnutí!