Zpravy

Co jedí sovy?

V poslední době jsou sovy často k vidění i ve velkých městech a na internetu jsou populární videa o sovách domácích. Zde je příběh o nejslavnějších představitelích oddělení.

Obecná charakteristika řádu sov

Vzhled a chování

Všechny sovy se vyznačují hustou stavbou těla, velkou hlavou, krátkým zahnutým zobákem, silnýma nohama s ostrými drápy a velkýma očima směřujícímu dopředu. Zpravidla mají výrazný obličejový disk tvořený tvrdým peřím.

Obecný popis

Mnoho strukturálních rysů těchto ptáků a jejich způsob života je spojeno s potřebou lovit v noci a za soumraku.

Sluchový systém sov je složitý mechanismus, jedním z jeho charakteristických rysů je asymetrie uší: pravé ucho je obvykle větší než levé a umístěné výše.

Díky volnému opeření se sovy často zdají větší, než ve skutečnosti jsou. Okraje jejich letek jsou špičaté, což zajišťuje tichý let. Křídla sov jsou poměrně dlouhá a zaoblená, což usnadňuje jejich let a manévrovatelnost.

Vnější prsty na nohou sovy se mohou otočit do zadní polohy, přičemž dva prsty směřují dopředu a dva dozadu. Kolem zobáku jsou tenká štětinovitá pírka, která slouží k dotyku.

Barva sov je převážně hnědá s pruhy, což je považováno za prostředek pro maskování během dne. Samci a samice jsou podobného vzhledu, ale samice jsou často znatelně větší.

Život

Typické je, že sovy sedí v koloně na hřadech, jejich charakteristickým rysem je schopnost otočit hlavu téměř o 270 stupňů, což jim umožňuje výrazně rozšířit zorné pole. Mohou také naklonit hlavu, klaunovat se a zašklebit se, aby určili zdroj zvuku.

Většina sov je aktivních za soumraku a v noci, ale některé druhy jsou aktivní i ve dne. Kořist sledují tak, že sedí na bidýlku nebo pátracím letem nízko nad zemí, přičemž používají sluch i zrak. V jejich potravě převažují malá a středně velká zvířata, která zabíjejí pomocí tlapek a zobáků a poté polykají celá nebo ve velkých kusech. Nestrávené zbytky jsou regurgitovány jako pelety sestávající z kožešiny, peří, kostí a chitinu.

Sovy jsou monogamní a páry často zůstávají rok od roku a zabírají stejná území. Většina těchto ptáků vede sedavý způsob života, ale některé druhy se vyznačují extrémně variabilními místy hnízdění a zimování, což je spojeno s prudkými výkyvy v počtu jejich hlavní kořisti – myších hlodavců. Ročně migruje jen několik druhů.

Na jaře se ptáci aktivně zobrazují a vydávají různé hlasité hovory. Mnoho druhů se také vyznačuje podzimním pářením, kdy se mladí lidé rozptýlí při hledání stálých území.

Sovy si hnízda nestaví a hnízda většinou nevystýlají. Hnízdit mohou na stromech v cizích hnízdech, dutinách, dutinách, různých výklencích a dutinách skal a budov, ale i na zemi a v dírách, které si mohou sami vyhrabat. Soví vejce jsou bílá, inkubace obvykle začíná prvním nebo druhým vejcem, takže mláďata v hnízdě jsou různého stáří. Samice inkubuje a oba rodiče krmí kuřata.

Mláďata se obvykle líhnou pokrytá hustým bílým peřím a slepá. U většiny druhů začíná chmýří brzy ustupovat dalšímu opeření – mezoptilu, které je tvořeno převážně volným prachovým peřím. V tomto oblečení se mladí ptáci jasně odlišují od dospělých. Koncem léta a podzimu získávají mláďata první dospělé opeření (z mezoptilu zbylo jen ocasní a letky), ve kterém jsou prakticky k nerozeznání od dospělých.

Přečtěte si více
Fasádní omítka Rotband pro venkovní práce

Dospělí ptáci mají po hnízdění jedno svlékání za rok, ke kterému dochází v létě a na podzim. U některých druhů je úplná, u jiných částečná, takže mnoho peří (včetně ocasních a letkových) se po několik let nezmění.

Složení mužstva

Sovy jsou vzdálenými příbuznými nočních ptáků, psittacinů a coraciiformes. Řád sov je rozdělen do dvou čeledí ve světě je 205 druhů a v Rusku 17 v evropské části Ruska je registrováno 13 druhů sov z obou čeledí.

Filin

Vzhled a chování

Výr je velká sova, dosahující téměř velikosti husy. Jeho délka těla je 60–75 cm, rozpětí křídel je 160–190 cm a jeho hmotnost dosahuje 2,0–3,3 kg. Obličejový disk výra není jasně definován. Když pták sedí, jeho tělo je umístěno svisle.

Výr má hustou, „sudovitou“ stavbu. Když pták sedí, jsou jasně viditelné velké opeřené „uši“, takže vypadá jako velká a tlustá sova ušatá.

V letu je jako u všech sov nápadná velká hlava bez krčního zúžení. Křídla výra jsou poměrně dlouhá a široká. Svým letovým vzorem je trochu jako káně. Pták obvykle létá pomalu a tiše nízko nad zemí a střídá mávající let s klouzavým letem. Vede převážně noční životní styl.

popis

Barva ptáka je buffy-červená, s mnoha tmavými pruhy. Na hrudi jsou pruhy umístěny podélně a při bližším zkoumání můžete vidět tenčí vodorovné čáry, vytvářející efekt lehkých příčných pruhů. Sedící pták má téměř vždy viditelné velké „uši“ peří. Oči jsou oranžové, zobák tmavý. Nohy a prsty jsou opeřené až po drápy. Samice je znatelně větší než samec.

Mláďata se rodí buffy-bílá a od věku dvou týdnů se u nich začíná vyvíjet mezoptilní – bledě buffy down s tenkými tmavými příčnými pruhy. Od 25. dne se začínají objevovat malé „uši“. Ve věku 40 až 80 dnů je mezoptil postupně nahrazen prvním dospělým opeřením (15.8) a mláďata se stanou podobnými dospělcům. Péřové „uši“ jsou zcela nahrazeny péřovými až ve 4 měsících věku.

Hlas

Současné volání samce výra je tiché a silné dvojité houkání s důrazem na první slabiku: „UU-hoo“. Trvá přibližně 0,7 sekundy a je slyšet až do vzdálenosti 4 kilometrů. Samice reaguje podobným křikem, ale proměnlivějším a pronikavějším.

Při maximálním vzrušení samec vydává smích, který může trvat až 10 sekund. Během páření mohou ptáci vydávat další zvuky: „sténání“, „pláč“, „skřípání“ a další.

V jiných situacích výr také zobrazuje různé vokalizace, včetně houkání. Signál alarmu je ostrý zvuk „nahoru“ nebo „kwa“, který se někdy rychle opakuje 3-5krát. Mláďata prosící o jídlo vydávají krátké vrzavé zvuky.

Distribuce a stav

Biotop výra pokrývá téměř celou Eurasii a severní Afriku. V evropské části Ruska se vyskytuje všude na sever k 64-68° severní šířky. Žije ve všech přírodních zónách s výjimkou tundry a lesní tundry, ale všude je vzácným druhem. Zapsáno v Červené knize Ruska.

Život

Tento ptačí druh se vyskytuje na různých stanovištích, kde je dostatek potravy a vhodné podmínky pro hnízdění. Preferuje otevřené a polootevřené krajiny, jako jsou mýtiny, mechové bažiny, břehy vodních ploch, ostrovy mezi rákosovými porosty, říční údolí, stepi a další otevřená prostranství.

Obvykle se tito ptáci usazují v blízkosti míst, kde se shromažďují ptáci a savci, zejména v blízkosti jejich velkých kolonií a osad. Ve většině případů se vyhýbají intimitě s lidmi.

Přečtěte si více
Nejlepší způsoby, jak odstranit promáčkliny na kapotě auta

Hnízdo si nejčastěji staví na zemi, obvykle v úkrytu: pod smrkovými větvemi, ve srázech, výklencích ve skalách a útesech, opuštěných budovách. Někdy však mohou hnízdit zcela otevřeně. Často se usazují v hnízdech velkých predátorů na stromech.

Hnízdo je malá prohlubeň v zemi, bez obložení. Snůška může obsahovat 1 až 6 bílých vajec, která inkubuje samice. Oba rodiče krmí mláďata minimálně 3 měsíce. Kuřata jsou obvykle různého věku. V hnízdě stráví asi měsíc, poté se rozptýlí po celém okolí.

Strava těchto ptáků se skládá z různých savců a ptáků malé a střední velikosti, včetně tetřeva a zajíce. Loví v noci a za soumraku, kořist hledají za letu nízko nad zemí nebo ji sledují z posedu.

Jedná se o převážně přisedlý druh, který se snaží strávit celý život v jedné oblasti. Mladí ptáci se rozptýlí na prvním podzimu a hledají trvalé místo.

puštík ušatý

Vzhled a chování

Navenek připomíná vránu, ale ve skutečnosti je menší: délka těla – 35-37 cm, rozpětí křídel – 84-95 cm, hmotnost – 160-430 g Během dne je vidět, jak sedí ve sloupci v hustých křovinách nebo stromech korun. V takových chvílích jsou obvykle jasně viditelné „uši“ na hlavě a oranžové oči.

Aktivní je zejména za soumraku a v noci, kdy je vidět za letu, slyšet jeho hlas a charakteristické mávání křídly. Křídla jsou dlouhá a úzká. Let je snadný, ovladatelný, měkký a tichý.

popis

Dospělí jedinci se vyznačují světle červenohnědou barvou s tmavými podélnými pruhy. Na rozdíl od puštíka ušavého mají celé břicho pokryto hustými pruhy a podélné pruhy mají příčné větve. Obličejový disk je jasně vyjádřen. Když pták sedí, můžete téměř vždy vidět na hlavě trčící péřové „uši“. Za letu jsou však přitisknuté a nejsou vidět. Oči jsou oranžové, na rozdíl od žluté sovy ušaté, a zobák je tmavý.

Za letu je spodní strana křídla světlá s tmavými skvrnami v záhybu křídla. Rozdíly v letu od puštíka ušatého jsou popsány v eseji o druhém.

Samec a samice jsou si podobní zbarvením, ale samec je menší než samice. Mláďata v prvním ochmýřeném opeření jsou bílá, ale po týdnu je začíná nahrazovat mezoptilní. Od 5-7 dnů věku se kolem očí objevuje tmavá „maska“. Ušní chomáče se začnou tvořit od 10-14 dnů.

U mezoptilu jsou kuřata šedá se světlou příčnou pruhovanou kresbou, malýma ušima a výraznou tmavou maskou. Ve věku 20-25 dnů začínají kuřata opouštět hnízdo, jejich peří aktivně roste a dosahují velikosti dospělých ptáků. Ve věku jednoho měsíce začínají mláďata létat.

Až do věku tří měsíců mají mladí ptáci stále jasně viditelné stopy opeření mláďat a v prvním opeření dospělých se stávají podobnými dospělcům.

Hlas

Během období páření samec vydává monotónní tlumené volání „uu. ouu. ouu“ v intervalech 2-3 sekund. Když jsou ptáci vystrašení, mohou vydávat tupé skřehotání jako „šukání-šukání“ nebo „hákování“. Často také provádějí aktuální lety, při kterých je slyšet mávání křídel.

V červnu a červenci za soumraku a v noci je daleko slyšet pláč mláďat – tenké „píp. píp“ v několikasekundových intervalech.

Distribuce a stav

Stanoviště tohoto druhu pokrývá severní Eurasii a Severní Ameriku. V evropské části Ruska se vyskytuje všude jižně od 63.–65. rovnoběžky. Tento druh je poměrně běžný, ale jeho početnost a plodnost se značně liší v závislosti na počtu myších hlodavců, které se mohou rok od roku výrazně lišit.

Přečtěte si více
Bramborová lilie: popis odrůdy, fotografie a recenze, vlastnosti, chuť

Život

Tento druh sovy preferuje usazení na místech, kde jsou otevřená prostranství, jako jsou louky, pole, pustiny a zeleninové zahrady, kombinovány s lesíky, háji a zahradami. Nejtypičtějšími místy pro hnízdění jsou lesní pásy podél cest a příkopů, okraje osad, zahrady, chaty a hřbitovy.

Nejčastěji se sovy rozmnožují v hnízdech krkavců, zejména v hnízdech strak. Mohou však hnízdit i na jiných místech, jako jsou široké prohlubně, budovy a dokonce i na zemi. Sovy si hnízda nestaví ani nevystýlají. Snůška obvykle obsahuje 3-8 (až 10) bílých vajec. Samice inkubuje snůšku od prvního vejce, takže mláďata v hnízdě se výrazně liší věkem. Odchov je krmen oběma rodiči.

Hlavní potravu sovy tvoří hraboši a myši, méně často loví jiná malá zvířata. Loví v noci, létá po okolí nebo číhá na kořist na bidélku. Ze severních částí výběhu na zimu odlétá (naše sovy zimují především v západních a jižních oblastech Evropy), ve zbytku výběhu zimuje mnoho ptáků na hnízdišti.

Během zimování se na některých místech někdy v hustých korunách stromů tvoří velké denní shluky, které tvoří několik desítek ptáků.

Doporučené články

  • Konipas bílý
  • Čáp bílý
  • Strakapoud velký
  • Holub hřivnáč nebo Vityuten
  • Kavky

Sovy mají velkou hlavu a velké oči. Zobák je krátký, zakřivený, drápy ostré, zahnuté. Zbarvení je ochranné (kamuflující). Většina druhů loví v noci, a proto mají měkké opeření a tichý let.

Anatomické rysy [ upravit | upravit kód]

Sovy se ve svých anatomických vlastnostech liší od denních predátorů, a proto vynikají jako samostatný řád. Mezi rysy kostry sov patří: existence procesů hlavní kosti, zvláštní trojité skloubení dolní čelisti s lebkou, velmi krátké falangy třetího prstu, pohyblivost vnějšího prstu, který se může ohnout, u většiny druhů (výjimkou jsou sovy pálené) zářez na zadním okraji hrudní kosti. Pět řad tužších, rozšířených peříček tvoří zářivou korunu, tzv. obličejový kotouč. Letky širokých křídel jsou široké, na koncích zaoblené a k tělu zakřivené; vnější pavučiny prvních tří peří jsou často třásnité nebo pilovité, což umožňuje sově létat téměř tiše; třetí a čtvrté peří jsou delší než ostatní. Ocasní pera střiženého nebo zaobleného, ​​obvykle krátkého ocasu jsou také zakřivená směrem ke dnu. Nohy jsou obvykle opeřené až k základně.

Jejich ostré dlouhé drápy jsou silně zakřivené. Zobák sovy, který se zakřivuje od samého základu, nemá na okrajích žádné zářezy a je zakončen krátkým háčkem, s jehož pomocí mohou sovy vydávat charakteristický cvakavý zvuk, vyjadřující silné vzrušení nebo podráždění. Krátký cere je vždy pokryt štětinatým peřím.

Oči sov jsou velmi velké a hledí přímo před sebe, což odpovídá poloze očních důlků na přední straně obličejových částí lebky, to znamená, že sova nemůže pohybovat očima jako člověk. Oči sov zůstávají po celý život nehybné. Svět pro sovy vypadá černobíle. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že sovy přes den nic nevidí, sovy oči nejsou tak citlivé na denní světlo; Výr například ve dne vidí perfektně i na velkou vzdálenost. Zornička sov se velmi zužuje a rozšiřuje nejen změnou osvětlení, ale i každým nádechem a výdechem. Jak zrak, tak sluch sov jsou extrémně jemné. Je téměř čtyřikrát tenčí než kočičí. Vnější ucho je poměrně velké a může být pokryto pohyblivým záhybem kůže opeřeným zvenčí; zářivá pírka sedící kolem ušních otvorů tvoří jakoby vnější obal ucha.

Přečtěte si více
M delší je trvanlivost, tím horší je kvalita slunečnicového oleje

Sovy mohou díky řadě úprav bez újmy otočit hlavu o 270°. Za prvé, krční tepny sov v oblasti kosti dolní čelisti mají balónovitou expanzi, která vytváří zásobu krve v případě, že se při prudkém obratu sníží přívod krve „zespodu“. Kvůli této vlastnosti se zvětšuje síť malých krevních cév odbočujících z hlavních tepen, což usnadňuje dodávání krve do mozku. Za druhé, aby při otáčení hlavy nedocházelo ke stlačování krevních cév ve svých odpovídajících otvorech v krčních obratlích, jsou tyto otvory přibližně 10krát širší, než je průměr tepen, které jimi procházejí. Za třetí jsou krční tepny spojeny s obratlem speciálními anastomotickými můstky pro případ, že jsou krční tepny při rotaci silně stlačeny [2].

Polštářky na tlapky. Soví dům

Většina sov je matně zbarvená; obvykle černé skvrny, pruhy a skvrny jsou více či méně hustě rozptýleny po hlavním šedém nebo rezavém pozadí; ale toto zbarvení sov vždy ladí s okolním pozadím a za soumraku je zcela skryje.

Nejmenší sova – váží pouhých 31 g a měří asi 13,5 cm – je sova elf (Micrathene whitneyi) [3]. Přibližně stejně malé, i když o něco těžší, jsou méně známé andské vousaté sovy (Xenoglaux Loweryi) a puštík mexický (Glaucidium sanchezi) [3]. Největší sovy jsou dva zástupci rodu výrů stejné velikosti; výr velký (bubo bubo) a rybí sova (Bubo blakistoni). Největší samice těchto druhů jsou dlouhé 71 cm, mají křídla dlouhá 54 cm a váží až 4,2 kg [3] [4] [5] [6] [7].

Pohlavní dimorfismus [upravit | upravit kód]

Několik druhů sov vykazuje reverzní sexuální dimorfismus, přičemž samice jsou o něco větší než samci [8] . Pro vysvětlení tohoto vzoru bylo navrženo několik teorií. Schopnost samců získat více potravy díky zvýšené obratnosti a rychlosti je prospěšná v období rozmnožování. [9] Větší samice vydrží déle bez potravy, aniž by opustily hnízdo. [8]

Pokud je vlastnost stabilní, může mít různá optima pro obě pohlaví. Selekce působí současně na obě pohlaví; proto je nutné vysvětlit nejen to, proč je jedno z pohlaví relativně větší, ale také proč je druhé pohlaví menší. [10]

Chování a strava [upravit | upravit kód]

Některé sovy loví během dne, například sova sněžná (bubo scandiacus), puštík (Glaucidium passerinum) a jestřábí sova (Surnia houká), některé další, například puštík obecný (athénské nokturno), loví rovnoměrně ve dne i v noci. Většina sov jsou však opravdoví noční ptáci a mnohé z nich volně létají i za zcela temných nocí, jak lze soudit podle jejich volání. Let sov je zcela tichý a umožňuje jim zcela nepozorovaně přiletět ke spícím ptákům. Při lovu sovy, tiše létající nad zemí, čas od času vydávají ostrý výkřik a kořist svým překvapením vyplaší. Sovy toho zjevně využívají, aby si toho druhého všimli. Obvyklá potrava sov se skládá z malých hlodavců; menší druhy sov se živí hlavně velkým hmyzem, některé i rybami. Sovy zřídka napadají ptáky. Při lovu hlodavců v téměř úplné tmě se sovy zjevně orientují podle zvuku, protože mají velmi dobrý sluch. V tomto ohledu vznikla mylná představa, že sovy jsou schopny vidět v úplné tmě (vidí například v infračervené oblasti) [11]. Sovy dokážou žít měsíce bez vody a svou žízeň hasí krví svých obětí. Ale nechovají se tak, pokud to není nezbytně nutné – vodu potřebují nejen k pití, ale i ke koupání.

Přečtěte si více
Proč nelze použít práškový hasicí přístroj k hašení elektrického zařízení?

Existuje mylná představa, že sovy tvoří tzv. smečky zvané Parlament sov. Sovy jsou osamělými lovci a zmíněný název „parlament“ pochází z uměleckého, ironického odkazu na francouzský parlament z roku 1912, kdy se ekonomická krize spojila s nečinností poslanců. Nespokojenost dělnické třídy s jejich politikou vedla ke vzniku ostrých epitet, z nichž jeden zněl přesně takto. Takový ironický název se stal běžným podstatným jménem a dnes se poměrně často používá v každodenním životě jako hláška.

Biotopy [upravit | upravit kód]

Sovy jsou rozšířeny po celém světě, od rovníku až po chladné severní země, lze je nalézt všude: na pobřeží, v horách, v poušti, ve stepi a dokonce i ve městech. Většina sov žije v lesích nebo zalesněných oblastech a jen několik, jako je sova ušatá (asio flammeus), preferují otevřená místa. Některé sovy – například puštík obecný a puštík obecný (tyto alba) – ochotně se usadí pod střechami a na půdách domů. Ve většině případů jsou hnízda dutiny starých stromů a vejce jsou obvykle snesena bez podestýlky. Hnízdami mohou být i skalní štěrbiny, jeskyně, díry ve zdech, podzemní nory různých savců, opuštěná hnízda jiných ptáků. Některé sovy, jako je výr velký, mohou také obsadit umělé sovy.

Reprodukce [upravit | upravit kód]

Sovy jsou monogamní a tvoří trvalé páry. Sami si hnízda nestaví. Obsazují odlehlá místa, skalní štěrbiny, prohlubně a hnízda opuštěná velkými ptáky. Obvykle se rozmnožují jednou ročně, ale při dostatku potravy se mohou rozmnožovat i častěji. Soví vejce jsou poměrně malá, vždy bílá a mají charakteristický téměř kulovitý tvar. Sova obvykle snáší 3 až 10 vajec. Vejce inkubují samice, ale na krmení mláďat se podílejí oba rodiče. Inkubace trvá asi měsíc. Sovy se inkubují od prvního vejce, takže v hnízdě často žijí mláďata různého věku. Rodiče se snaží krmit starší mláďata, a proto jsou ve vývoji ještě před mladšími bratry; v době hladu mohou starší sníst i mladší kuřátka. Vývoj sýčků probíhá podle typu kuřat.

Hospodářský význam [upravit | upravit kód]

Sovy přinášejí významné výhody zemědělství tím, že ničí hlodavce podobné myším. Například sýček obecný je schopen za rok ulovit až tisíc myší a hrabošů, což by za dané období zničilo až 500 kg obilí. Kvůli tomu jsou některé druhy sov chráněny.

Fosilní druhy [upravit | upravit kód]

  • Ornimegalonyx je fosilie obří, rychle chodící sovy.
  • Ogygoptynx wetmorei
  • Miosurnia diurna je první fosilní sova, která je aktivní během dne, a první fosilní sova objevená v Číně [12][13].

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button