Tipy

Labuť velká (Cygnus olor) – Ptáci evropského Ruska

Vzhled a chování. Největší z labutí Eurasie, délka těla 145–160 cm, rozpětí křídel 210–240 cm, hmotnost 8–13 kg (samci) a 6–7 kg (samice).

popis. Dospělé labutě všech 3 druhů ruské fauny mají čistě bílé peří. První juvenilní opeření mláďat je tmavě šedé, po prvním zimním svatebním línání se stává špinavě bílým s rozsáhlými světle šedými skvrnami. Ptáci nosí své poslední bílé peří po svém prvním posvatebním pelichání v polovině léta. Ve druhém nebo třetím roce života se nedospělí ptáci liší od dospělých pouze bledší barvou zobáku. Ptáci neustále skloňují hlavu pod vodou, a proto díky povlaku železitých solí a usazenin bahna získává peří hlavy a horní části krku u ptáků všech věkových kategorií žlutookrový odstín.

Stejně jako ostatní druhy labutí se němý liší od ostatních anseriformes přítomností uzdičky – trojúhelníkové oblasti holé kůže mezi zobákem a okem. Od ostatních labutí se liší přítomností knoflíkovitého výrůstku na bázi zobáku a jasně červenou hlavní barvou zobáku. Lemování zobáku a nehtu jsou černé. Na prvním podzimu mají mláďata černý zobák bez růstu. Porost se začíná objevovat po první zimě, kdy zobák získá tmavě černorůžovou barvu.

Nedospělí ptáci druhého a třetího roku života se vyznačují světle růžovou barvou zobáku a malou velikostí knoflíkovitého růstu. U samic je růst obvykle o něco menší než u samců. Nohy jsou černé. Z dálky je patrný charakteristický způsob, jak se němí ptáci drží za krk S-tvarově zakřivené a mírně nakloňte hlavu dolů. Tato poloha hlavy je obvykle zachována i při plně nataženém krku. Složená křídla jsou obvykle mírně zvednutá nad hřbetem. Ocas ptáka sedícího na vodě je mírně zvednutý.

Za letu se němý liší od zpěvu podobné velikosti tvarem a barvou zobáku, silnějším a obvykle mírně zakřiveným krkem a delším a špičatým ocasem. Mláďata a ptáci ve středním peří jsou tmavší a kontrastnější než zpěváci odpovídajícího věku.

Hlas. Křídla létajících ptáků vydávají charakteristický rytmický syčivý zvuk. Hlas je tichý, připomíná chrochtání a krátké kvičení prasete. Samice hlídající hnízdo syčí jako husa a spouští prohnutý krk s nařaseným peřím. Během páření na vodě a při obraně území před cizími lidmi samci zvedají svá nadýchaná křídla vysoko nad záda a jejich zakřivený krk se ohýbá daleko na záda. V okamžiku vyvrcholení rituálu páření ptáci plavou zobák na zobák a „proplétají“ se zakřivenými krky.

Distribuce, stav. Obyvatel velkých mělkých jezer porostlých rákosem a deltami velkých řek v pásmu jižních stepí a polopouští Eurasie až po ruský Dálný východ. Ve středověku byl v západní Evropě aklimatizován jako parkový pták. Ve druhé polovině 20. století se hranice areálu posunula výrazně na sever až do středního Ruska, Leningradské a Pskovské oblasti a jižního Finska. Izolované hnízdní centrum se objevilo v deltě Pechora. Zimuje především na pobřeží Černého, ​​Kaspického a Středozemního moře a také v Perském zálivu.

Přečtěte si více
Co lze zasadit vedle brokolice, jaké sousedství má brokolice ráda: fotografie, popis 8 užitečných rostlin pro brokolici

Život. Přichází brzy, do středního Ruska – po vytvoření prvních roklí ve vodních útvarech. Hnízdit zde začíná v druhé polovině dubna nebo v první polovině května, na jihu evropského Ruska hnízdí od konce března. Pro hnízdění si vybírá velké eutrofické mělké vodní útvary s bohatou vodní vegetací: velká jezera, delty řek a záplavové oblasti, odsolované mořské zátoky a ostrovy v zóně skerry.

Mohutná hnízda o průměru 1,2–1,5 m a výšce 0,2–0,4 m jsou obvykle ukryta v hustém travnatém porostu nebo ve velkých rákosových podpěrách na okraji vody. Hnízda mohou být od vody vzdálena 20 i 50 m. Na mořských ostrovech a rožních mohou být plochá miniaturní hnízda umístěna zcela otevřeně na pobřežním písku, oblázcích nebo mezi řídkou a nízkou trávou, někdy v koloniích o 20–30 hnízdech.

Ochotně osidluje ostrovy obsazené koloniemi Maykov, zejména racky stříbřitými, kde si staví hnízda v nejvyvýšenějších oblastech mezi racky, 30–40 a dokonce 100 m od vody. Na vnitrozemských vodách teritoriální páry obvykle aktivně chrání své oblasti. Hnízdo staví oba partneři, základ hnízda tvoří samec z velkých stonků. Snůška obsahuje 5–7, někdy až 12, slabě nazelenalých nebo našedlých vajec.

Mláďata do 10 dnů často odpočívají na zádech svých plaveckých rodičů pod mírně zvednutými křídly. Mladí ptáci začínají létat ve věku tří měsíců, ve středním pásmu – obvykle v září. Mláďata zůstávají se svými rodiči celou zimu a na jaře se s nimi vracejí do místa narození. Po postavení hnízda je rodiče vyženou ze svého stanoviště, mláďata se ve druhém a třetím roce života spojí se skupinami nedospělých jedinců a začnou porozchodové migrace.

U němé drůbeže k tomu dochází již v prvních dnech května a končí tvorbou shluků v místech línání v první polovině července. V druhé polovině července nebo srpna dochází k línání létavého opeření. Chovní ptáci línají během snůšek. Největší koncentrace línajících se nedospělých ptáků se tradičně vyskytuje v mělkých mořských vodách Kaspického moře, ústí řek severní oblasti Černého moře, velkých stepních jezer a u finských a estonských mořských ostrovů. Při posvatebních migracích může létat až na sever do delty Pechory, kde je také každoročně pozorováno hnízdění jednotlivých párů.

Jako všechny labutě vedou hlavně vodní způsob života, sbírají potravu ze dna v mělkých vodách hlubokých až 1,5 m, spouštějí hlavu a krk pod vodu nebo se koulí. Téměř výhradně býložraví ptáci, základ potravy tvoří křehké vegetativní části vyšších vodních rostlin a vláknité řasy. Živí se na souši, svírají semena a listy obilovin, pouze za nepříznivých povětrnostních podmínek. Potápí se velmi zřídka.

Labuť němá (cygnus olor)

Už to vidíš na obloze stěhovavých ptáků, které jsou odesílány do horké země, aby úspěšně přežili zimní chlad. Nevím jak vy, ale já se na tuto krásnou podívanou moc rád podívám. Myslím, že byste to měli vědět, Kteří ptáci létají na jih?

Přečtěte si více
Který polykarbonát je lepší pro baldachýn?

Kteří ptáci létají na jih

Mnoho ptáků míří na jih, přežít zimu, protože právě v tomto ročním období se stávají velmi je těžké si najít jídlo pro sebePtáci jsou obecně teplokrevní tvorové, ale pokud mají dostatek potravy, dokážou si udržet požadovanou tělesnou teplotu. Odletět následující zástupci ptáků:

Odletí dříve než všichni ostatní ti ptáci, kteří jsou zvyklí na hostinu na hmyzu. Například kukačka nebo slavíkPtáci, kteří dávají přednost rostlinné potravě, odlétají mnohem později.

Během zimního období se to děje zamrzání nádrží, takže i vodní ptactvo létají na jih, protože jinak nejen nenajdou potravu, ale také nevydrží silné mrazy. Labutě žijící ve středním pásmu, staví hnízda, když se vrátí ze zimy. Již na podzim se s mláďaty připravují na svůj první let na jih. Je tu však jeden háček. Pokud mládě nestihlo normálně vyrůst a dospět, není s sebou odvezeno. Bohužel uhyne.

Zvláštnosti letu na jih

Ptáci musí překonávat poměrně velké vzdálenosti. Někteří mohou létat v noci i ve dne. Vlaštovky dokážou chytat hmyz za pochodu, což jim pomáhá dostat se na požadované místo mnohem rychleji. Kukačka a střízlík Jsme zvyklí si během dne dát pauzu a svačinu a v noci Znovu se vydali na cestu.

ptactvo, kteří jsou zvyklí žít u rybníka, mohou létat kdykoli. Stačí jim létat pravidelně. zastavit, trochu si odpočinout a dát si něco k jídlu.

Ti ptáci, kteří se živí obilím, ne vždy létají na jih, protože je lze nalézt i v zimě. Pokud si pták dokáže snadno najít potravu v zimě i v létě, nepoletí na jih, a zůstane ve své vlasti.

Někteří ptáci jsou zvyklí odlétat v hrdé samotě. Například sokol, jestřáb nebo kukačka.

Přečíst celou recenzi Sbalit recenzi
Komentář
Komentáře 0
Před 7 lety

Lidé jezdí na dovolenou za novými dojmy a ptáci létají spíše na nucenou dovolenou do teplejších krajů. Ano, vydrží chlad, ale jen pokud je dostatek potravy, a té je v tuhé zimě tak málo. Rád vám povím, kteří ptáci kam létají na zimu.

Které druhy ptáků odlétají na zimu na jih?

Postupem času někteří ptáci stále častěji zůstávají ve své domovině, aby přezimovali, a věří, že je laskaví lidé nakrmí. Zde je seznam ptáků, kteří se spoléhají pouze na vlastní sílu:

  • Křepelka.
  • Linduška lesní.
  • Pěnice černohlavá.
  • Redstart.
  • Divoká husa.
  • Slavík.
  • Siskin.
  • Volavka.
  • Labuť.

Do kterých zemí odlétají naši opeření přátelé? Křepelky například tráví zimu v jižní Africe a jižní Asii, na poloostrově Hindustan. Slavíci si vybrali Keňu a Etiopii. Ale po příletu tam vůbec nezpívají, protože jejich trylky jsou slyšet pouze během období páření, které probíhá v jejich domovině. Čížci přilétají brzy a zimují poblíž: v Kazachstánu, jižní Evropě nebo na Kavkaze. Je však těžké přesně říci, kde volavky tráví své kruté zimy. Létají až do Afriky a někdy se zdržují na Krymu nebo Kubáni, kde je teplota vzduchu prostě přijatelná. Labutě létají do Středozemního nebo Kaspického moře.

Přečtěte si více
Jaké testy se doporučují pro balanitidu?

Zajímavé znaky spojené s migrací ptáků

Člověk vždy žil v souladu s přírodou, takže i migrace ptáků mohla skrývat tajemství. Říká se, že pokud hejno divokých hus odletí na jih, bude brzká zima (a čím výše husy létají, tím chladněji), a pokud havrani odletí, brzy napadne první sníh. Ptáci odlétají brzy – podzim bude krátký, a pokud je odlet pozdní, bude teplý a vleklý a zima přijde později.

I když se vytvoří umělé podmínky, většina těchto ptáků nezůstane ve své domovině přes zimu, protože je to instinkt daný přírodou. Prostě létají. V mnoha knihách se dokonce píše, že mají orgán, který jim umožňuje orientovat se pomocí magnetického pole Země. Podle mého názoru je to úžasný jev.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button