Jak se jmenuje kachna, která se potápí?
Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.
Anas penelope Řád Anseriformes
Jeden z nejznámějších severních ptáků. Tato kachna tajga se dobře snáší v leso-tundře a severní lesostepní zóně a vytváří zde největší hustotu svých hnízdišť. Pták je stěhovavý, proto zimuje v teplých zeměpisných šířkách východní Afriky, Indočíny a také v jižní Asii. Tento pták je velmi přátelský, takže v kteroukoli roční dobu je lze nalézt pouze ve velkých hejnech. Někdy jejich počet dosahuje několika tisíc. Shromažďují se ve velkých skupinách na březích bažin, na vlhkých loukách a také na zemědělských polích. Zvenčí svým chováním připomínají spíše husy než divoké kachny. Ale tento pták dostal své jméno pro svou schopnost vydávat neobvyklé pískavé zvuky. Často se mu také říká wigeon nebo píšťalka. Wigeon kachna je poměrně velký pták, druhý co do velikosti po kachně divoké, s podsaditým tělem, krátkým zobákem a krátkým krkem. Velmi neobvyklým znakem je vysoké čelo a dlouhý špičatý ocas. Průměrná hmotnost samců dosahuje od 600 do 1000 gramů, samic – 500-900 gramů. Stejně jako ostatní divoké kachny se i samec wigeona od samice liší vnějšími znaky a ve větší míře i barvou opeření. Takže například na jaře a na začátku léta má velmi jasné pestré opeření: hlava je natřena kaštanově s černými cákanci, pak krk, ramena a celá záda mají šedou barvu a příčný vzor. Břicho je bílé, hrudní kost je červenošedá, boky a spodní část ocasu jsou černé a samotný ocas je šedý. Dalším výrazným znakem je světlý pruh, který se táhne podél celé hlavy od zobáku až po zadní část hlavy. Také tyto kachny, jako většina kachen, mají na křídlech dobře viditelná tzv. zrcadla. U samců jsou zelené s fialovým nádechem. Barva kůže na tlapkách je šedá, ale ptačí zobák je namodralý s černým okrajem. Pokud jde o samici, má načervenalé peří s pestrými skvrnami po celém těle. Kachny Wigeon jsou připraveny k chovu již v prvním roce života, ale některé samice se v této době nepáří a čekají do příštího léta. Některé páry se proto tvoří na podzim před odjezdem na zimu a některé páry se tvoří během migrace. V každém případě ptáci přilétají na hnízdiště v párech. Pářící se projevy těchto kachen jsou skromné a nijak zvlášť hlučné. Samci jsou neustále poblíž svých samic s načechraným peřím a ukazují ostatním pánům, že jejich paní je zaneprázdněna. Právě během páření vydává vigeon velmi hlasité pískání, a proto dostal své neobvyklé jméno. Nedaleko vody si samice staví hnízdo, vykopává díru o velikosti 5-7 centimetrů. Ptáci si zpravidla vybírají odlehlá místa v křoví nebo houštinách loňské trávy. K kladení hnízda samice prakticky nepoužívá rostlinný materiál, ale bere si hlavně vlastní chmýří. Kachna snáší vejce od konce května do poloviny června, v průměru se jejich počet pohybuje od 6 do 10 vajec. Samec je v blízkosti samice pouze v první době inkubace, poté odchází na období línání. Nejčastěji je v této době lze vidět v deltách řek Ural a Volha, méně často na jezerech na Sibiři. Líhnutí vajec trvá 25 dní. Již ve věku 40-45 dní mohou mláďata létat samostatně. V této době se zpravidla odchov rozpadá. Koncem srpna se ptáčci chystají na zimu odletět, i když v některých oblastech se mohou zdržet poměrně dlouho. Wigeona lze od ostatních volně žijících kachen stěhovavých rozeznat již na poměrně velkou vzdálenost. A to nejen díky pestré načervenalé barvě opeření, ale také díky jeho zvláštnímu hlasu. Například samečci vydávají hladké pískání, které lze přirovnat ke zvuku gumové hračky „vviu. “ nebo „piuuu. “. Na jaře samičku nazývají „svviirruu. “ nebo „frriirruu. “. V reakci na samce samice reagují poněkud tupým kvákáním „crrrrr. “. Wigeon kachny zabírají hlavně území Ruska, stejně jako severní Kavkaz, Skandinávie a Finsko. Hnízdí ve velkých skupinách v celém pásmu tajgy naší země, ale v evropské části jsou vzácné. Největší populace je v zóně Kamčatky, palearktidě a na pobřeží Okhotského moře. Nachází se také na jižní straně pohoří Altaj a jezera Bajkal. Stejně jako ostatní stěhovavé kachny fušující si i wigeon vybírá mělké vodní plochy s bahnitým dnem a dostatkem vegetace. Jsou to například lesní jezera, bažiny, potoky. Během zimních migrací se pták shromažďuje ve velkých skupinách a odpočívá v teplých mořských zálivech a také v ústích řek. Co se týče výživy, je vigeon vegetariánská kachna. Jednou z jejích oblíbených pochoutek je mořská rupie. Takovou rostlinnou predispozici lze také vidět ve tvaru ptačího zobáku, není určen k rybolovu. Kachna miluje také okřehek a všechny druhy polovodních rostlin. Pokud jsou však poblíž obilné plodiny, pták na nich neodmítne hodovat. Kvůli nedostatku potřeby lovit se vigeon špatně potápí a prakticky netráví čas pod vodou.

Pro vylepšení webu používáme soubory cookie. Jak funguje
Potápka velká, neboli chocholatka, je vodní ptactvo z čeledi potápkovitých, které je výborným plavcem a potápěčem. Vyznačuje se černým hřebenem a hnědočernými „uši“. Tito ptáci byli nazýváni potápkami kvůli špatné chuti jejich masa a byli nazýváni potápěči kvůli jejich schopnosti potápět se pod vodou na dlouhou dobu. V období páření předvádějí potápky velké na vodě krásné tance. Tělo je mohutné, kachní, krk dlouhý, hlava protáhlá s ostrým zobákem. Široce distribuován v Rusku.

| Jméno | Potápka chocholatá, Potápka velká, Potápka obecná, Potápěči |
| latinský | Podiceps cristatus |
| Rodina | potápky |
| Jídlo | Masožravý (rybařravý) |
| Migrace | Stěhovavý |
| Размеры | S kachnou (kachna divoká) |
| Známky | Černé rohy a tříslové kotlety, červené oči, dlouhý ostrý zobák. |
Zajímavosti o potápce velké:

- Potápky předvádějí v období páření úžasný tanec, nazývaný „Great Grebe Tango“;
- Potápky chocholaté si staví plovoucí hnízda;
- mláďata plavou na matčině hřbetě téměř 2 měsíce;
- Velké potápky mají neobvyklý vzhled – „hřeben a uši“;
- Potápky velké se mohou potápět až 1 minutu;
- Tito ptáci byli pojmenováni potápkami kvůli nepříjemné, rybí chuti jejich masa;
- Potápky chocholaté jsou vynikající plavci, ale prakticky nejsou schopni chůze a ke vzletu vyžadují velký otevřený prostor na vodě;
- potápka velká nemá síťovinu, místo toho má na prstech laloky jako lysky;
- Potápky jsou zřídka loveny, ale často jsou zabíjeny v rybích farmách.
Proč tak nazýváme?
- Ptáci této čeledi se pro jejich maso bez chuti nazývají potápky. Díky své rybí stravě získává specifickou rybí nebo bažinatou chuť. Proto jsou potápky loveny extrémně zřídka a jejich maso se nejí;
- Velký byl pojmenován pro svou velikost – je největší z muchomůrek u nás;
- Pro tohoto ptáka existuje populární jméno – potápěč nebo potápěč. Faktem je, že potápky velké se mohou ponořit hluboko a zůstat pod vodou celou minutu;
- Potápka velká se někdy nazývá kachna, ale nejsou příbuzní ptáků z čeledi kachen. Existují kachny s podobným názvem – shelducks, tedy strakaté. Tak se říká shelduckům.
Popis potápky velké
Potápka velká je největší z potápek, pro které se jí říká velký. Vyznačuje se dlouhým labutím krkem a velkou hlavou zakončenou hřebenem. Po stranách hlavy jsou bujné kotlety, které si pták načechrá při páření nebo ke strašení.
Potápka velká má mohutné, soudkovité tělo. Nohy jsou silně posunuty směrem k ocasu, což dává výhodu při plavání, ale neumožňuje ptákům chodit po břehu.

- délka těla: 45-51cm;
- rozpětí křídel: 85-90 cm;
- délka křídla: 17-21 cm;
- zobák – 5 cm;
- hmotnost 600-1500 gramů.
Rozdíly ve zbarvení samců, samic a kuřat
Pohlavní dimorfismus není u potápek vyjádřen. Samice a samec jsou k nerozeznání v chovu a zimním opeření.
Zbarvení v období páření:
- tlama je bílá, na temeni hlavy jsou černé chomáče a po stranách černohnědé kotlety;
- krk je vpředu bílý a vzadu šedý;
- záda jsou šedá;
- strany jsou hnědé;
- břicho bílé;
- oči jsou červené.
V zimě není vzhled potápky velké tak nápadný: rohy a kotlety mizí. Načervenalé tóny na hlavě a bocích vystřídá šedá.
Zbarvení kuřat je nápadně odlišné. Jsou pokryty „maskovacím“ peřím. Hlavní tón je šedý. Hlava a krk mají černé pruhy jako zebra. Mladé potápky velké po pelichání se svým zimním opeřením neliší od dospělých ptáků.

Kde žije potápka velká?
Stanoviště potápky velké pokrývá Eurasii, Afriku a Austrálii. V Rusku je druh široce zastoupen v evropské části, na jižní Sibiři a na Dálném východě.
Jedná se o poměrně běžného ptáka. Severní hranice rozšíření zasahuje do Karélie. Život potápky velkého je úzce spjat s vodou, takže v zimě musí létat na jih, ale může setrvávat v nezamrzajících vodních plochách (výtoky z tepelných elektráren apod.).

Migrant
Na jaře se potápky velké objevují, když jsou vodní plochy zcela bez ledu. Na jihu Ruska začíná jarní migrace koncem března. Na severu se ptáci objevují začátkem května.
Podzimní tah potápek začíná v druhé polovině srpna, kdy ptáci opouštějí svá hnízdiště. Let na jih ale potrvá až do konce října – potápky velké budou postupně přelétávat z jedné vodní plochy na druhou.
Hlavním zimovištěm potápky velkého jsou vodní plochy jižního Ruska, především pobřeží Černého a Azovského moře. Ale i v zimě najdete muchomůrku například v oblasti, kde se u elektráren vypouští teplá voda.

Hnízdní místa
Potápka velká v období hnízdění obsazuje nádrže s velkou volnou vodní plochou, která je nezbytná pro vzlet ptáků, protože potápka má velký náběh ke vzletu. Pro hnízdění si potápka velká vybírá oblasti porostlé z 20-40 % nadvodní vegetací. Hnízda se zpravidla nacházejí na vodě mezi houštinami rákosu.
Na malých vodních plochách si potápky velké staví osamělá hnízda a urputně brání své území. Na velkých jezerech a nádržích však potápky velké vykazují téměř koloniální chování – ptáci se stávají mnohem tolerantnějšími ke svým sousedům.

Reprodukce
Potápky jsou monogamní ptáci. Pohlavní dospělost nastává ve druhém roce života. Páry se tvoří během zimování a jarní migrace.
Koncem března začíná na jihu naší země období páření potápek velkých. Potápky chocholaté jsou známé svými tanci, kterým se také říká „Potápka tango“. Páření se postupně mění ve stavění hnízd, ale tanec a páření ptáků nekončí, dokud nezačnou snášet vejce.
Potápka chocholatá si staví hnízdo přímo na vodě (v hloubkách 0,5–2 metry) mezi volnými houštinami rákosí a orobince. Primární hnízda potápek lze pozorovat již začátkem dubna, jedná se však pouze o místa páření a odpočinku. A do začátku snůškové sezóny – na konci dubna – si potápky velké postaví skutečná hnízda.

Potápky si vyrábějí plovoucí hnízda, jejichž základem jsou ostrůvky z rákosí, sítě nebo orobince. Ptáci k nim pak přidávají různé řasy a další rostliny nasbírané kolem budoucího hnízda i pod vodou. Výsledkem je zapuštěná konstrukce až metr vysoká a 35-45 cm v průměru.
Blíže ke druhé polovině května snáší potápky velké snůšku 3–6 vajec:
- rozměr 5,5×3.5 cm;
- oválný tvar;
- Barva je matná bílá.
Inkubace trvá 25-28 dní. Začíná snesením druhého vejce. Oba partneři inkubují vajíčka, ale samice je 1,5-2krát větší než samec.
Vylíhlá mláďata šplhají na hřbet samice. Na krmení se podílejí oba rodiče.
Samice bude plavat s kuřaty jako loď s pasažéry na palubě téměř 1,5–2 měsíce. Dospělý potápka chocholatá se navíc může potápět a táhnout své společníky pod vodu.

Co jedí potápky?
Při hledání potravy se potápky potápějí pod vodu mnohem méně často na hladině vody nebo na vodní vegetaci. Potápky jsou vynikající plavci a potápěči, proto se jim často říká potápěči. Potápky velké vydrží pod vodou až minutu.
Hlavní potravou potápek velkých jsou ryby, které ptáci pod vodou pronásledují. Velké potápky navíc jedí korýše, hmyz, obojživelníky a měkkýše. Semena a vegetativní části rostlin tvoří malou část stravy.

Závěr: Potápka chocholatá a člověk
Na rozdíl od většiny muchomůrek se ty velké cítí relativně dobře. Dochází dokonce k rozšiřování jejich biotopu a nárůstu počtu. Vědci to připisují nárůstu lidských rybolovných aktivit – potápky velké jsou v nádržích s umělým chovem ryb považovány za škůdce.
Pytláctví se sítěmi má negativní dopad na potápky velké – ptáci se zamotají a hynou. V posledních letech také prudce vzrostl počet lehkých motorových a jiných plavidel, která děsí hnízdící ptáky. Hořící rákosí snižuje počet hnízdišť.
Potápky jsou krásní ptáci s neobvyklým vzhledem a tancem. Stejně jako mnoho jiných ptačích druhů jsou pod velkým vlivem lidí.

Reference na článek:
- Vliv lidské činnosti na hnízdění potápky velké Podiceps cristatus v Kazani. V.A. Andreev // Russian Ornitological Journal 2014, Vol. 23, Express-issue 977: 763-765
- Koloniální hnízdění potápky velké na jezeře Menzelinskoye v západní Sibiři. Košelev A.I. // Býk. MOIP. Odd. biol. 82, 4: 5-9. 1977
- O stravě potápky chocholaté Podiceps cristatus. O.N.Ryazanova // Russian Ornitological Journal 2018, Vol. 27, Express-issue 1552: 80-81
- Taktika lovu stěhovavých potápek Podiceps cristatus na řece Moskva v Kolomenskoye // Russian Ornitological Journal 2017, Vol 26, Express-issue 1533: 5074-5079
- Potápky (Podiceps) ze střední Ciscaucasia. Ryazanova O.N., Khokhlov A.N., Ilyukh M.P. // Stavropol: Nakladatelství North-KavSTU, 2009. – 100 s.
- Případ potápky velké zimující v Petrohradu. Aleksandrov A.A. // Ruský ornitologický časopis 2002, č. 195
- Potápka velká. Linnik Yu.V. // Časopis „Eko-potenciál“ č. 2, 2017.
- Ekologie hnízdění potápky velké v podmínkách rybí farmy Pikhtovka (Votkinsk okres Udmurtské republiky). Tyulkin Yu.A., Khodyrev D.A., Lozhkin V.E. // Volha-Kama Ornithol. vestn. 1: 82-86. 2008