Pštros Nandu – popis, umístění, zajímavosti
Nandu americká je podobná pštrosovi africkému. Jedná se o ptáka s dlouhými končetinami a protáhlým krkem. I když má křídla, neumí létat. Rhea žije v savanách Jižní Ameriky, dobře běhá a ví, jak se bránit před nepřáteli. Ptáci byli místními obyvateli již dlouho domestikováni. Americké nandu se chovají v mnoha zemích pro jejich chutné, ale tuhé maso, velká vejce a tuk.
Historické pozadí
Od nepaměti žili nandu z řádu nandu podobných v Jižní Americe v subtropickém a mírném pásmu. Tyto ptáky poprvé spatřili a popsali ve svých denících španělští dobyvatelé, kteří se plavili na jihoamerický kontinent v 16. století. Tito zástupci nandu byli domestikováni starými Indiány. Velcí ptáci byli chováni pro maso, vejce a tuk. Indiáni zdobili své oblečení peřím. Rány se potíraly tukem. První emigranti, kteří žili v Jižní Americe v 17. a 18. století, naučili tyto příbuzné afrického pštrosa hlídat své domovy. Španělé místo psů chovali nandu.
Popis a charakteristika nandu
Charakteristické rysy nandu z Jižní Ameriky:
- výška – 1,33-1,53 m;
- hmotnost – 30-40 kg;
- tělo je oválného tvaru, kompaktní;
- krk je dlouhý, hlava je malá;
- na krku a hlavě jsou krátké peří;
- končetiny jsou dlouhé, svalnaté, boky jsou opeřené;
- křídla jsou pevně přitisknuta k tělu, ocas je krátký;
- opeření je ochranitelsky zbarvené, skvrnité (bílo-šedohnědé);
- zobák je malý, rovný, se zaobleným koncem;
- křídla jsou málo vyvinutá, na koncích mají jednu ostruhu, nemají ocasní ani letky;
- Tlapky mají 3 prsty, spojené blánami, na koncích prstů jsou drápy.
Životní styl, chování a distribuce
Zástupci nandu žijí v savanách, lesích, náhorních plošinách a podhůří Jižní Ameriky (v subtropickém a mírném pásmu). Ptáci jsou téměř 2krát menší než africký pštros. Lze je nalézt v Argentině, Brazílii a také v Paraguayi, Chile, Bolívii a Uruguayi.
Existují dva typy nandu: severní neboli obyčejný (žije v nížinách, savanách) a Darwin neboli jižní (žije v jižní části země, v podhůří). V současné době jsou tito příbuzní afrického pštrosa chováni v USA, Německu a dalších evropských zemích a také v Rusku.
Nandu žijí ve velkých hejnech ptáků. V období páření tvoří rodiny. Kvůli rozmnožování se rozptýlí po celém území pampy. V rodině připadá na jednoho muže 6-7 samic. Vejce snáší na jaře. Puberta u nandu nastává ve 3-4 letech. Samice ze stejné rodiny kladou vajíčka do společného hnízda. Samec inkubuje snůšku. V hnízdě je 15-40 vajec, každé váží asi 600 gramů. Mláďata se rodí po 42-45 dnech. Samec se také stará o potomstvo. Kuřata váží asi 500 gramů. Jejich tělo je pokryto hnědobílým prachovým peřím. Na konci prvního roku života kuřatům narůstá peří.
Zástupci nandu běhají rychle, dosahují rychlosti až 60,5 km/h. Dobře plavou a dokážou překonat malé řeky. Nandu jsou dobří skokani, schopní přeskočit příkop dlouhý 3 metry. Ptáci nelétají kvůli své velké hmotnosti. K udržení rovnováhy však často používají při běhu křídla.
Tito příbuzní afrických pštrosů jsou aktivní během dne. V extrémních vedrech se schovávají ve stínu a večer hledají potravu. Nandu tráví celý den hledáním potravy nebo odpočinkem. V savanách žijí ptáci společně s býložravci. Tito obyvatelé jihoamerických pamp mají společné nepřátele v případě nebezpečí společně utíkají nebo brání území. Ostruhy na křídlech nandu jim pomáhají v boji s nepřítelem.

Tito příbuzní afrických pštrosů mají hlas více podobný zvuku, který vydávají dravci z čeledi koček. Zdá se, jako by ptáci křičeli: “Nand-doo, nan-doo.” Tento zvuk vydávají samci při páření. V případě nebezpečí ptáci zasyčí, zvednou křídla a zaútočí na nepřítele.
Zástupci řádu Rhea-tvarovaní zvířata jedí vše, co najdou v pampě. Jsou všežravci. Jejich strava se skládá ze semen rostlin, zeleniny, listů, ovoce a bobulí. Jedí hmyz, hady, drobné obratlovce, ryby a korýše. Pravidelně polykají malé oblázky, které pomáhají rozdrtit jídlo v žaludku. Vydrží dlouho bez vody. Milují však pití a často se usazují v blízkosti vodních ploch, kde je hodně potravy.
Stav druhů a vztah k člověku
Divoké nandu přežívají v savanách Jižní Ameriky. Hejna ptáků často útočí na pole farmářů a způsobují, že je lidé vyhlazují. Je pravda, že tito příbuzní pštrosů jsou k obilí lhostejní. Naopak jedí polní škůdce (myši, hmyz) a také milují zelenou trávu.
Počet amerických nandu neustále klesá. V roce 1980 byl počet volně žijících ptáků 50 tisíc. Lov nandu ohrožuje druh vyhynutím. Jeden z poddruhů nandu (dlouhozobý) je již uveden v Mezinárodní červené knize (IUCN).
Vlastnosti chovu
Američtí nandu se nebojí lidí, snadno se ochočí a vycházejí se všemi obyvateli drůbežího dvora. Ptáci jsou chováni pro maso a vejce. Dospělá nebo mladá zvířata se nakupují ze školek, které pěstují nandu.
K chovu nandu amerického potřebujete drůbežárnu a velkou voliéru jako procházku. Během teplého období mohou být ptáci venku celý den. Na území pěší zóny se však doporučuje postavit baldachýn, aby se nandu mohli schovat před horkem nebo deštěm. Krmítka a napáječky musí být instalovány v ohradě.
Znalecký posudek
Zarechny Maxim Valerievich
Agronom s 12letou praxí. Náš nejlepší odborník na zahradnictví.
V zimě by se ptáci měli chovat v místnosti vysoké až 3 metry. Tito teplomilní obyvatelé subtropů mohou v chladném období nastydnout. Teplota v drůbežárně by měla být udržována na 15-20 stupních Celsia.
Nandu rády odpočívají na hromadě slámy na podlaze. Podestýlka musí být odstraněna, když se zašpiní. Drůbežárna, kde jsou ptáci chováni, by měla být suchá, teplá a světlá. V místnosti musí být instalován ventilační systém.

Krmení
Čerstvě narozená kuřata o hmotnosti 0,5 kg jsou krmena vařenými vejci, tvarohem a jogurtem. Malí ptáci sní až 1 kilogram potravy denně. Postupně se strava nandu obohacuje o obiloviny, šťavnaté bylinky a zeleninu. Ve třech měsících potřebují ptáci 3 kg krmiva denně a ve 12 měsících – 4-5 kg krmiva denně. Maximální hmotnost dospělých ptáků je 40 kilogramů.
Nandu krmí směsným krmivem, moučkou, otrubami, koláčem, obilnými směsmi, trávou, jemně nakrájenou zeleninou a ovocem. Krmivo ptáků by mělo obsahovat sůl, kostní moučku, křídu, krmné kvasnice a vodu.
Reprodukce
Nandu jsou připraveni k rozmnožování ve věku tří let. Samice kladou vajíčka (každá 10-12 vajec) a samci se líhnou. Jejich páření začíná na podzim a končí v zimě. Mláďata se objeví 45 dní po začátku inkubace. Z vajec se obvykle na jaře líhnou malá kuřátka. Míra přežití mladých zvířat je 80 procent.
Užitečné tipy pro začátečníky
Nandu se v zajetí cítí skvěle, nicméně při rozmnožování se doporučuje zajistit ptákům stejné podmínky jako ve volné přírodě. Tito obyvatelé savan milují aktivní životní styl. Ptáci se musí volně pohybovat po výběhu. V létě je můžete mít venku celý den.
Nandu jsou nenároční, jedí stejnou potravu jako kuřata a dokážou se přizpůsobit životu v jakémkoli klimatu. Je pravda, že chov těchto ptáků je z ekonomického hlediska méně výnosný než afričtí pštrosi. Nandu jedí tolik jako velcí ptáci a jejich hmotnost je malá (pouze 30-45 kg). Doma se používají jako pastýři hus a ovcí. Tito ptáci sami vyvádějí stádo na pastvu a sami si ho přinášejí domů a také odhánějí psy a lišky od svých svěřenců.
Nandu – největší nelétaví ptáci v Jižní Americe, patřící do řádu Rheaformes. Navenek překvapivě připomínají africké pštrosy a australské emu, ale jsou s nimi velmi vzdáleně příbuzní. Mají originální sociální systém odchovu kuřat. Všežravec, snadno se ochočí a chová na farmách.
Původ druhu a popis

Latinský název rodu „rea“ pochází ze jména Titanides – matky olympských bohů z řecké mytologie. Nandu je zvukomalebným křikem páření tohoto ptáka. Rod obsahuje několik fosilních druhů a dva žijící: nandu malá neboli Darwinova (Rhea pennata) a nandu velká, běžná neboli americká (Rhea americana).
Menší nandu je vzácný a méně prozkoumaný. Nandu velká má 5 poddruhů. Hlavní rozdíly mezi nimi jsou ve výšce a zbarvení báze krku, znaky jsou však nejasné a pro identifikaci konkrétního jedince je potřeba znát místo jeho původu.
Video: Nandu
- typový poddruh obývá savany a pouště v severní a východní Brazílii;
- R.a. intermedia – přechodný poddruh nalezený v Uruguayi a na extrémním jihovýchodě Brazílie;
- R. a. nobilis – nádherný poddruh žije ve východní Paraguayi;
- R. a. araneipes – obývá parkové lesy Paraguaye, Bolívie a částečně Brazílie;
- R. a. albescens – bělavý poddruh preferuje pampy před provincií Rio Negro v Argentině.
Fosilní pozůstatky zástupců rodu byly objeveny v eocénních ložiskách (před 56,0 – 33,9 miliony let), ale tito ptáci pravděpodobně existovali dříve, v paleocénu, a viděli předky moderních savců. Pokud jde o příbuznost se pštrosy a emu, evoluční cesty těchto skupin se rozešly již velmi dávno, minimálně na počátku paleogénu (asi před 65 miliony let). Existuje také předpoklad, že podobnost nandu s jinými nelétavými ptáky není způsobena příbuzností, ale podobným způsobem života.
Zajímavým faktem: Charles Darwin navštívil Patagonii během své legendární plavby na lodi Beagle. Snažil se najít malou nandu, o které se doslechl od místních obyvatel. Nakonec to našel na talíři během oběda. Darwin si všiml, že kosti prezentovaného nandu se liší od kostí nandu velkého, které znal, a tak je připevnil ke zbytku kostry a byl přesvědčen, že skutečně objevil nový druh.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá nandu?
Rhea je nelétavý pták, přizpůsobený pro dlouhý a rychlý běh. Postava připomíná známého pštrosa, ale dvakrát menšího. I u největšího druhu, nandu amerického, je délka těla od zobáku k ocasu 130 cm (samice) – 150 cm (samci), výška do 1,5 m, hmotnost do 30 kg (samice) nebo do 40 kg ( samec). Dlouhý krk je pokryt světle šedým tenkým a malým peřím (u pštrosa je nahý), silné nohy s holým nártem končí třemi prsty (ne dvěma, jako u pštrosa).
Při běhu nandu roztahuje svá nadýchaná křídla, aby udržoval rovnováhu. Na každém křídle nese jeden ze zbytkových prstů ostrý dráp, zbraň zděděnou od dinosaurů. Rychlost vyděšeného ptáka je poměrně slušná – až 60 km/h a jeho běhové kroky jsou dlouhé od 1,5 do 2 m. Rhea dobře plave a může překonat řeky.
Tělo a ocas nandu velkého jsou pokryty lehkým, krátkým, volně uspořádaným peřím a jsou téměř zcela pokryty křídly. Dlouhá a bujná pera křídel visí z krátkého těla a při pohybu se volně pohupují, jejich barva se mění od šedé po nahnědlou. Samci jsou obecně tmavší než samice. Během období rozmnožování se jasně vyznačují tmavým, téměř černým základem krku – „límcem a přední částí košile“. To však není typické pro všechny poddruhy. Často se vyskytují albíni a jedinci s leucismem, kteří mají téměř bílé peří a modré oči.
Nandu Darwinova je kratší a menší než nandu americká: její hmotnost je 15 – 25 kg. Vyznačuje se také bílými skvrnami na zádech, což je patrné zejména u samců. Při běhu neroztahuje křídla, protože žije mezi keři.
Kde žije nandu?

Foto: Rhea v Jižní Americe
Rheas žije pouze v Jižní Americe. Nandu americká se nevyskytuje výše než 1500 m nad mořem v subtropech a zemích s mírným klimatem: Bolívie, Brazílie, Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina do 40° jižní šířky. Stejně jako pštrosi miluje místa bez stromů a otevřené lesy: obdělávaná pole, pastviny, savany, pampy (místní stepi) a patagonské pouště, kde rostou vysoké trávy. Na jaře a v létě, v období rozmnožování, preferuje pobyt u vody.
Nandu Darwinova žije v křovinatých a vysokých travnatých stepích a na horských plošinách v nadmořských výškách 3500 – 4500 m. Hlavní populace se nachází v Patagonii, Ohňové zemi a jižních Andách. Samostatnou malou populaci v Andské vysočině na hranici Bolívie a Chile lze považovat za poddruh nebo samostatný druh – nandu Tarapac (Rhea tarapacensis).
Zajímavým faktem: V Německu se objevila zavlečená populace nandu většího. V roce 2000 uteklo 6 ptáků z drůbežárny poblíž Lübecku, přeplavali řeku a usadili se v zemědělských oblastech Meklenburska-Předního Pomořanska. Ptáci se usadili a začali se úspěšně rozmnožovat. V roce 2008 jich bylo 100, v roce 2018 už 566, z toho více než polovina jednoletých exemplářů. Místní ministerstvo zemědělství nařídilo, aby byla jejich vejce vyvrtána, aby se kontrolovalo množství, ale populace nadále roste a krmí se na polích s řepkou a pšenicí místních farmářů. Německo může mít brzy další problém s imigranty.
Nyní víte, kde se nandu vyskytuje. Podívejme se, co tento pták jí.
Co jí nandu?

Foto: Pštros Rhea
Nandu jedí vše, co mohou uchopit a spolknout. Základem jejich stravy (více než 99 %) je ale stále rostlinná strava.
- listy dvouděložných (obvykle) rostlin, původních i introdukovaných z čeledí Amaranthaceae, Asteraceae, Bignonaceae, Brassicae, Leguminosae, Lamiaceae, Myrtleaceae a Solanaceae, mohou být ožrány trny, kterým se ovce vyhýbají;
- suché a šťavnaté ovoce, sezónní semena;
- hlízy;
- obilí na polích nebo listy eukalyptu na plantážích jedí jen příležitostně, což je částečně zachraňuje před hněvem farmářů;
- bezobratlí, kteří tvoří 0,1 % stravy, a mláďata mají takovou potravu rádi více než dospělí;
- obratlovci, kteří tvoří méně než 0,1 % potravy.
K mletí a lepšímu trávení rostlinné potravy potřebuje ptáček oblázky, nejlépe oblázky, ale zároveň nandu, stejně jako pštros africký, polyká různé lesklé předměty z kovu a jiných materiálů.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Nandy jsou většinou aktivní ve dne a pouze ve zvláště horkých dnech přenášejí svou aktivitu do období soumraku. Obvykle se jedinci různého pohlaví a věku shromažďují v malých hejnech po 5 – 30 (50) kusech, přičemž si udržují „osobní“ vzdálenost asi 1 m. Při přiblížení vyjadřují ptáci nelibost syčením a třesením křídel. Téměř celou dobu jdou pomalu při hledání potravy, skloňují zobák pod 50 cm a pozorně se dívají na zem.
Čas od času zvednou hlavu, aby si prohlédli okolí. Čím větší skupina, ve které chodí, tím méně často se musí každý z nich rozhlížet a věnovat více času krmení. Jakmile nandu najde potravu, chytne ji a vyhodí ji a za běhu ji spolkne.
V případě nebezpečí může nandu nejen utéct, dělat ostré zatáčky v různých směrech, ale také se schovat, náhle sedět na zemi a rozložit se na ni. Nandu dobře zapadnou do společnosti velkých býložravců – guanaka a vikuní. Často se „pasou“ s dobytkem, což jim umožňuje lépe sledovat nepřátele.
Populární jméno „nandu“ je považováno za onomatopoický pro zvláštní ptačí křik, který je charakteristický pro samce v období páření. Stejně tak připomíná tichý řev dravce, býka a vítr v komíně. Mezi domácími ptáky dokáže podobné zvuky vydávat bukač velký. V případě nebezpečí nandu vydávají chraplavé chrochtání nebo syčení, aby zastrašili své příbuzné. Otec komunikuje s mláďaty pískáním.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Rhea mládě
Období páření začíná v srpnu až lednu. Samci se při hledání hnízdiště vzdalují od hejna. Když si samec vybral odlehlý kout, lehne si a v kruhu k sobě přitahuje všechny větve, trávu a listí, na které dosáhne. Když se objeví protivník, chová se agresivně a zaujímá výhružné pózy, dokud neodejde. Pak tančí pářící tanec s křikem a roztahováním křídel z nedostatku jiných prostředků k přilákání partnerů.
Systém chovu a odchovu kuřat nandu lze nazvat společný: v jednom hnízdě jsou vejce od různých matek a ne vždy od otce, který je inkubuje. Dopadá to takto. Samice se shromažďují ve skupinách – harémech a migrují po území, navštěvují hnízda v pořadí, které závisí na aktivitě jejich mužského majitele. V každém hnízdě zanechávají vejce, často počatá od jiného.
Jedna samice přináší 3 až 12 vajec. Průměrná velikost snůšky v hnízdě je 26 vajec od 7 různých samic. Vyskytl se případ, kdy hnízdo navštívila desítka samic a nechala v něm 80 vajec. Samec kontroluje plnění hnízda, po několika dnech přestane samicím dovolovat, aby se k němu přiblížily, a zahájí inkubaci.
Vajíčka nandu velkého jsou krémově zbarvená a váží průměrně 600 g o velikosti 130 x 90 mm. Inkubační doba je 29 – 43 dní. Novorozenci, oblečení v pruhovaném péřovém oblečku, se krmí a běhají samostatně, jak se sluší na mláďata, ale zůstávají pod dohledem svého otce asi šest měsíců. Pohlavně dospívají do 14 měsíců, podle jiných zdrojů – do konce druhého roku.
Zajímavým faktem: Samec nandu by neměl být považován za nešťastnou oběť feministek: často má mladého dobrovolného asistenta, který ho na hnízdě nahrazuje. A osvobozený otec si založí nový dům a zase v něm sbírá vajíčka. Někdy si samci vytvoří hnízda v sousedství – necelý metr od sebe – pokojně kradou vejce sousedů a pak se společně starají o mláďata. Samec odchovávající kuřata může přijmout osiřelá kuřata, která se vzdálila jinému rodiči.
Přirození nepřátelé nandu

Foto: Jak vypadají nandu
Tito rychlí a silní ptáci mají málo nepřátel:
- dospělí ptáci se bojí pouze velkých koček: puma (puma) a jaguár;
- mláďata a mláďata odchytávají toulaví psi a opeřený dravec – caracara;
- vejce jedí pásovci (pásovci) všech typů.
Dříve se nandu často stávaly předmětem lovu. Jejich maso a vejce jsou docela jedlé a dokonce chutné, peří se hojně používá na ozdobu a tuk se používá v kosmetice. Kůže a vaječné skořápky lze použít pro všechny druhy řemesel. Nyní není lov nijak zvlášť důležitý, ale farmáři mohou střílet ptáky jako škůdce polí a konkurenty svých hospodářských zvířat. Někdy jsou chyceni živí, aby si odstranili peří. Ploty z ostnatého drátu podél téměř všech pozemků mohou ptákům způsobit zranění, i když mezi dráty obvykle obratně proklouznou.
Zajímavým faktem: Ptáci chovaní v zajetí jsou velmi důvěřiví a nikoho se nebojí. Před vypuštěním do přírody je nutné provést speciální kurzy k identifikaci hlavních predátorů, aby se mláďata nestala snadnou kořistí. Navíc při zápisu do kurzů je třeba vzít v úvahu osobní vlastnosti ptáků: zda jsou odvážní nebo opatrní. Ti poslední se zdají být úspěšnějšími žáky a lépe přežívají znovuzavedení.
Stav populace a druhů

Foto: Pštros Rhea
Podle Červeného seznamu IUCN má nandu velká ve své domovině status „téměř zranitelného“ druhu, to znamená, že ho zatím nic neohrožuje, ale v Argentině bylo v roce 1981 rozhodnuto o jeho ochraně. Vezmeme-li v úvahu všechny poddruhy, zaujímá rozlohu 6540000 2 XNUMX kmXNUMX. Tato oblast se postupně zmenšuje díky rozvoji farmářů, zejména v Argentině a Uruguayi, ale proces zatím nevypadá hrozivě.
Ptáci sami jsou někdy zničeni kvůli konzumaci zeleniny (zelí, mangold, sójové boby a bok choy). Není to jejich hlavní potrava a používá se jen pro nedostatek něčeho lepšího, ale postiženým farmářům to nijak neulehčuje a „škodlivé“ ptáky střílejí. Sběr vajec, pálení strniště a postřik pesticidy snižují počty. Ale nekontrolovatelně rostoucí německá populace představuje potenciální nebezpečí pro místní faunu a vyvolává obavy mezi ekology.
Nandu malá podle IUCN na jihu kontinentu nepotřebuje dohled ochránců přírody. Pouze její izolovaná populace (tzv. „Tarapac rhea“) má status „blízko zranitelné“, který je zpočátku nevýznamný a čítá 1000–2500 dospělých jedinců. Populace se nachází na území tří národních parků, což je dobrým měřítkem ochrany před sběrem vajec a lovem. V Chile je však nandu malá plně klasifikována jako „zranitelný druh“ a je všude chráněna.
У gang dobré vyhlídky. Nejen zachovat, ale i prosperovat. Tito ptáci se snadno domestikují a po celém světě existuje mnoho farem nandu. Snad se u nás objeví nebo již existují spolu se pštrosy. Koneckonců, chovat nandu není o nic těžší než chovat africké pštrosy nebo emu. Kultivovaný chov zvířat nejen zachovává divoké populace, ale často se používá k jejich doplňování a obnově
Líbil se vám článek? Přihlaste se k odběru kanálu, abyste byli informováni o nejzajímavějších materiálech