Zpravy

Kdo jsou lumíci a kde žijí?

Lemmings představují řád hlodavců a rodinu křečků. Nejbližšími příbuznými těchto hlodavců jsou strakaté myši, takže lumíci se pro svou vnější podobnost také nazývají polární piedi. Odborníci v závislosti na vědecké klasifikaci rozdělují lumíky do 4 rodů, přičemž v každém rodu je několik druhů. Na našem území se vyskytuje asi 5-7 druhů těchto hlodavců.

Mezi hlavní typy patří:

  • Lemming sibiřský.
  • Lemmí les.
  • Lemming kopytník.
  • Amur Lemming.
  • Lemming Vinogradova.

Klasifikace je přísně vědecké povahy a zvířata v závislosti na druhu nemají významné rozdíly. Lemmings, kteří žijí na ostrovech, jsou o něco větší ve srovnání s jedinci obývajícími pevninu. Velikost lumíků se směrem od západu od našeho území a na východ poněkud zmenšuje.

Soudě podle pozůstatků zvířat obývali lumíci rozsáhlá území v období pleocénu, přibližně před 3–4 miliony let. Pozůstatky těchto zvířat se dodnes nacházejí v rozsáhlých oblastech, včetně západní Evropy mimo jejich moderní prostředí. Tato skutečnost naznačuje, že klima na naší planetě prošlo od té doby významnými změnami.

Odborníci zjistili, že zhruba před 15 tisíci lety se u těchto zvířat výrazně změnila struktura molárů, což souvisí se změnou charakteru vegetace rostoucí v tundře a lestundrových podmínkách.

Lemmings: popis

Bez ohledu na podmínky, ve kterých lumíci žijí a k jakému druhu patří, mají tato zvířata husté a docela dobře krmené tělo. Dospělí dorůstají délky 10 až 15 cm s tělesnou hmotností 20 až 70 gramů. Samci jsou asi o 10 procent hmotnější než samice. Lemmings mají velmi krátký ocas, ne delší než 2 cm Končetiny jsou také krátké. Zvířata znatelně přibývají na váze, pokud se dosyta nají.

Hlava lumíka je charakterizována jako protáhlá, ačkoli jeho tlama je tupá a tupá, podobně jako u křečka. Vpředu je vidět dlouhý molár. Oči jsou relativně malé, jako malé korálky, a uši jsou relativně krátké, takže jsou prakticky neviditelné, protože jsou pokryty vrstvou srsti. Srst zvířete je poměrně hustá, ale zároveň docela měkká, což svědčí o poměrně teplé srsti zvířete. Jen díky takovým vlastnostem se zvířeti daří přežít v tak obtížných podmínkách severních šířek.

Hlavní barva srsti zvířete je značně proměnlivá a závisí na ročním období. V létě je vlna zbarvena v závislosti na druhu a stanovišti do béžových, šedohnědých nebo pestrých hnědožlutých tónů. V tomto případě jsou na zádech tmavé skvrny a oblast břicha je pískově zbarvená. S nástupem zimy se srst stává světlejšími odstíny nebo zcela bílou, i když se to stává velmi zřídka.

Kde bydlí

Tato zvířata se nacházejí v podmínkách tundry a lesní tundry, takže jejich stanoviště je spojeno s územími pobřežní Arktidy. Tito hlodavci žijí na územích představujících severní oblasti Eurasie a Severní Ameriky. Na našem území se tento hlodavec vyskytuje podél celého arktického pobřeží, počínaje poloostrovem Kola a konče Čukotkou.

Přečtěte si více
Který dřez si vybrat do kuchyně: rady od profesionálů |

Velmi významné populace lumíků se nacházejí na některých pobřežních ostrovech Severního ledového oceánu, zejména na těch, které se nacházejí v deltách velkých řek na Sibiři. Tato zvířata lze navíc bez problémů nalézt na ostrovech, které se nacházejí ve značné vzdálenosti od pevniny. Jsou to ostrovy jako Grónsko, stejně jako Špicberky.

Pro stanoviště lumíka jsou typické bažinaté oblasti a vysoká vlhkost. Tato zvířata jsou dokonale přizpůsobena nízkým teplotám, ale špatně snášejí přehřátí. Lemmíci jsou výborní plavci a snadno zdolávají malé vodní překážky. Pro svou obživu si často vybírají bažinaté oblasti s mnoha rašelinnými valy, kde se usazují. V tomto případě je velmi důležitá přítomnost husté bylinné vegetace pokrývající takové oblasti bažin.

Dávají přednost trvalému bydlení, prakticky bez sezónních migrací. Rodná místa opouštějí jen jako poslední možnost při hledání potravy, pokud je rok dost hladový. Je zajímavé, že tato zvířata nečiní kolektivní rozhodnutí hledat pohodlnější území. Každý jedinec se snaží najít místo s největším množstvím potravy. Navzdory tomu vzniká dojem kolektivního rozhodnutí, protože počet jedinců, kteří šli hledat potravu, je srovnatelný s jednou velkou živou masou.

Lemming – zajímavá fakta

Co jedí

Tito hlodavci jsou býložravci, takže jejich strava se skládá z různých bobulí, kořenových systémů, mladých výhonků a semen rostlin, přičemž za jejich oblíbenou potravu je považován sobí mech. Navzdory tomu se hlodavci musí živit hlavně lišejníky a zeleným mechem, kterých je v tundře dostatek.

Dieta, v závislosti na typu hlodavce, může zahrnovat:

  • Ostřice.
  • Borůvky a brusinky.
  • Borůvky a moruše.
  • Různé druhy hub.

Příležitostně mohou lumíci jíst pupeny nebo listy zakrslých stromů nebo keřů, stejně jako jejich větve, mladé výhonky nebo kůru. Typicky jsou takovými rostlinami vrba a bříza. Mnohem méně často se živí všemi druhy hmyzu nebo mušlí, které vypadnou z hnízda nebo zůstanou v ptačím hnízdě vytvořeném ptákem na zemi. Byly zaznamenány případy, kdy se tato zvířata pokoušela ohlodávat odhozené jelení parohy. V zimě se jejich jídelníček skládá z podzemních částí rostlin, takže nejsou příliš rozmanité.

Lemmíci tráví veškerý svůj volný čas krmením, zastavují se pouze na odpočinek. Dospělí jedinci proto denně snědí téměř 2krát více rostlinné potravy na hmotnost, než je jejich vlastní hmotnost. Kvůli takovým vlastnostem je pro hlodavce téměř nemožné zůstat neustále na jednom místě, takže se musí neustále pohybovat, aby nezůstali hladoví.

Za 1 rok sežerou dospělci až 50 kg různé vegetace. Když počet lumíků dosáhne svého vrcholu, jsou tito hlodavci schopni zničit až 70 procent vegetace, což má vážný dopad na fytomasu oblasti.

Chování a životní styl

Zpravidla se lumíci snaží zůstat odděleni. Netvoří manželské páry a samci se nijak nepodílejí na výchově budoucích potomků. Některé druhy dokážou vytvářet malé skupinky výhradně pro společný život, který je typický spíše pro chladné zimní období. Když žijí v takové skupině, stále se snaží zůstat odděleni, v žádném případě si nepomáhají.

Přečtěte si více
Jaký je nejlepší způsob, jak obložit vnější stranu OSB?

Když přijde jarní teplo a sníh začne tát, samice začnou projevovat zájem o určitá území. Pokud jde o samce, pohybují se při hledání potravy nahodile. Každé zvíře si zařídí domov pro sebe a umístí jej ve značné vzdálenosti od ostatních jedinců. Zpravidla netolerují nikoho ve své blízkosti, ani od svých příbuzných. Jedinou výjimkou je období páření. Tato zvířata se vyznačují tím, že jejich sociální struktura a chování se vyznačuje obrovskou nesnášenlivostí, hraničící s agresivitou.

V teplých obdobích žijí lumíci ve svých norách, i když je obtížné nazvat takové obydlí nory: s největší pravděpodobností se jedná o malé prohlubně v zemi. Kromě toho mohou využívat přirozené úkryty vytvořené v prostorech mezi kameny i ve vegetaci.

Hlodavci přežívají zimní období pod sněhem v dutinách, které vznikají v důsledku tání prvního sněhu z tepla přicházejícího ze země. Kupodivu, lumíci, kteří žijí v tak obtížných podmínkách, nezimují. Když jsou pod silnou vrstvou sněhu, zvířata aktivně vykopávají další tunely. V takových podmínkách vedou zvířata plnohodnotný život, protože se dokonce rozmnožují.

Zajímavé vědět! V zimě se vedle lumíků usazují polární koroptve, které také raději přečkají zimu pod sněhem.

V tomto období je životní rytmus hlodavců založen na 3hodinových cyklech bez ohledu na polohu slunce. Denní rutina je přitom dodržována s velkou přesností: jedna hodina se stráví jídlem a dvě hodiny odpočinkem. A to není vůbec překvapivé, protože pod vrstvou sněhu a dokonce i v podmínkách polárního dne ztrácí 24hodinový den veškerý význam.

Rozmnožování a potomci

Životnost těchto zvířat je pouze jeden nebo několik let. To je způsobeno aktivní činností predátorů. Navzdory tomu se tato zvířata vyznačují velmi vysokou plodností. Během svého života je samice schopna porodit potomstvo asi 12krát, i když to vyžaduje poměrně příznivé podmínky. Reprodukce se zpravidla provádí v průměru 3-4krát ročně. Březost samice netrvá déle než 3 týdny, poté se narodí 5 až 9 mláďat.

Po dosažení 2 měsíců věku jsou lumíci připraveni k rozmnožování. Dělají to každých pár měsíců. Zajímavé je, že se rozmnožují za jakýchkoli povětrnostních podmínek a silné mrazy tento proces nijak neohrožují. Proto se mláďata rodí i pod hustým sněhem.

Важный момент! Chov lumíků je pečlivě sledován mnoha polárními predátory, protože pro ně takoví hlodavci představují základ jejich stravy. Pokud je lumíků příliš málo, mohou sovy sněžné odkládat kladení vajíček na neurčito, dokud nebude dostatek hlodavců, aby nakrmili sebe a své potomky.

Samci a samice pro sebe nehledají sexuální partnery, a tak se páří při první vhodné příležitosti, kdy je zrovna nezaměstnává hledání potravy. To není překvapivé, protože jejich život je poměrně krátký. Jejich úkolem je dát nám co nejvíce potomků, jinak je lze sežrat ve velmi krátké době.

Přirození nepřátelé lumíků

Tato malá zvířata mají dostatečný počet nepřátel, protože pro některé predátory představují lumíci hlavní zdroj potravy. Lemmings loví polární lišky, polární lišky, sokol stěhovavý, hranostaj a také draví ptáci, jako jsou:

  • Polární sovy.
  • Skuas.
  • Gyrfalcons.
Přečtěte si více
Oprava myčky Bosch: dešifrování chybových kódů, příčin a odstraňování problémů

Životní aktivita takových predátorů přímo závisí na celkovém počtu lumíků. Někteří dravci regulují narození svých potomků v závislosti na počtu těchto hlodavců. Jinými slovy, ekosystém reguluje svou vlastní rovnováhu.

Populace lumíků může prudce klesat během období hladomoru, kdy si tato zvířata musí hledat pohodlnější životní podmínky. Během procesu migrace se tato zvířata vystavují nebezpečí. Mnoho z nich se utopí, když se pokusí hromadně přeplavat vodní překážku. Jednoduše skočí do vody a také se pohybují na otevřených prostranstvích a stávají se snadnou kořistí dravců a jiných predátorů. V tomto období se všichni predátoři snaží zásobit živinami a hromadně loví migrující lumíky.

Kromě obvyklých predátorů mohou kvůli nedostatku bílkovinné potravy sobi a husy jíst lumíky, i když se to stává velmi zřídka.

Sáňkovým psům, pokud mají volný čas na lov lumíků, když pocítí hlad, také nevadí mlsání těchto hlodavců.

Zajímavý moment! Když je lumík v nebezpečí, neuteče, ale spíše se pokusí napadnout vetřelce a zoufale se řítí vpřed. Stoupají na zadní nohy a vydávají vysoké zvuky ve snaze zastrašit svého nepřítele.

Stav populace a druhů

Rodina takových hlodavců je považována za poměrně stabilní v počtu díky své jedinečné plodnosti, a to i přes tak krátkou dobu života. Těmto zvířatům absolutně nehrozí vyhynutí, zejména proto, že počet přirozených predátorů je regulován přirozeně díky množství lumíků.

Vzhledem k tomu, že lumíci vedou tajný způsob života a často se pohybují při hledání potravy, nikdo nebude schopen vypočítat celkový počet těchto zvířat. Podle některých údajů se každých 10 let jejich celkový počet zvyšuje. Posledních několik let je považováno za výjimku, kdy vrchol v počtu, ačkoli byl pozorován, byl zcela nevýznamný. Řada odborníků se přiklání k předpokladu, že v poslední době je v severních zeměpisných šířkách abnormálně teplé počasí, které by mohlo negativně ovlivnit populaci těchto hlodavců. Vlivem nastoleného teplého počasí se na povrchu země začala tvořit krusta ledu místo obvyklé vrstvy měkké sněhové pokrývky. Tento faktor se ukázal jako rozhodující a měl negativní dopad na celkový počet těchto zvířat.

Pro spravedlnost je třeba poznamenat, že podobné poklesy populace lumíků byly pozorovány již dříve a více než jednou. Čas zpravidla plynul a populace se vracela ke svému předchozímu kurzu. Takové výkyvy jsou čistě cyklického charakteru a po každém vrcholu, jak poklesu, tak nárůstu, nastalo období poklesu nebo období vzestupu. Taková období jsou obvykle spojena s dostupností potravin. Podobné cykly jsou typické pro 3-5 let. Lemmíci se ve volné přírodě cítí skvěle, takže nemá smysl mluvit o nějakých katastrofálních důsledcích pro tato zvířata.

Konečně,

Lemmíci jsou zvířata, která hrají velmi důležitou roli v existenci ekosystému severních zeměpisných šířek. Je těžké si vůbec představit, co by se stalo s ekosystémem, kdyby lumíci náhle zmizeli. Zdálo by se, co by se stalo, kdyby tento malý hlodavec náhle zmizel. Ve skutečnosti v těchto zeměpisných šířkách čeká skutečná katastrofa, protože po lumících zmizí mnoho dravců i dravých zvířat. Díky bohu, že člověk do tohoto systému ještě plně nezasáhl. Pokud by k tomu došlo, lumíci by museli hledat jiná území, takže by jejich počet klesl na minimální úroveň a stáhl by se dolů počty sov sněžných, lišek sněžných atd.

Přečtěte si více
Kdy se po výsadbě objevují okurky?

Již na mnoha příkladech bylo prokázáno, že zásahy člověka do přírodního prostředí nevedou k ničemu dobrému a jsou pro přírodu nákladné. Mnoho druhů flóry a fauny je na pokraji vyhynutí jen proto, že lidé bezmyšlenkovitě, spoléhající na své vlastní zájmy, narušují rovnováhu ekosystému. Pokud by to člověk neudělal, ale snažil se harmonicky vtlačit do životního prostoru přírody, nebylo by třeba jej obnovovat.

Lemmíci jsou malí hlodavci podobní myši, o něco menší než krysa, s krátkým ocasem. Jinak se jim říká severní pieds, protože mají pestrou barvu srsti – žlutohnědou s tmavými a světlými skvrnami. Je známo několik druhů lumíků. Norští, sibiřští (nebo Ob) a kopytníci jsou v Rusku široce zastoupeni; posledně jmenovaný obývá horskou tundru. Kopytník v zimě zbělá a drápy předních tlapek značně rostou, u kořenů splývají a tvoří něco jako ostrá kopyta. Lemmíci je používají k prodírání se sněhem při hledání potravy a při zakládání zimních hnízd.

Lemmíci kolonizovali tundru všude. Jimi vyšlapané stezky brázdí zemský povrch doslova všemi směry a vedou tam, kde je jakákoliv vegetace: houštiny zakrslých vrb a bříz, keře kvetoucích bylin, mechové polštáře a rohože lišejníků. Při krmení různými částmi rostlin dodržují lumíci určitý režim, striktně střídají příjem potravy se spánkem: hodinu krmí, 2 hodiny spí, znovu hodinu krmí a 2 hodiny spí. A tak celý den.

Lemmíci jsou docela zlá zvířata, která nesnášejí přítomnost svého vlastního druhu. Dělají si mělké nory v určité vzdálenosti od ostatních nor a často se dostávají do bojů se svými sousedy. Při setkání s člověkem nebo zvířetem se chovají agresivně: poskakují jejich směrem, zvedají se na zadní, zuby uchopí nataženou hůl, pískají a ječí. Toto chování je však nezachrání před početnými dravými obyvateli tundry, pro které jsou lumíci jednou z hlavních potravních položek.

V zimě si lumíci vytvářejí tunely pod sněhem a hledají výhonky, plody a semena stálezelených rostlin. Pod hustou sněhovou pokrývkou mají nejen potravu, ale i spolehlivou ochranu před sněhovými vánicemi a mrazy, takže neupadají k zimnímu spánku a mohou se i rozmnožovat.

Obvykle během roku rodí samice dvakrát 5-6 mláďat v každém vrhu, ale s nástupem příznivých povětrnostních podmínek a dostupností potravy se jejich plodnost prudce zvyšuje (samice rodí třikrát ročně 8-10 mláďat ) a proto se celkový počet zvířat enormně zvyšuje. V takových letech se celá tundra hemží lumíky, jejich norky potkáváme na každém kroku. Výsledkem je, že vegetace začne rychle mizet, požírána mnoha zvířaty, nastává hladomor, mezi zvířaty oslabenými podvýživou se objevují epizoonie a není dostatek prostoru pro usazení nových generací. Mnoho zvířat se stává kořistí různých predátorů (sovy sněžné, skuy, racky, polární lišky atd.), kteří využívají zvýšené příležitosti profitovat z četné kořisti. Konečně přichází okamžik, kdy dochází k hromadné migraci lumíků (emigrace). Hlavně mladí spolu s některými staršími opouštějí svá rodná místa a nekontrolovatelně se řítí nějakým směrem. Nejprve jdou sami v určité vzdálenosti od sebe, a pak, když dosáhnou nějaké překážky (řeka, jezero, útes), vytvoří shluky. Výsledná lavina živých těl se nadále pohybuje stejným směrem a překonává všechny překážky na cestě: zvířata se pohybují obydlenými oblastmi, potoky a řekami, skalnatými výběžky atd. Po dosažení mořského pobřeží se lumíci vrhnou do vody a plavou, dokud neutopí se od země. Mrtvoly hlodavců zabitých ve vodě sežerou racci, dravé ryby a chobotnice. Na souši loví pohyblivé lumíky polární lišky, lišky, sovy, káňata a dokonce i sáňkovaní psi a někdy je sežerou sobi. V důsledku toho se počet těchto zvířat výrazně snižuje a příští rok se stávají vzácnými. Následně počet lumíků dosáhne své normální úrovně, která pak zůstane až do nového propuknutí masové reprodukce.

Přečtěte si více
Háčkovaná čelenka

V životě lumíků tedy pravidelně dochází k přirozené regulaci jejich počtu v souladu se specifickými příležitostmi krmit celou populaci těchto hlodavců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button