Technologie

Rozšíření a hnízdění čápa bílého | Zoomir

Podobná témata vědeckých prací v biologických vědách, autor vědecké práce — Treťjakov G. P.

O TŘECH ROZMNOŽOVACÍCH CYKLECH SCOTOCERCA INQUIETA NA SEVERNÍ HRANICI JEHO ROZSAHU
Materiály o hnízdících ptácích jezera Bijlikul (jižní Kazachstán)
PŘEHLED INFORMACÍ O HNÍZDĚNÍ ČÁPA BÍLÉHO (CICONIA CICONIA) V LENINGRADSKÉ OBLASTI V ROCE 2021
Materiály o ptačí fauně hřebene Manrak. Část 1. Nepěvci
Ornitologická pozorování v Alakolské pánvi v roce 2004
i Nemůžete najít, co potřebujete? Vyzkoušejte službu výběru literatury.

Text vědecké práce na téma „Čáp bílý Ciconia Ciconia ve Ferganském údolí“

11 dní po druhém rozmnožovacím cyklu mláďata vylétla. Samice tohoto páru, která začala s rozmnožováním začátkem března, tak měla tři hnízda a nakladla celkem 16 vajec.

Na sousedním písčitém ostrově jsme 11. března našli další hnízdo skota se 2 vejci, 15. do něj samice nakladla poslední, 6. vejce a 30. března v 18:5 bylo v hnízdě již 1 mláďat a 15 vejce, ze kterého se následujícího dne brzy ráno vylíhlo mládě. Inkubace v tomto hnízdě tedy trvala 17 dní. Mláďata hnízdo opustila 19. dubna, 100. den po vylíhnutí, a hnízdo se kvůli páru ťuhýků pouštních Lanius meridionalis pallidirostris, který se usadil 200 m od hnízda, přesunulo 13 m od svého hnízda opačným směrem. Následně jsme během vzácných výletů do oblasti tohoto hnízda občas slyšeli volání skotocer a teprve 130. června jsme objevili hnízdo se 4 čerstvými vychladlými vejci 5 m od předchozího místa a vedle něj – plod 2 mláďat s plně vzrostlými ocasními pery a 10 dospělými skotocerami, kteří občas krmili potomstvo. Pokud se tedy jednalo o stejný pár skotocer, pak také odchoval dvě mláďata a po vybudování třetího hnízda do něj 0.6. června začal klást vajíčka. Stejně jako předchozí pár byla i tato dvě hnízda postavena uvnitř hustých keřů slanidla Richterova 0.5 a 15 m od země. Je možné, že i tato samice nakladla nejméně XNUMX vajec.

V hnízdě s první snůškou je východ orientován na východ a u třetí snůšky na jih. V tomto ohledu je sporný závěr T.S. Ponomarevové (1974), že v pozdních snůškách je vchod do hnízda orientován tak, aby převládající větry vejce chladily. V našem případě převládal severovýchodní vítr, ke kterému byla všechna pozdní hnízda otočena zády.

Russian Journal of Ornitology 2022, Volume 31, Express Issue 2236: 4490-4493

Čáp bílý (Ciconia ciconia) ve Ferganském údolí

Druhé vydání. Poprvé publikováno v roce 1990*

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je uveden v Červené knize Uzbecké SSR jako druh s klesajícím areálem rozšíření a populací. Ve Ferganské dolině je již dlouho známá kolonie čápů bílých, která se nachází na hřbitově.

* Treťjakov G.P. 1990. Čáp bílý ve Ferganské dolině II Vzácní a málo prozkoumaní ptáci Střední Asie. Taškent: 74-77.

Tabib-Mazar ve střední Ferganě, 20 km severně od Kokandu. Tuto kolonii již řadu let pozoruje R.N. Meklenburtsev a pracovníci Ústavu biologických problémů Akademie věd Uzbecké SSR. O dalších bílých čápech hnízdících ve Ferganské dolině se říká, že jednotlivé páry hnízdí daleko od sebe a tu a tam se vyskytují malé kolonie (Meklenburtsev 1974, 1963). Konkrétní umístění jednotlivých hnízd a kolonií však není uvedeno. V posledních 15 letech byl shromážděn značný materiál o umisťování a rozšiřování hnízd bílých čápů a jejich zimování ve Ferganské dolině.

Přečtěte si více
Kombinovaný kulový kohout (uzavírací ventily) - Grossner

Vzhledem k malému počtu starých mohutných stromů si čápi bílí začali stavět hnízda na vrcholcích betonových podpěr telefonních a elektrických vedení, a proto mají hnízda tvar mírně protáhlé elipsy. Hnízda jsou dobře zachována po dobu několika let. Rok od roku se na sloupech staví nová hnízda, v důsledku čehož kolonie nabývá vzhledu stuhy. Ptáci se nebojí motorových vozidel a jiných mechanizačních prostředků a jejich hnízda se často nacházejí podél dálnic.

Hlavní hnízdiště se nacházejí ve střední Ferganě podél levého břehu Syrdarji. Dvě jednotlivá hnízda na sloupech vedení vysokého napětí se nacházejí nalevo od silnice Pudran-Kokand, první z nich je 1.5 km od Punganu. V březnu 1984 obě hnízda obsadili čápi. Ve vesnici Urganča existují jednotlivá hnízda již mnoho let – jedno u silnice na starém topolu, druhé na staré vrbě v zahradě. Velká kolonie čápů bílých se nachází na území hřbitova Tabib-Mazar. V roce 1969 zde bylo 49 hnízd (Meklenburtsev 1974). V roce 1971 byla poblíž vybudována osada, která byla pojmenována po oblasti obývané čápy, Kuš-tepa. Blízkost lidí a techniky čápům nezabránila v rozšíření kolonie a do roku 1984 bylo v této oblasti 60 hnízd. Na některých stromech byla 2 nebo 3 hnízda. Na stejné silnici, 5 km daleko, v obci Naiman, nalevo od silnice, v oblasti zahrad a rodinných domů, se nachází 10 hnízd na starých stromech a na výjezdu z obce, na pravé straně silnice, na betonových sloupech, jsou další 2 hnízda. Nalevo od silnice, 1 km od odbočky na obec Novbakhor, mezi poli, se nacházejí 4 hnízda na starých stromech.

Nedaleko od vesnice Čiganak směrem k Syrdarji, na území starého hřbitova, se nachází kolonie čápů čítající 18 hnízd, postavených na starých turangách, a nedaleko jsou 3 hnízda na betonových pilířích mezi poli. 4 km před mostem přes Syrdarju na Papu, vlevo od silnice, jsou 4 hnízda (3 na betonových pilířích a 1 na stromě), před mostem vlevo od silnice – jedno na betonovém pilíři.

Na silnici Karakallak – Džumašuj před vjezdem do vesnice Gul-bag se vlevo nacházejí 3 hnízda na betonových sloupech a od vesnice podél této silnice se nachází kolonie čápů bílých s 49 hnízdy, která se nacházejí

rojili se na sloupech po obou stranách silnice. Podél téže silnice bylo v různých intervalech postaveno dalších 9 hnízd na sloupech, z nichž 2 byla pouze ve výstavbě. Kolonie 36 hnízd na sloupech vedení vysokého napětí byla 18. června 1983 prozkoumána O.V. Mitropolským (ústní sdělení) v oblasti obce Chardana podél silnice Džumašuj – Mingbulak. 6 nově postavených hnízd na betonových sloupech jsme našli v březnu 1979 podél silnice Džumašuj – Fergana v oblasti obce Kušsu. Ve stejné oblasti, pouze podél silnice Kokand – Andikhan, naproti loveckému revíru Talkudukkum, se v roce 1987 objevila 2 hnízda na betonových sloupech a v roce 1989 již 4.

Přečtěte si více
Jak konzervovat chryzantémy v zimě: 5 osvědčených možností, jak zachránit květiny během chladného období Ruský farmář

V posledních letech se na pravém břehu Syrdarji objevila hnízda čápa bílého, kde jsme je dříve nezaznamenali. Pravděpodobně je to způsobeno adaptací čápů na hnízdění na betonových sloupech. V březnu 1984 bylo 4 km od Punganu na cestě do Papu nalezeno 5 hnízd na betonových sloupech a o 2 km dále další 2 hnízda. V srpnu 1987 bylo nalezeno jedno hnízdo na sloupu v blízkosti Namanganu.

Čápi bílí přilétají ze zimovišť koncem února – začátkem března. Staří ptáci ihned obsazují hnízda. Mladí ptáci a ti, kteří zůstali bez hnízd, si začínají stavět nová. Mnoho starých hnízd ve velkých koloniích zůstává z neznámých důvodů neobsazených. Stará hnízda se během hnízdní sezóny renovují. Ve druhé polovině března 1979 a 1984 byli ptáci pozorováni, jak z přilehlých polí nebo kanálů nosí do hnízd rýžovou slámu, suché listy rákosu nebo třtiny. Zároveň se staví nová hnízda.

Jednotlivé páry čápů nezačínají klást vejce ve stejnou dobu. Když se některé páry páří, jiné již mají plné snůšky. To je pravděpodobně způsobeno tím, že bílí čápi, kteří zůstávají v hnízdní oblasti přes zimu, začínají s rozmnožováním dříve. Hromadné páření ptáků jsme pozorovali od 25. března do 3. dubna 1984 v koloniích Tabib-Mazar poblíž Gulbaghu a v samostatných hnízdech podél silnice do Džumašuí a ve stejnou dobu 24. března 1984, během inspekce kolonie Tabib-Mazar, bylo patrné, že ptáci evidentně líhnou ve 3 hnízdech. V jednom z těchto hnízd byla zaznamenána plná snůška 6 vajec, která již byla vylíhnutá. Vejce mají pravidelný eliptický tvar. Skořápka je bílá a matná, během inkubace se špiní. Velikost vajec z jedné snůšky je 72.4-78.5 × 50.7-52.9 mm (n = 6), hmotnost je 95.0-112.2 g.

Po hnízdění se čápi shromažďují do hejnů a koncem srpna – září většina z nich odlétá na zimoviště. Někteří ptáci zůstávají na zimu v hnízdišti. Čápi bílí pravidelně zimují v okolí kolonie Tabib-Mazar. V lednu 1970 bylo v jednom hejnu zaznamenáno 39 ptáků, v prosinci 1971 – únoru 1972 – 7, v prosinci 1972 – 9, v lednu 1973 – 29, v lednu 1989 – 250 čápů.

E.R. Fotteler (ústní sdělení) se v době od 15. do 18. prosince 1988 setkal s 19 bílými čápy v blízkosti lovišť Taldykudukkum.

Přes den se čápi krmí v četných nezamrzlých kanálech, rýžových polích a bažinách a noc tráví na zorných polích (v tomto případě se shromažďují v hejnu), ve svých hnízdech (1-2 ptáci) nebo jednotlivě na vrcholu betonového sloupu.

Díky rozsáhlé osvětové práci na ochranu čápa bílého mezi místním obyvatelstvem se jeho počet ve Ferganské dolině za poslední dvě desetiletí zvýšil.

Ruský ornitologický časopis 2022, ročník 31, expresní číslo 2236: 4493

Drop malý Tetrax tetrax v Tambovské oblasti

Druhé vydání. Poprvé publikováno v roce 1964*

Nejmenší drop naší lovecké fauny, drop malý (Tetrax tetrax), hnízdil na jihu Tambovské oblasti až do roku 1928. Od té doby nebyl drop malý v této oblasti nalezen.

Přečtěte si více
Proso, proso. Ceny, výnosy, prognózy a další - Grain On-line

Na jaře roku 1964 jsme v Tambovské oblasti, 20 km severně od Tambova, našli samce dropy malé, jak se zdržuje na nezoraných plochách mezi ozimými plodinami. Zároveň přišly zprávy, že drop malý byl spatřen v „osikových křovinách“ ve stepních oblastech 15 km jižně od Tambova.

V červnu se v oblasti obce Troitskaja Dubrava (53°02’56“ N 41°31’44“ E) 40 km severně od Tambova tvrdohlavě držel na jednom místě párek dropy malé – samec a samice, přičemž samice zjevně „odváděla“, což naznačovalo přítomnost hnízda nebo plodu v blízkosti.

Výskyt dropy malé na hnízdištích v centrální části Tambovské oblasti zavazuje tambovské lovce k opatrnému zacházení s tímto druhem a k tomu, aby nedopustili ani jeden případ odstřelu, a zajistili tak tohoto cenného pernatého druhu na hnízdištích.

* Strokov V.V., Polyakova A. 1964. Drop obecný v Tambovské oblasti // Lov a lovecké hospodářství 11: 14. Rus. ornithol. časopis. 2022. Ročník 31. Expresní vydání č. 2236

Ruská část západoasijské populace čápa bílého je samostatnou skupinou. V oblasti mohla existovat od konce 19. století, a to v řídké formě, nebo se skládala z oddělených, nepravidelně pronikajících párů a jedinců ze Zakavkazska. V současné době na území Dagestánu (na dolním Tereku) skutečně existuje pouze mikropopulace; zprávy o hnízdění na jiných místech jsou příkladem krátkodobého vystěhování mimo hlavní hnízdní oblast. Hnízdění čápa bílého podél Tereku je možné v 1879. století (Bogdanov, XNUMX).

V roce 1929 byl v Dagestánu ve vesnici Zrykh nalezen čáp bílý (Buturlin, 1935).

V roce 1996 hejna 18 ptáků, která migrovala vysoko nad zemí severozápadním směrem (A.N. Khokhlov a kol.), mohou naznačovat možný přesun čápa z delty řeky Terek na severozápad podél Kuma-Manychovské nížiny. Tento předpoklad je v dobré shodě s údaji o výrazném nárůstu počtu druhu v Dagestánu za posledních 10-15 let (V.F. Mamatayeva, T.K. Umakhanova). Jen v Babajurtském okrese a v jedné osadě v Chasavjurtském okrese Dagestánu v současné době hnízdí asi 10-15 párů, z nichž každý vylíhne 3-5 mladých jedinců.

Pravděpodobnost rozmnožování jednotlivých párů v dalších přilehlých oblastech rovin Dagestánu a Čečenska je velmi vysoká.

Na dagestánském pobřeží Kaspického moře byl 23.10.1998 během migrace zaznamenán čáp bílý; v oblasti města Kaspijsk (Vilkov) byla zaznamenána skupina 8 jedinců, včetně 4 mláďat.

Pozorování ptáků v Severní Osetii může naznačovat přítomnost transkavkazské migrační trasy čápů. Lze předpokládat další nárůst počtu druhů v Dagestánu a rozšíření hnízdní oblasti ve třech směrech: údolí řek Terek a Sulak, Kuma-Manychova nížina a dolní tok řeky Volhy.

V rákosových houštinách Agrachanské zátoky se vyskytují takoví vzácní ptáci, jako je čáp černý a bílý (Eldarov „Přírodní památky Dagestánu“ 1991). Od roku 1985 se hnízdo čápa bílého nachází ve vesnici Umar-Otar, na morušovém stromě, v obytném dvoře. Každý rok se ptáci vracejí do svého hnízda, kladou vejce a líhnou mláďata ve věku 3 až 5 let. Hnízdo se velmi rozrostlo, ptáci ho každoročně opravují a doplňují. Majitelé se k ptákům i těm, kteří je přicházejí obdivovat, chovají s pochopením a laskavostí.

Přečtěte si více
Výpočet vody v topném systému - Topný systém

V roce 1998 bylo v hnízdě 5 mláďat, ale 2 čápi po opuštění hnízda uhynuli na elektrických drátech poblíž hnízda.

V roce 2002 se vrátil pouze jeden pták a žádné potomstvo se nekonalo, pták nebyl schopen vytvořit pár. Ale od roku 2003 se čápi objevují každoročně, letos 4 mláďata.

Členové skupin „Topolyok“ a „Berkut“ pozorují ptáky: přílet a odlet ptáků, inkubaci vajec3, krmení potomků, rozkládání potravy podél okraje hnízda, jak se ptáci chrání před spalujícími paprsky slunce, jak zpívají, jak klepou zobáky. To samozřejmě vzbuzuje velký zájem studentů i obyvatelstva. Hnízdo stále existuje a líhnou se v něm potomci. Pokud dříve v zimě čápi odlétali a po týdnu se vrátili, pak od roku 2002 čápi neodlétají ani v mrazech. V této době ptáci hnízdo neopouštějí, hodně hubnou, ale neodlétají. Je zde mnoho jezer, zatopených míst a nádrž Aksaj, poměrně velká, zarostlá rákosím. V roce 1999 bylo v Umar-Otaru objeveno druhé hnízdo na kupce sena na dvoře Bagautdinovových. Ptáci v něm vylíhli mláďata. Ale ve druhém roce se vylíhli 4 čápi. Jeden čáp byl nalezen 5. den se zlomenou hlavou.

Téhož roku majitel prodal seno, ale postavil umělé hnízdo na 4 tyčích s příčkou a naskládal chrastí. Když se čápi vrátili, hnízdo si vzali. Objevila se čtyři čapí mláďata. V roce 2002 se čápi vrátili, chovali se 2–3 dny neklidně a odletěli. Umělé hnízdo přestalo existovat. Zřejmě se usadili za vesnicí. Na polích kolem obce je možné vidět několik desítek čápů.

V roce 2001 bylo v obci Kazmaaul, která se nachází poblíž dálnice Babajurt-Chasavjurt, na elektrickém sloupu vedle umělé nádrže objeveno hnízdo čápa bílého. Hnízdo je postaveno z větviček na vrcholu sloupu. Každý rok se narodí 4–5 mláďat. Čápi neodletěli, zůstali na zimu, i když napadl sníh. V hnízdech seděli 2–3 dny, aniž by vylétali, zřejmě si tak uchovali teplo.

Naše pozorování ukázala, že čápi zde zimují již posledních pět let. Během výletů po severním Dagestánu jsme se setkali s hejny čápů o 8-15 jedincích poblíž mostu přes řeku Terek podél federální dálnice „Kavkaz“. Zde jsme také několikrát pozorovali černého čápa; podle očitých svědků bylo hnízdo černého čápa nalezeno v lužním lese poblíž vesnice Rybalko. Čápi černí se vyskytují také v lesích Chamamatjurtské rezervace. Pro zachování těchto úžasných ptáků, kteří jsou k dispozici k pozorování, je nutné vytvořit mikrorezervaci.

Setkání s nimi vždy přinášejí radost každému, kdo se s nimi setká, a touhu v těchto setkáních pokračovat.

Krásný velký bílý pták s černými křídly a červenýma nohama a zobákem. Obývá širokou oblast, včetně Blízkého východu, severní Afriky, části Evropy (Španělsko, Portugalsko atd.).

Počet bílých čápů v mnoha zemích klesá, ačkoli se jejich oblast rozšíření rozšiřuje.

Tento pták je blízkým sousedem člověka. Čápi bílí se často usazují v blízkosti obydlí, staví si hnízda na střechách domů, stromech, stromech s rozbitými vrcholky, podpěrách speciálně postavených pro ptáky lidmi.

Přečtěte si více
Jak zasadit mrkev bez ředění: metody výsadby semen v otevřeném terénu

Poté, co si pár čápů postaví hnízdo, ho používá mnoho let po sobě. Čápi mají velmi silnou rodinu – partneři zpravidla tráví celý život společně. Samec a samice se sdílejí v péči o potomstvo: střídají se v inkubaci snůšky a společně krmí mláďata. Během jednoho léta může rodina odchovat 3 až 5 mladých ptáků. Čápi v prvním roce se od rodičů liší černou barvou zobáku a nohou.

Malí ptáci nacházejí úkryt ve stěnách hnízda, aniž by čápům ublížili.

Hnízda byla nalezena: mezi Babayurtem a Muzhukai, Babayurtem a Kostkem v lesních pásech na stromě.

Obyvatelstvo bylo informováno o vzácných ptácích žijících v blízkosti lidí.

Mnoho lidí projíždějících kolem v dopravě, kteří viděli čápy, hlásí. Průzkum populace byl proveden dotazníkem, telefonickým průzkumem.

Lidský faktor je velmi důležitý: ovlivňuje divokou zvěř: odvodňuje bažiny, vypouštění vody z Tereku do Kaspického moře (proráží kanál Agrachanský poloostrov) a zásobuje jižní část zálivu sladkou vodou.

Vypouštění vody z řeky Aktaš do Sulaku vedlo k vysychání nádrže Aktaš; k mělčině a zarůstání nádrže Aksaj. Což negativně ovlivňuje ptačí svět, včetně čápů.

V obci Umar-Otar se objevila nová hnízda: na suchém stromě (2007), druhé hnízdo na elektrickém sloupu.

Pozorovali jsme střídání rodičů na hnízdě, jak mláďata v horkém počasí zásobují vodou, roztahují křídla, aby mláďatům vytvořili stín, rozmisťují potravu kolem hnízda (mláďata si mohou vybrat) a klepou zobáky.

Rodiče přestanou krmit svá mláďata, aby je přiměli létat, ta zhubnou a vyletí z hnízda. Poté, co vyletí, rodiče pokračují v krmení mláďat ještě asi 10–12 dní.

Mnoho ptáků má širokou migrační frontu, která se v určitých úsecích jejich trasy může zúžit na úzkou. To se projevuje tehdy, když reliéf zemského povrchu vytváří překážku pro migraci ptáků. Takovými překážkami jsou většinou hory nebo rozlehlé vodní plochy. Na těchto místech, na pobřežích a na okrajích vysokých horských pásem, se koncentruje větší počet ptáků stejného nebo různých druhů. Jakmile je překážka překonána, ptáci změní směr a opět se rozptýlí po rozsáhlém území, čímž obnoví svou širokou migrační frontu.

Ekologické žlaby nebo ekologicky příznivá místa mohou sloužit jako vodítka, která určují směr migrace migrantů. V tomto ohledu jsou obzvláště indikativní říční údolí táhnoucí se v meridionálním směru. Vodící význam při migracích mohou mít linie mořského pobřeží, okraje pohoří, řetězce jezer na pevnině nebo ostrovy v moři. Taková ekologická žlaby jsou skutečně dobrými vodícími body a často přitahují velké množství ptáků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button