Zpravy

Emu – popis, umístění, zajímavosti

Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.

Řád – Ostriformes ( Struthioniformes )
Čeleď – Emu (Dromaius novaehollandiae)
Emu (Dromaius novaehollandiae)

Vzhled: Největší australský pták a druhý největší pták na světě, po africkém pštrosovi. Emu je rozšířen po velké části Austrálie, i když se vyhýbá hustým lesům a suchým oblastem. Jedná se o velmi velké ptáky, vzhledem jsou velmi podobné pštrosům. Délka těla emu dosahuje 150 – 180 centimetrů. Hmotnost dospělého emu je asi 40–50 kilogramů. Na rozdíl od zástupců pštrosů mají emu volnější potah peří, jinými slovy, opeření těchto ptáků připomíná spíše vlnu. Barva peří je převážně hnědočerná. Hlava a krk jsou natřeny černou barvou. Končetiny jsou dlouhé. Moderní vědci nyní prokázali, že emu nejsou vůbec pštrosi, i když jim tak mnozí nadále říkají. Ptáci emu jsou rodinnými vazbami bližší řádu kasuárů. Tito nelétaví ptáci s dlouhými nohami jsou jedinými druhy rodu emu existujícími na planetě.

Místo výskytu: Emu je endemický v Austrálii. Žijí jak na australském kontinentu, tak na ostrově Tasmánie. Emu preferují otevřené, suché oblasti. Lákají je keře a travnaté savany. Někdy se emu pasou na okrajích pouští, ale nechodí do středu pouště. Podle způsobu života se jedná o přisedlé ptáky. A proč by někam migrovali, když mají po celý rok dostatek potravy, nemají nepřátele a nevědí, jak létat. Pravda, někdy jsou pozorovány částečné sezónní migrace, ale to platí pouze pro populaci žijící v západní Austrálii.

Životní styl a výživa: Emu netvoří velká stáda, preferují pobyt v malých skupinách po 3 až 5 jedincích. Dospělí emu mají schopnost rychlého běhu – mohou dosáhnout rychlosti až 50 km/h. Emu jsou docela mírumilovní ptáci s klidnou povahou, pokud nejsou rušeni. Strava emu se skládá z různých druhů rostlin, ale i hmyzu a ještěrek. Tělo emu využívá vlhkost racionálně, takže ptáci nepotřebují neustálé pití. Opijí se jen příležitostně. Emus mají velmi rádi vodní procedury: s potěšením se koupou. Ve volné přírodě se emu dožívají 10–20 let. Emu používali jako potravu domorodí Australané a raní evropští osadníci a olej z emu byl používán jako palivo do lamp. Divocí emu jsou v současnosti v Austrálii chráněni zákonem. Některé malé populace emu jsou ohroženy přeměnou stanovišť pro zemědělské účely, pytláctvím a kolizemi s vozidly, ale celkově tomuto druhu nehrozí vyhynutí.

Reprodukce: Hnízdní období začíná v chladných měsících pro jižní polokouli – květen a červen. Emu jsou polygamní. Samec tvoří harém několika samic, které kladou vajíčka do jednoho společného hnízda, což je jamka vystlaná rostlinným materiálem. Celková snůška může dosáhnout 15–25 vajec. Někdy má samec pouze jednu samici, která snáší 7–8 vajec. Inkubaci provádí pouze samec. Inkubace trvá 56 dní, během kterých samec žere velmi málo a zřídka. Během inkubace vajíček samec ztratí na váze asi 16 kilogramů! Když se objeví kuřata, samec, který chrání své potomky, se stává velmi agresivním, a pokud je vyrušen, může jednomu kopanci zlomit kosti. Nově vylíhlá mláďata jsou aktivní a hnízdo opouštějí během několika dní. Mladí emu dosahují velikosti dospělého ptáka ve věku 5–6 měsíců, ale mohou zůstat se svými rodiči asi šest měsíců.

Přečtěte si více
Potřebuji povolení na krb?

Naši mazlíčci: Pár emu, Rose a Roma, žije v „Swarm Creek“. Výběh Rose a Roma se nachází vedle výběhu jejich afrického přítele, pštrosa Nikolaje.

Pštros je jedním z největších ptáků na naší planetě, zbavený schopnosti létat. Z vědeckého hlediska Pštros Emu a pštros Nandu nesou status tohoto ptáka pouze nepřímo, ale ve skutečnosti na Zemi žije jeden druh pštrosa – pštros africký.

Emu je pták z řádu Cassowariformes, ale vzhledem velmi připomíná obyčejného pštrosa. Abychom se v typech a vztazích těchto zajímavých ptáků úplně nepletli, později v článku budeme Emu říkat pštros.

Emu obývají australský kontinent. Pravda, setkat se s nimi můžete i na ostrově Tasmánie. Za skutečnou domovinu pštrosa Emu je však považována Austrálie. Pštrosi žijí všude na tomto kontinentu, s výjimkou oblastí, kde panují přetrvávající sucha.

Bez nadsázky lze emu považovat za obřího ptáka co do velikosti, ale stále je podřadný než jeho africký příbuzný.

Tělesná hmotnost dospělého emu je od 40 do 55 kg s průměrnou výškou 170 cm, kostra emu je málo vyvinutá, tento pták nemá peří zodpovědné za let a pojíždění.

Emu má vnější rysy, které zdědil od pštrosa – zploštělý zobák a poměrně výrazné uši.

Emu – pták, jehož tělo je pokryto dlouhým peřím. Peří na krku a hlavě se velmi liší od peří, které pokrývá tělo ptáka, a zde je velmi krátké a také kudrnaté. Z dálky pták připomíná kupku sena pohybující se na dlouhých nohách.

Na fotka emu můžete jasně vidět strukturu a opeření ptáka. Peří Emu je tmavě šedé s hnědým nádechem a krk a hlava jsou tmavší než všechny ostatní části. Na krku je malá „kravata“ světlejší barvy.

Zajímavé! Samice a samci jsou téměř stejně velcí. I farmář je spolehlivě rozliší pouze v období páření.

Charakteristickým rysem Emu jsou jeho silné dolní končetiny. Samozřejmě, co se týče síly tlapek Emu, jsou o něco horší než africký druh pštrosa a navíc jejich končetiny jsou tříprsté.

Odborníci ujišťují, že kopnutí pštrosí nohy může člověku zlomit ruku a velký pes obecně může zlomit všechna žebra.

Emu jsou výborní běžci. Jejich rychlost je srovnatelná s rychlostí auta ve městě – 50-60 km/h. Kromě toho je vizuální schopnost těchto ptáků prostě pozoruhodná a při běhu jsou schopni jasně vidět všechny objekty, kolem kterých se pohybují, a ty, které se nacházejí ve slušné vzdálenosti od nich – několik set metrů.

Emu jsou vynikající běžci a mohou dosáhnout rychlosti až 60 km/h

Taková vize pomáhá pštrosům nepřibližovat se na nebezpečné vzdálenosti od lidí a velkých zvířat. Abychom byli spravedliví, stojí za zmínku, že Emu mají málo nepřátel, takže se po nekonečných pláních pohybují celkem klidně.

Emu nejen dobře běhá, ale také dobře plave. Miluje vodní procedury a v případě potřeby snadno přeplave řeku, která se mu při migraci připlete do cesty. Emu je pták, který téměř nikdy nekřičí, pouze v období páření tichý pštros trochu píská.

Přečtěte si více
V jaké vzdálenosti od stěny by měl být krb instalován?

Farmáři v mnoha zemích chovají pštrosy. Naše země není výjimkou. Je pravda, že dnes máme takových farem málo – 100 nebo o něco více.

Pštrosa emu si můžete okamžitě koupit na podnikání jako dospělého ptáka, nebo si můžete vytvořit vlastní dobytek z kuřat vylíhnutých z chovných vajec. Stojí za zmínku, že druhá možnost je mnohem levnější než první.

Emu byl zpočátku chován pro zvýšení počtu chovných ptáků, ale pak se Emu začal chovat v produkčním měřítku, a to vše proto, že drůbeží maso je chutné a také dietní a tuk a olej jsou výživným a zdravým produktem. Tuk je bohatý na kyselinu olejovou.

Je třeba poznamenat, že emu tuk má terapeutický účinek – při použití zvyšuje propustnost biologicky aktivních prvků kůží.

Tento produkt se používá k výrobě oleje používaného v kosmetologii. Ženy po celém světě oceňují kosmetický přípravek – výživnou masku na vlasy s obsahem Emu oleje.

Tato maska ​​dobře vyživuje a čistí pokožku hlavy, podporuje rychlý růst vlasů a také normalizuje produkci podkožního mazu mazovými žlázami.

Charakter a životní styl

Emu jsou od přírody kočovní ptáci. Emu se toulá při hledání potravy a musím říct, že se jim to docela daří, díky dlouhému kroku, který má skoro 3,0 metry. Překonat vzdálenost sto kilometrů je pro ně hračka.

Pštrosi jsou vzhůru hlavně večer a přes den, když pálí slunce, odpočívají ve stinných houštinách. Pštros tráví noc v hlubokém spánku.

Emu spí na zemi s nataženým krkem a nejraději dřímá v sedě s napůl zavřenýma očima.

Tento pták je trochu hloupý, ale velmi opatrný. Když se pštrosi krmí, tu a tam zvednou hlavu na dlouhý krk a chvíli poslouchají, a pokud si všimnou něčeho špatného, ​​snaží se před nepřítelem utéct.

Jak již bylo zmíněno, pštros je dobrý běžec a v případě nebezpečí dokáže vyvinout slušnou rychlost, srovnatelnou s rychlostí koně nebo auta. Ale jistá víra, že v případě nebezpečí pštros schová hlavu do písku, nemá žádné potvrzení. Odborníci tuto verzi zcela odmítají.

Jen málo odvážlivců zaútočit ve volné přírodě na pštrosa, protože zvířata vědí, že pták v případě potřeby náležitě odmítne.

Někdy mohou skupiny hyen nebo šakalů s využitím krátkozrakosti pštrosa zaútočit na ptačí hnízdo a ukrást vejce ze snůšky.

Emu jídlo

Hlavní potravou pštrosa je rostlinná potrava, ale emu nepohrdne svačit i malé plazy, například ještěrky, a při snídani vyzkouší i hmyz nebo ptáčka.

Emu sbírá potravu pod nohama, ale z nějakého důvodu nechce sbírat listy a plody ze stromů. Emu polyká potravu vcelku a poté si na ni umístí malé kameny do žaludku. Oblázky se používají k mletí potravy nahromaděné v žaludku ptáka.

Emu nemůžete nazvat pijákem vody, protože může žít bez vody poměrně dlouho, ale neodmítne se napít sladké vody, pokud mu padne do oka.

Přečtěte si více
Domácí stroj na výrobu palivových briket

Reprodukce a délka života

Podzim a zima v naší oblasti je obdobím páření Emu. A v jejich domovině začíná období páření pro ptáky na jaře, ale na jižní polokouli nastává jaro přesně tehdy, když k nám dorazí podzim.

Během páření se samec snaží upoutat pozornost velkého počtu samic a poté se všemi v pořádku vede pářící rituál.

V čele pštrosího harému ale vždy stojí jeden jedinec samice, se kterou bude samec následně trávit čas do zahájení hnízdění.

Na fotografii hnízdo emu s vejci.

Poté, co vykope v zemi díru pro snůšku, do ní postupně naklade vajíčka každá dáma a poté celá tíha péče o potomka padne na otce.

Zatímco muž Emu pštros poklopy vejce jako první v hnízdě samice pravidelně kladou novou várku vajec a probíhá proces inkubace.

„Chudák táta“ si v prvních dvou týdnech před termínem a v posledním týdnu před výskytem mláďat dovolí jen skromnou přestávku – ne více než tři minuty a opět sedne na snůšku.

Na obrázku jsou mláďata emu

Během této doby samec ztrácí mnoho kalorií a jeho váha po období pobytu v hnízdě je pouze 20 kilogramů, přestože sedí na vejcích o hmotnosti 50-60 kg.

V hnízdě může být až 25 vajec. Samec přirozeně není schopen pokrýt svým tělem takové množství najednou, a proto se mláďata nerodí ze všech vajíček.

Když se mláďata narodí, vidí pouze otce rodiny, je to on, kdo se o ně stará až do začátku samostatného života.

Život pštrosa Emu je krátký – v zajetí dosahuje 25-27 let a ve volné přírodě tito ptáci sotva dosahují 15-20 let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button