Slon – popis, umístění, životní styl

Od dětství, kdy vidíme na obrázku slona, se nám zvedne nálada. Koneckonců, slon je považován za úžasné zvíře, které nelze zaměnit s nikým jiným. Každý ví, že slon je laskavé, inteligentní a moudré stvoření obrovské velikosti.
V tomto článku se budeme podrobněji zabývat zvířecím slonem, jeho obecnými vlastnostmi, vzhledem a rysy, odrůdami, charakterem a životním stylem, stanovištěm, rozmnožováním a očekávanou délkou života.
Jak se sloni objevili na planetě?
V dobách dinosaurů, tedy před 65 miliony let, chodili po Zemi předci moderních proboscidů. Moderním slonům se podobali spíše málo, připomínali tapíry a podle vědců se nejčastěji vyskytovali na území dnešního Egypta. Pravda, existuje také teorie, že předkem slona bylo úplně jiné zvíře, jehož stanovištěm byla Afrika a Eurasie.
Mezi předky slonů patří Deinotherium, které vyhynulo před 2,5 miliony let. Navenek byli zvířetem velmi podobným slonovi, jen příliš malé, s krátkým chobotem. Pak se objevili gomphotheres.

Vypadali také jako sloni, jen měli 4 obrovské kly, které se kroutily nahoru a dolů. Vymřeli před 10 tisíci lety.
Mamutidi (mastodonti) jsou dalším „pradědečkem“ moderních slonů. Objevili se před 10 miliony let a vymřeli, když se objevili lidé – před 18 tisíci lety. Tělo těchto zvířat bylo pokryto hustou srstí, kly byly dlouhé a chobot také.
A nyní z nich vznikli mamuti (před 1,6 miliony let). Mamuti byli o něco větší než moderní sloni, měli husté vlasy a velké kly. Pouze mamuti patří ke stejnému druhu jako sloni.
Vzhled a vlastnosti
Tato zvířata představují čeleď Elephantidae a řád Proboscidea. Slony lze od ostatních živočišných druhů snadno odlišit podle velkých uší a chobotu, který zvířata používají jako ruku. Starší jedinci mají také kly, jako jeden z hlavních atributů slonů. Jsou považováni za cenné, takže pytláci loví kly, aby je prodali za velké peníze.
Všichni sloni se ve srovnání s jinými druhy zvířat vyznačují velkými velikostmi, protože v závislosti na odrůdě se jejich výška pohybuje od 2 do 4 metrů. V průměru tato zvířata dorůstají délky až 4 a půl metru, i když v přírodě existují jedinci, jejichž délka těla je více než 7 metrů. Jejich hmotnost závisí také na druhu, takže sloni mohou vážit od 7 do 12 tun. Tělo se vyznačuje protáhlým tvarem, přičemž hlavní barva kůže se může lišit od šedé po šedo-plavou. Kůže slonů je hustá, nerovná, sestávající ze záhybů a hrbolků o tloušťce až 2 centimetry a postrádá pot a mazové žlázy. Nechybí ani srst, a pokud je přítomna, skládá se z řídkých a krátkých štětin. Novorozenci mají vlásky, ale časem se lámou nebo vypadávají.

Sloni se často koupou a házejí na sebe bláto. Krusta bahna, která se objeví na kůži, tato zvířata spolehlivě chrání před sluncem a otravným hmyzem.
Sloní uši také hrají poměrně důležitou roli při poskytování pohodlných životních podmínek těmto zvířatům. Vzhledem k tomu, že uši jsou velké a velmi pohyblivé, sloni jimi ochlazují kůži a také odhánějí všudypřítomný hmyz. Velikost uší závisí na druhu. A také na životní podmínky: sloni žijící v teplejších oblastech mají větší uši a naopak. Kůže slonů nemá potní žlázy, pomocí kterých se obvykle provádí termoregulace celého těla, takže tyto funkce plně plní jejich (poměrně) obrovské uši. Kůže uší je v porovnání se zbytkem těla dosti tenká a posetá mnoha vlásečnicemi, takže se krev mnohem rychleji ochlazuje a ochlazuje celé tělo. Kromě toho je v oblasti uší speciální žláza, která v období páření vylučuje zvláštní sekreci, a uši pomáhají šířit tuto sekreci na značnou vzdálenost a přitahují jedince opačného pohlaví.
Vzor kapilár propichujících uši slonů má pro každého jedince individuální vzor.
Trup zvířete tvoří nos, stejně jako horní ret savce. Je těžké si vůbec představit, co by slon bez tohoto poměrně důležitého orgánu dělal. Sloní chobot je poměrně svalnatý a silný a slouží mu také jako čich. Slon s jeho pomocí zkoumá různé předměty, trhá trávu, ale i větve různých stromů, zeleninu a ovoce, čímž si zajišťuje potravu. Nos umožňuje tomuto zvířeti nasávat vodu a zároveň slouží jako přírodní hadice, díky které se stříká vodou a ochlazuje tělo v extrémním horku. Navíc díky tak univerzálnímu nástroji je slon schopen vydávat různé zvuky. Na tomto velkém orgánu, totiž na jeho konci, je malý výběžek v podobě prstu, který nemá o nic horší funkčnost.

Končetiny slonů jsou silné, sloupovitého tvaru, vyzbrojené pěti prsty spojenými společnou kůží. Kromě toho má každé chodidlo kopyta a střed chodidla je vytvořen jako tukový polštář. Když tento masivní živý tvor chodí, tukový polštář se zplošťuje a plocha chodidla se zvětšuje, čímž se snižuje zatížení končetin. Navíc tito obři chodí téměř tiše. Struktura končetin je taková, že nohy mají dvě kolenní čéšky, což tato zvířata zbavuje schopnosti skákat, i když je těžké si vůbec představit, že by takoví obři mohli také skákat. Zuby slonů podléhají neustálému procesu výměny.
Změnám nepodléhají pouze horní třetí řezáky, které časem vyrostou do obrovských klů, kvůli kterým tato zvířata trpí nejvíce. Samice asijských slonů takové kly nemají. Kly sice neustále rostou, ale také se neustále opotřebovávají. Čím více klů má slon, tím je zvíře starší. Délka ocasu je úměrná délce končetin, zatímco ocas je zakončen poměrně tuhým kartáčem. Pomocí tohoto kartáče se sloni chrání před různým hmyzem tím, že mávají ocasem jako plácačka na mouchy. Mladí jedinci, pohybující se jako součást skupiny, se drží za ocas své matky nebo chůvy.
druhy
V Africe a Asii žijí tři druhy a tři poddruhy zvířat.
- Africký savanový slon Loxodonta africana. Toto je největší suchozemské zvíře. Jak název napovídá, sloni se pasou na savaně, ale někteří žijí v pouštích Namib a Sahara. Afričtí savanoví sloni jsou světle šedí, velcí a jejich kly se zakřivují směrem ven a nahoru.
- Slon lesní (Loxodonta cyclotis). Byl považován za poddruh slona afrického savana, ale později byl klasifikován jako samostatný druh, který vznikl před 2-7 miliony let. Tito sloni jsou menší, mají kulatější uši a jejich chobot je chlupatější než u slonů savanových. Slon lesní má tmavě šedou barvu a kly jsou rovnější a směřují dolů. Tito sloni preferují husté lesy, přičemž většina z nich se nachází v Gabonu. Živí se ovocem (listy a kůra tvoří zbytek potravy) a žijí v malých izolovaných skupinách po 2 až 8 členech.
- Slon indický (Elephas maximus). Má velkou hlavu a krátký a silný krk a tlapky. Používají své velké uši k regulaci teploty a komunikaci s ostatními slony. Tito sloni mají dlouhé ocasy, které jim sahají pod kolena. Indičtí sloni mají kly zřídka, a když je mají, kly nerostou mimo tlamu. Slon indický se vyskytuje v 10 zemích jihovýchodní Asie, ale většina (asi 30 000) žije ve čtyřech oblastech Indie. Patří mezi ně předhůří Himálaje na severovýchodě a severozápadě, centrální státy Urísa a Džhárkhand a jižní stát Karnátaka.
- Srílanskýslon(Elephas maximus maximus). Největší z asijských poddruhů. Na Srí Lance je na tak malou zemi impozantní počet slonů. Výzkum ukazuje, že Srí Lanka má nejvyšší hustotu slonů v Asii. Žijí v nížinných aridních zónách na severu, východě a jihovýchodě země. Srílanský slon má charakteristické nepigmentované skvrny, což jsou oblasti kůže bez barvy na uších, hlavě, trupu a břiše. Tento slon je největší a zároveň nejtmavší z poddruhu slona asijského. Od slona afrického se liší tím, že má menší uši a zakřivenější páteř. Na rozdíl od svých afrických příbuzných jsou samice tohoto druhu bez klů. U samic, které mají kly, jsou velmi malé, téměř neviditelné, viditelné pouze při otevřené tlamě. Samcům rostou poměrně dlouhé kly, které mohou být delší a těžší než u afrických slonů.
- Sumatranslon(Elephas maximus sumatranus). Ohrožený. Během posledního čtvrtstoletí bylo zničeno 70 % slonů na indonéském ostrově (většinou baldachýnové lesy), což nevěstí nic dobrého pro obnovu populace. Velikostně výrazně menší než afričtí sloni. Tento poddruh dosahuje maximální výšky 3,2 m a hmotnosti až 4000 kg. V porovnání se srílanskými a indickými slony má poddruh Sumatra světlejší barvu kůže a minimální známky depigmentace na těle. Samice jsou menší a lehčí než samci a mají kratší kly, které jsou sotva patrné. V porovnání s kly jiných asijských poddruhů jsou kly sumaterských slonů kratší.
- SlonostrovBornea(Elephas maximus borneensis). Někteří zoologové považují ostrovní slony za čtvrtý odlišný druh, menší než ostatní asijští sloni. Borneští sloni mají dlouhý ocas, který dosahuje téměř až k zemi, a rovnější kly. Jejich „dětské“ hlavy a zaoblenější tvar těla jim dodávají na atraktivitě. Samci dorůstají výšky až 2,5 metru. Jejich kůže se pohybuje od tmavě šedé po hnědou.
Habitat
Afričtí sloni se nazývají afričtí sloni, protože žijí na africkém kontinentu, včetně území zemí jako Súdán, Namibie, Keňa, Zimbabwe a další. Sloni indičtí se nazývají indičtí sloni, protože jejich stanoviště zasahuje do severovýchodních a jižních oblastí Indie, stejně jako do Thajska, Číny, Vietnamu atd. Jejich stanoviště je v zásadě v chráněných oblastech, protože všechny poddruhy jsou uvedeny v Červené knize. Afričtí sloni preferují život v savanách, které se vyznačují přítomností stinných oblastí, zatímco se vyhýbají otevřeným plochám, stejně jako krajině porostlé hustou vegetací.

Slony lze bez problémů nalézt v primárních listnatých lesích, stejně jako v tropických deštných pralesích. Část populace preferuje život v suchých savanách Namibie a také v jižních oblastech Sahary, ale to je třeba považovat spíše za výjimku z pravidla. Sloni indičtí preferují oblasti plání pokrytých vysokou trávou, stejně jako různé keře, včetně oblastí s bambusovými houštinami. Hlavní je, že někde poblíž je voda. Je velmi důležité, aby sloni pili vodu alespoň jednou za pár dní, navíc sloni potřebují každodenní vodní procedury.
Charakter a životní styl slona
Divocí sloni žijí ve stádě až 15 zvířat, kde všichni jedinci jsou výhradně samice a příbuzní. Hlavou stáda je samice. Slon nevydrží osamělost, je pro něj životně důležité komunikovat se svými příbuznými, kteří jsou stádu věrní až do smrti.
Členové stáda si navzájem pomáhají a pečují o sebe, vychovávají svědomitě děti a chrání se před nebezpečím tím, že pomáhají slabším členům rodiny. Samci žijí vedle nějaké skupiny samic a méně často tvoří vlastní stáda. Mláďata žijí ve skupině do 14 let. Pak si vyberou: buď zůstanou ve stádě, nebo si vytvoří vlastní.
Zemře-li spoluobčan, je zvíře velmi smutné. Kromě toho respektují ostatky příbuzných, nikdy na ně nešlápnou, snaží se je přesunout z cesty, a dokonce mezi ostatními ostatky rozpoznávají kosti příbuzných.

Sloni během dne netráví spánkem déle než čtyři hodiny. Afričané spí ve stoje, schoulení k sobě, opření jeden o druhého. Sloni indičtí tráví spánek vleže na zemi. Sloní mozek je poměrně složitý a svou strukturou je na druhém místě po velrybách. Váží přibližně 5 kg.
Ve světě zvířat je slon jedním z nejinteligentnějších zástupců fauny na světě. Dokážou se poznat v zrcadle, což je jeden ze znaků sebeuvědomění. Touto kvalitou se mohou pochlubit pouze opice a delfíni.
Nástroje také používají pouze šimpanzi a sloni. Pozorování ukázala, že slon indický dokáže použít větev stromu jako plácačku na mouchy. Mají výbornou paměť, snadno si pamatují místa, kde byli, a lidi, se kterými museli komunikovat.
Jídlo
Aby slon nakrmil svého milého, musí si pro sebe shánět potravu téměř celý den. A potřebujete hodně jídla – až 400 kg zelené hmoty za jediný den. Slon si svým chobotem vkládá do tlamy vše, co se hodí k potravě – listy, větve, bylinky, plody keřů a stromů. Ti sloni, kteří žijí v zajetí, mají obzvláště štěstí.
Tam jsou zvířata krmena senem, obilovinami, ovocem a zeleninou. Seno se spotřebuje do 20 kg a zbytek se přidá se zelím, mrkví, dýní, cuketou a jablky. I na „chléb zdarma“ putují sloni do zemí místních rolníků, aby si pochutnávali na zelenině.

Je to škoda, ale velmi často lidé, kteří pracují se slony při obsluze turistů nebo malých zoologických zahrad, dovolují těmto zvířatům krmit potravou, která jim velmi škodí, například sladkostmi. To je přísně kontraindikováno, ale turistický průmysl předpokládá „jakýkoli rozmar za vaše peníze“.
Reprodukce a délka života
Z časového hlediska není období páření slonů striktně vymezeno. Bylo však pozorováno, že během období dešťů se porodnost zvířat zvyšuje. V období říje, které netrvá déle než dva dny, láká samice svým křikem samce k páření. Zůstanou spolu ne déle než několik týdnů. V této době se může samice od stáda vzdálit.
Zajímavé je, že sloní samci mohou být homosexuálové. Samice se totiž páří jen jednou ročně a její březost trvá poměrně dlouho. Muži potřebují sexuální partnery mnohem častěji, což vede ke vzniku vztahů stejného pohlaví.
Po 22 měsících se obvykle narodí jedno mládě. Porod probíhá za přítomnosti všech členů stáda, kteří jsou připraveni v případě potřeby pomoci. Po jejich skončení celá rodina začne troubit, křičet a oznamovat přídavek.
Slůňata váží přibližně 70 až 113 kg, jsou vysoká asi 90 cm a jsou zcela bezzubá. Teprve ve dvou letech se u nich vyvinou malé mléčné, které s věkem vystřídají radikální.

Novorozené sloní mládě potřebuje více než 10 litrů mateřského mléka denně. Do dvou let věku tvoří hlavní stravu dítěte a dítě postupně začíná jíst rostliny.
Slůňata vždy zůstávají blízko své matky, která je chrání a učí. A musíte se toho hodně naučit: pít vodu, pohybovat se se stádem a ovládat kmen. Práce s kmenem je velmi náročný úkol, neustálý trénink, zvedání předmětů, získávání jídla a vody, zdravení příbuzných a tak dále.
Sloní matka a členové celého stáda chrání mláďata před útoky hyen a lvů. Zvířata se osamostatňují v šesti letech. V 18 letech mohou samice rodit. Miminka se objevují v pravidelných intervalech, přibližně jednou za čtyři roky. Samci dospívají o dva roky později. Ve volné přírodě je délka života zvířat asi 70 let, v zajetí – 80 let. Nejstarší slon, který zemřel v roce 2003, se dožil 86 let.
Nepřátelé slonů v přírodě
Předpokládá se, že sloni nemají přirozené nepřátele. To však neznamená, že jsou ve volné přírodě v bezpečí. Sloni jsou kořistí lvů a tygrů. Jejich oběťmi se zpravidla stávají slabí nebo mladí sloni. Protože sloni tvoří sevřená stáda, lovící zvířata musí čekat, až někdo zaostane za ostatními. Sloni jsou z velké části zdraví, takže se z nich často nestává jídlo.
Čas od času se masožravci, když nemají co jíst, osmělují a loví pomalé mladé slony. Protože se sloní stáda před pojídači masa neschovávají, je to z nich atraktivní cíl. Predátoři vědí, že dospělí sloni je zabijí, pokud nebudou opatrní, ale pokud budou mít dostatečný hlad, riskují.

Protože sloni tráví hodně času ve vodě, stávají se slůňata kořistí krokodýlů. Nestává se často, že by byl porušován nevyslovený zákon přírody – nezahrávejte si se slony. Sloní matka mládě bedlivě sleduje a mláďata sledují i další samice ve stádě. Následky pro dravce, když zaútočí na mláďata, jsou okamžité.
Hyeny krouží se slony, když poznají známky toho, že je někdo nemocný nebo dost starý na to, aby se bránil. Po smrti obrů se živí slony.
Stav populace a druhů
Téměř celá rodina slonů je chráněna a uvedena v Červené knize.
Lidský vztah se slony
Člověk se už dávno rozhodl, že slon je mazlíček a používá ho jako pomocníka. Za ta léta, co je slon mezi lidmi, se to však vůbec nezměnilo. A k domestikaci nedochází chovem slonů z domestikovaných jedinců, ale odchytem divokých slonů – je to levnější.

Výcvik divokého slona netrvá příliš dlouho, takže domestikace nevyžaduje velké úsilí. Samozřejmě, když se samice spáří se samcem, její březost se v tuto dobu ani nevezme do práce. A přesto, protože se slon může stát dělníkem až ve věku kolem 20 let, nikdo se nijak zvlášť nesnaží krmit zbytečné zvíře tak dlouho. A slůňata se zpravidla prodávají.

První Světový den slonů se slavil 12. srpna 2012. Potřeba zavedení takového svátku byla spojena s nelehkou situací, ve které se asijští a afričtí sloni ocitli. Sloni jsou největší suchozemská zvířata na Zemi.
Žijí v tropických lesích východní Asie a Afriky, v savanách. Sloni používají své choboty ke sbírání předmětů, zvukových varování, zdravení ostatních slonů nebo k nabírání vody na pití nebo koupání. Samcům i samicím slonů afrických rostou kly a každý jedinec může mít levý nebo pravý kel. Špičák, který používají častěji, je obvykle menší kvůli opotřebení. Sloní kly slouží k mnoha účelům – od ochrany kmene, zvedání a přemisťování předmětů až po sběr potravy a odstraňování kůry ze stromů. Během období sucha sloni dokonce používají své kly k kopání děr a hledání vody v podzemí.
Slon africký je největší ze všech druhů slonů, váží až osm tun. Existují dva geneticky odlišné africké poddruhy: savana a pralesní sloni s řadou znaků, které je odlišují.
Asijští sloni se od svých afrických příbuzných liší, je mezi nimi více než deset fyzických rozdílů. Například asijští sloni jsou menší než jejich afričtí protějšky a jejich uši jsou menší ve srovnání s velkými vějířovitými ušima afrických druhů. Pouze někteří samci asijských slonů mají kly, zatímco samcům i samičkám afrických slonů rostou kly.

pixabay.com
Pod vedením matriarchy jsou sloni organizováni do komplexních sociálních struktur samic a telat, samci žijí sami nebo v malých skupinách. Jedno slůně se narodí samici každé čtyři až pět let po nejdelší březosti ze savců – 22 měsících. O mláďata se stará celé stádo příbuzných samic. Samice mohou zůstat se svým mateřským stádem po zbytek svého života, zatímco samci stádo opouštějí po dosažení pohlavní dospělosti.
Sloni potřebují k přežití a uspokojení svých životně důležitých potřeb velké plochy země. V průměru se slon dokáže krmit až 16–18 hodin a za jeden den sní asi sto kilogramů ovoce, trávy, větviček a kůry. V důsledku toho, když je jejich přirozené prostředí zničeno, často se dostávají do konfliktu s lidmi o zdroje.
Sloni jsou milováni, uctíváni a respektováni lidmi a kulturami po celém světě, ale naše generace riskuje, že tato nádherná stvoření uvidí jako poslední. Rostoucí pytláctví, ztráta přirozeného prostředí a zneužívání v zajetí jsou jen některé z hrozeb pro africké i asijské slony. Zlepšení vynucovacích politik za účelem prevence pytláctví a obchodu se slonovinou, zachování slonů, zlepšení hospodaření se slony chovanými v zajetí a v případě potřeby jejich opětovné vysazení do volné přírody jsou cíle sledované mnoha organizacemi na ochranu slonů po celém světě.

pixabay.com
Jak můžete pomoci zachránit slony?
Každý člověk, kterého znepokojuje problém klesající biologické rozmanitosti, může malou měrou přispět k záchraně a ochraně slonů. Zde jsou některé ze způsobů:
- nepodporují organizace, které využívají nebo zneužívají slony a jiná zvířata pro zábavu a zisk;
- být uvědomělým spotřebitelem – nekupovat předměty ze slonoviny;
- navštívit slony v zemích, kde žijí ve volné přírodě – cestovní ruch prospívá ekonomice, vytváří pracovní místa a poskytuje příležitost vidět krásu, inteligenci a emocionální schopnosti těchto velkolepých obrů;
- Zjistěte a podpořte organizace, které se zabývají ochranou přirozeného prostředí slonů, bojují proti pytláctví a obchodu se slonovinou.
Na materiálu pracovala Ksenia Savelyeva
Stážista fenologické sítě Ruské geografické společnosti