Když labutě letí na jih, pták je stěhovavý.

labutě (Cygnus), rod ptáků z čeledi Anatidae z řádu Anseriformes. Největší zástupci řádu, délka 102–165 cm, hmotnost 3,5–15 kg, rozpětí křídel 2–2,5 m. Tělo je mohutné, délka krku se rovná délce těla nebo ji přesahuje; nohy jsou krátké, s velkými blány mezi třemi předními prsty. Na vodě se vyznačuje vysokým přistáním se zvýšenou zadní částí trupu. Barva opeření je obvykle bílá, často s načervenalým povlakem na hlavě a krku, nebo černobílá. Neexistuje žádný pohlavní nebo sezónní dimorfismus, mladí jedinci jsou šedaví nebo nahnědlí s matným zobákem, plné opeření v dospělosti získávají ve třetím roce.
Na světě existuje 7–8 druhů; rozšířený hlavně na severní polokouli, zavlečený na mnoho míst (mimo jejich areál) lidmi. Černá labuť (Cygnus atratus, někdy odděleny do samostatného rodu Chenopsis) žije v Austrálii a na ostrově. Tasmánie, zavlečená na Nový Zéland; Na jihu Jižní Ameriky žije labuť černokrká (Cygnus melanocorypha, někdy rozděleny do rodu Sthenelides. Nelétavý druh – Cygnus sumnerensis, v blízkosti černé labutě, vyhynul v 17. století. ale ne. Chatham poblíž Nového Zélandu.

V Ruské federaci hnízdí 4 druhy: labuť němá, labuť velká, labuť malá a labuť americká. Na Čukotku letí labuť trubač. Všechny labutě jsou vodní ptactvo, ale běžně se nepotápějí. Z vody vzlétají po dlouhém běhu, létající hejna se vyznačují jasnou formací. Za letu křídla vydávají ostrý hvizd. Hlas většiny druhů je hlasitý, jako trubka, zatímco jiné pouze syčí.
Labuť trubač (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Trubačská labuť (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Živí se převážně rostlinnou potravou, kterou shromažďují ve vodě v mělkých hloubkách pomocí svého dlouhého krku; Méně často se živí na březích vodních ploch – okusují trávu a vyhrabávají hlízy. Během podzimního tahu se živí převážně různými semeny. Hnízdí ve sladkých vodách, během migrace a zimování jsou běžné i v pobřežních mořských vodách. Severní druhy jsou stěhovavé, zimují v nezaledněných vodách jižních mírných a subtropických pásem Severní Ameriky a Eurasie a na hnízdiště přilétají ihned po otevření řek a jezer (mláďata později než dospělci). Během páření němý němý a černá labuť ohýbají krky ve tvaru písmene S a často zvedají a pootevřejí křídla v podobě velkolepých „plachet“. Labutě tvoří trvalé páry (většinou se rozcházejí až se smrtí jednoho z partnerů), aktivně brání své hnízdiště před predátory, jinými labutěmi, často i jakýmkoli jiným vodním ptactvem, úderem ohybu křídla dokážou zabít liška, pes, zlomit člověku ruku, způsobit velmi citlivé štípnutí silným zobákem. V řídkých společenstvech může hnízdit pouze labuť černá. V mělké vodě je vybudováno masivní hnízdo z rostlinného materiálu (až 3 m v průměru). Snůška 1–12 (obvykle 4–5) velmi velkých (až 120 x 80 mm) bílých vajec se inkubuje 30–40 dní, přičemž o potomstvo se stejnou měrou starají samec i samice. Na hnízdě jsou velmi opatrní. Mláďata jsou pokryta hustým světle šedým peřím a mají tmavé (méně často růžové) zobáky a nohy. Mladí ptáci létají ve věku 2,5–4,5 měsíce. V přírodě se dožívají až 25 let. Mezi mnoha národy byly labutě uctívány jako posvátní ptáci, kterým bylo zakázáno lovit. Labutě jsou často drženy a chovány jako okrasní ptáci. Většina druhů je běžná a jejich počet se zvyšuje. Labuť malá a labuť americká jsou zahrnuty v Červené knize Ruské federace. Koblik Jevgenij Alexandrovič
Publikováno 28. října 2022 v 14:59 (GMT+3). Poslední aktualizace 11. července 2023 v 19:12 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Anseriformes Rod: Cygnus Čeleď: Anatidae Řád/Řád: Anseriformes Třída: Ptáci (Aves) Kmen/Divize: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cygnus Délka: 1,65 m
- Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
ISSN: 2949-2076 - Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
Šéfredaktor: Kravets S.L.
Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
- © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
- Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv. - Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
Královský pták. Obvykle stát nebo monarcha vlastní pozemky, zbraně a podniky. Královna Británie šla ještě dál. Hlava Anglie také vlastní ptáky, a zejména labutě. Ve Velké Británii se jich proto nedotýkají prstem ze strachu, aby nezasáhli do majetku panovníka. Čím si labutě zasloužily takový respekt?

Popis a rysy labutě
Vlastnictví anglických labutí královnou není tak romantické, jak se zdá. Práva na ptáky se uplatňují na základě chuti ptáků. V minulých stoletích byly považovány za vynikající pokrm a podávaly se na královském stole.
Angličtí panovníci proto vzali do své družiny chovatele labutí. Dříve byl aristokratem. V 21. století je tato pozice dána profesorovi na Oxfordské univerzitě. Je mu přidělena odpovědnost za počítání ptáků a organizování podpory pro jejich počet.
Ve skutečném popisu ptáka je také méně romantiky než ve frazeologických jednotkách a legendách. Existuje například výraz „labutí píseň“ Tak se nazývají brilantní výtvory, jejichž autoři odejdou nebo zemřou. Pravá labutí píseň připomíná spíše pláč a u mladých jedinců spíše štěkot.


Metafora „labutí krk“ je objektivní. U ptáků je opravdu dlouhý, rovný délce těla. Takový krk rozlišuje mnoho Anseriformes, mezi které patří labutě. Jsou bílé, černé a šedé barvy.
Poslouchejte hlas labutě
Všichni ptáci jsou velcí a silní, díky čemuž dobře zvedají svou váhu. Většinou však jakékoli labuť utrácí za vodu. Zde mu dlouhý krk zvířete umožňuje lovit potravu ze dna. Labutě chodí s obtížemi, protože mají krátké nohy. Končetiny ptáků jsou mimochodem načervenalé. Zobák je žlutý a velký.
Labuť je královský pták. Tento titul je dán zvířeti kvůli jeho milosti a kráse. Pro 15-18 kg ptáky vypadají výjimečně půvabně. Ptáci se také pohybují. Výjimkou je chůze. Na zemi se zvířata kolébá ze strany na stranu jako obyčejné husy. To spojuje všechny labutě.

druhy labutí
Labuť na fotce Je středně velký a velký, tmavý a světlý, s červeným nebo žlutým zobákem. Rozdíly jsou dány druhovou rozmanitostí. Existuje 7 podtypů labutí:
1. Tundra. Jinak se nazývá malý, protože je nejmenší mezi svými příbuznými. Pták váží až 6 kilogramů. Rozpětí křídel zvířete je 110 centimetrů. Ten opeřený je celý bílý. Ptačí zobáky jsou žluté a nedosahují k zadnímu okraji nozder.

2. Zpěvák. Jeho žluté zobáky jsou protáhlé, dosahují až k nosním dírkám. Zpěvák váží od 7 do 14 kilogramů. Rozpětí křídel ptáka je přibližně 270 centimetrů. Pokud ostatní druhy labutí jsou tolerantní k chladu, zpěváci jsou teplomilní, obývají pouze jižní území. Barva zvířete je bílá.

3. Labuť němá. Také sněhově bílý, ale na hlavě a krku je okrový povlak. Váží přibližně 14 kilogramů. Rozpětí křídel ptáka dosahuje 240 centimetrů. Pták má červený zobák a jeho kryty křídel jsou černé.

4. Trumpetista. Tento bílá labuť. Stejně jako němý má na krku a hlavě okrový povlak. Opeřený zobák je však celý černý a váží o pár kilogramů méně.


5. Americká labuť. Má zaoblenější hlavu a kratší krk než ostatní zástupci rodu. Americká labuť váží maximálně 10 kilogramů. Ptačí zobák je jasně žlutý, dosahuje do nosních dírek jako zpěvák.

6. Labuť černokrká. O něco větší než tundrový. Typická hmotnost zvířete je 6,5-7 kilogramů. Tělo ptáka je bílé a krk, jak název napovídá, je černý. Zobáky zástupců druhu jsou červené.

7. Černá labuť. Pták úplně černá a její zobák je úplně červený. Hmotnost zvířete je malá, stejně jako u černokrkého druhu. Rozpětí křídel ptáka je 2 metry.


Pohlavní dimorfismus není vyvinut u labutí. Samice se od samců neliší ani barvou, ani velikostí. Ten druhý mimochodem může ukázat věrnost labuti stejného pohlaví. Samci černého druhu například někdy tvoří páry, čímž samičku snášející vejce vyženou z hnízda. Samci sami inkubují a vychovávají své potomky.
Stanoviště a životní styl
Všechny labutě se zdržují u vody, protože z ní získávají potravu. Dietní a teplotní preference různých druhů drůbeže se však liší:
- Labutě tundrové se živí malými rybami, obojživelníky a rostlinami, hnízdí v bažinách poloostrova Kola a Čukotka.
- Zpěvák si vybírá břehy teplých a velkých jezer a moří porostlé rákosím, chytá do nich řasy a drobné bezobratlé.
- Němý němý požírá korýše, měkkýše a podvodní rostliny a hledá je na jezerech v Evropě a Asii.
- Surmovka preferuje mělká jezera ve střední a severní Americe, kde se živí podvodní vegetací a měkkýši.
- Labuť americká je typická pro lesní tundru Nového světa, kde žije na zarostlých březích řek, bažinách, jezerech a živí se nejen vodními rostlinami a živočichy, ale i obilnými zrny na polích.
- Labutě černokrké žijí v Jižní Americe, zejména v Chile a Patagonii, zimují v Brazílii a živí se nejen rostlinami a vodními živočichy, ale i hmyzem.
- Černá labuť žije v Austrálii a na okolních ostrovech, vybírá si sladké a mělké vodní plochy a je vegetariánka.

Bílé labutě – samice a samec
Je labuť stěhovavý pták nebo ne?? Otázka je na místě, protože někteří jedinci a dokonce i populace v zimě neopouštějí své domovy. K tomu dochází v teplých oblastech. Z jihu kontinentu se tedy labutě černokrké neodstraňují každý rok. Severní populace častěji podnikají dlouhé lety. Například v Rusku jsou všechny 4 druhy ptáků žijící v zemi odstraněny ze svých domovů:
Let labutí provádí se seřazením do klínu. Nejsilnější jedinec se pohybuje v jeho čele. Silné proudy vzduchu vycházející zpod jeho křídel jsou přenášeny na ty, kteří letí za nimi. Tímto způsobem dostávají nejslabší labutě na konci klínu podporu a bez nehody se dostanou na zimoviště.

Ptáci, kteří přiletěli na místo a usadili se na rybníku, ohromují diváky svou grácií. To se projevuje nejen ve vzhledu ptáků, ale také ve způsobu pohybu. Jsou volné a hladké. V pohybech labutí je cítit klid a sebevědomí.
Přijde-li nebezpečí v podobě orla skalního nebo orla říčního, labutě se ponoří pod vodu nebo se při zrychlení postaví na křídla. Pro anseriformes je nejtěžší schovat se na zemi. Vyžaduje dlouhé zrychlení. Ve vodě lopatky podobné tlapkám pomáhají vytlačit tělo ven. Na zemi je zvedání 15kilogramového těla pro ptáky obtížnější.
Labutě jsou teritoriální ptáci a nemají rádi cizince v okupovaných zemích. Anseriformes je rozdělují do párů. Ne nadarmo existuje přídomek „labutí věrnost“. Ptáci jsou nejen věrní svým partnerům, ale neoddělují se od nich a neustále žijí v rodině.

Při vyhánění cizích lidí se labutě prohýbají krky a syčí jako hadi. Navíc ptáci roztahují silná křídla. Síla jejich úderu je mimochodem dostatečná k tomu, aby zlomila kosti dospělého.
Víra, že labuť zimující pták spojené s připoutaností zvířat k jejich domovům. Pokud se tam ochladí, ptáci odkládají páření a plození na lepší časy.
Pokud není potrava, anseriformes hladoví až do vyčerpání, ale neodletí. To je jeden z důvodů, proč jsou v Červené knize zahrnuty všechny druhy labutí. Ke zničení druhu stačí zničit jeho oblíbená místa. Ptáci si nemohou zvyknout na nové věci.

Labutí jídlo
Krk labutě umožňuje sklonit hlavu do hloubky jednoho metru. V mělkých vodních útvarech to umožňuje zobáku zachytit bahno spolu s následujícími skrytými v něm:
- korýši
- měkkýši
- larvy
- kořeny rostlin
Aniž by dosáhli dna, ptáci chytají stonky trávy a řas, malých ryb. Některé druhy labutí se živí i suchozemskou vegetací. Kolem ptačích hnízd se proto často trhá tráva. Na polích si ptáci zamilovali obiloviny, zejména jejich zrna.
Zástupci amerického druhu nejsou vůbec proti konzumaci kukuřice a brambor. Zvířata, aniž by opustila vodu, trhají listy z pobřežních vrb, které ohýbají větve směrem k potokům.

Labutě získávají potravu vložením hlavy do vody
V zimě listy opadávají a rybníky se pokrývají ledem. Labutě jsou ptácivyřešit problém odletem do teplejších oblastí nebo změnou stravy. Například téměř všechny druhy Anseriformes nemají odpor k tomu, aby si v mrazu užívaly darů polí. Během dne sní hrdina článku asi čtvrtinu své vlastní váhy. V zajetí je ptákům zakázáno dávat:
- Černý chléb. Trávicí systém ptáků jej neabsorbuje, což je plné nemocí.
- Zkažené produkty. Jejich konzumace vede k otravě jídlem.
- Bílý chléb. Je považován za klasiku pro krmení ptáků na parkových rybnících. Přípravek však škodí i labutím.
Ideální doplňkové potraviny v zajetí jsou:
- dušená rýže, jáhly
- krmná směs bez soli
- cereálie
- zeleň
- nakrájenou zeleninu
Živočišná potrava pro labutě je nahrazena odpadem z výroby a vejci. Místo vody ptáci rádi chlastají mléko. Labutě přijímají kvasnice jako doplněk stravy pro chladné období. Hmotnostně by měly tvořit půl procenta stravy.

Takto cestují mláďata na svou matku
Reprodukce a délka života
Anseriformes staví hnízda o průměru 2-3 metry. Stejně jako čápi, labutě používají „hrnky“ po mnoho let a každý rok se aktualizují. Staví z loňských listů, větví a suchých bylin. Hnízdo staví především samice. Poté naklade 3 až 5 vajec a inkubuje je po dobu 40 dnů, přičemž se mění se samcem.
Labutí samečci hůře inkubují vajíčka, mohou sedět nebo zapomenout převrátit snůšku. Pokud vady umožňují mláďatům přežít, potomci dospívají až ve věku 4 let. Z hlediska délky života labutí je toto číslo malé.
Životnost ptáků je nejméně 20 let. Většina labutí se dožívá 30-40 let. Legendy vyprávějí o 150 let starých zvířatech. Taková dlouhověkost nebyla vědecky potvrzena.

Labutí hnízdo s potomky
V rozhovorech na toto téma však jaký druh ptáka je labuť, více fikce. Jsou „krmeni“ legendami a pohádkami. Na pozemcích Baba Yaga jsou labutě a začarovaní princové a reinkarnované princezny.