Bažantí farma – Frumushika-Nova, obec Bessarabske.

V zajetí bylo odedávna chováno mnoho druhů bažantů. V jejich chovu je mnoho společného, proto jsou jako příklad uvedeny metody chovu loveckých bažantů doma. Rozdíly v chovu jiných druhů bažantů jsou uvedeny v popisu těchto druhů.
Příprava ptáků k rozmnožování
Před začátkem hnízdní sezóny je nutné připravit výběhy. Ptáci (pokud jsou celoročně chováni ve výbězích) jsou dočasně přemístěni do jiných výběhů. Jsou dezinfikovány bělidlem a důkladně vyčištěny. Nezbytnou podmínkou chovu bažantů je dostupnost prostoru pro hnízdo. U některých druhů bažantů je nutné vysadit podrost borovice nebo smrku (pokud bažanti hnízdí na stromech), v odlehlé části výběhu se vysadí několik keřů a část území je oseta vojtěškou nebo řepkou. Keř by neměl být vysazen hustě, protože bažanti, kteří si hnízdí v keřích, preferují nepříliš zastíněné houštiny. Do ohrady ve formě „chýše“ můžete umístit několik snopů obilovin, stébel rákosu, rákosu nebo kukuřice svázaných vertikálně. Takové úkryty se dělají pro samice některých druhů bažantů (měděný, diamantový, lesklý, simský), ve kterých se schovávají před samcem.
Pro bažanty je vhodné zařídit umělé hnízdo. Chcete-li to provést, udělejte pod keřem v zemi malou díru, na dno položte trochu mechu, suché listí a stébla trávy. Pro samice některých druhů bažantů, které hnízdí na stromech (pávi, rohatci apod.), se na vrchol malého stromku či keře instalují mělké košíky z vrbových proutků nebo se na stěny připevňují budky s nízkými boky. Ohrada. Hnízdní klece můžete také umístit na stoly. K ochraně hnízda před deštěm na horním pletivu výběhu je nad ním vyztužena plastová deska nebo překližka. V období rozmnožování reagují bažanti zvláště silně na vzhled cizích lidí, psů a koček, proto jsou přijímána veškerá opatření, aby se jim do výběhů během hnízdění nedostalo. Chovný materiál se obvykle tvoří z mladých zdravých ptáků: samice ve věku 8-18 měsíců, samci – 1-2,5 roku. Do chovu je vhodné vybírat velké, dobře stavěné bažanty získané od nejvíce snášejících samic. Životnost rodičovského hejna bažantů loveckých je omezena na 2-3 roky, poté jsou ptáci vyřazeni a nahrazeni mladšími. Vzácné druhy bažantů lze chovatelsky využívat řadu let.
Do chovu se neberou bažanti se zjevnými vadami vzhledu, s chronickým onemocněním, ti, kteří prodělali vážná onemocnění nebo vážná zranění, ani přehnaně bázliví nebo velmi agresivní jedinci. Bažanti jsou většinou umísťováni do výběhů v poměru 1 samec a 2-3 samice (kromě stabilně monogamních druhů, které je potřeba umístit po párech). S rostoucím počtem samic v hnízdě klesá jejich produkce vajíček. Údaje o tomto vztahu získané vědci jsou uvedeny v tabulce. Rodiny se tvoří z nepříbuzných bažantů, aby se předešlo následné slabosti potomků. Pokud je druh bažantů dosti vzácný a není možné vybrat do páru nepříbuzné, je vhodné vytvořit pár příbuzných, ale vychovaných v jiných podmínkách. Jejich potomci, pokud mají nějaké vady, jsou striktně odmítáni a zůstávají jen ti nejživotaschopnější jedinci.
Tabulka. Závislost počtu nakladených vajíček na počtu samic na jednoho samce
| Počet samic na jednoho muže | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| Počet vajíček snesených v průměru jednou samicí | 44 | 41 | 38 | 33 | 18 |
Bažanti jsou selektivní ve vztahu ke svému sexuálnímu partnerovi, takže někdy, i když jsou dostupné všechny podmínky pro reprodukci, se vybraná rodina nepáří. V takových případech je nutné střídat partnery, dokud nevznikne rodina. Existují druhy bažantů, u kterých samci často bojují mezi sebou nebo se samicemi (diamant, simsky, lesklý). Někdy i „klidné“ druhy bažantů mají agresivní jedince – tato agresivita se zpravidla dědí u ptáků. V tomto případě lze bojům předejít úkryty vybudovanými ve voliéře, kde se pták může schovat před pronásledováním agresivním samcem, nebo oddělením části voliéry pletivem s otvory dostatečnými pro průchod samice, které však brání průchod většího samce. U bažantů pavích a bažantů Reinhartových jsou naopak samice většinou mezi sebou nespolupracující. Nejlepším obdobím pro páření agresivních druhů bažantů je podzim a začátek zimy, kdy jsou ptáci nejklidnější. V této době jsou páry umístěny do nové klece, oddělené sítí. Když si ptáci na sebe zvyknou, síť se odstraní a páří se.
Pokud bažantí pár žije poklidně a dokonce se páří, ale samice neklade vajíčka nebo klade neoplozená vajíčka, pak je důvodem (při dodržení režimu péče o ptáky a správné stravy) nedostatečná aktivita samce nebo jeho neschopnost oplodnit samičku. V takových případech je třeba změnit samce. Výzkum vědců ukázal, že zavedením různých antibiotik do krmiva bažantů v období jejich rozmnožování je možné zvýšit produkci vajíček samic a zvýšit počet oplozených vajíček. Jsou zavedeny do stravy dospělých ptáků měsíc před začátkem kladení vajec. Zvýšení produkce vajec (o 20-45 %) samic a líhnivosti vajec (o 12-22 %) je usnadněno zavedením následujících antibiotik do stravy bažantů (na 1 kg krmiva): erytromycin (21,5 g), sodná sůl penicilinu (0,3 d), terramix-10 (1,1 g), biovit-40 (0,7 g), biomitsin (0,02 g).


BAŽANT (Phasianus colchicus) je o něco větší než tetřívek, jeho váha se pohybuje od 720 do 1800. V celkové stavbě těla připomíná bažant obecný kuře, od kterého se liší svým dlouhým ocasem. Bažant je velmi opatrný a plachý; Pouze mezi hustými houštinami se cítí poměrně bezpečně, i když ještě častěji je ostražitý. Když vidí nebezpečí, bažant obecný se snaží uniknout. Při běhu jsou hlava a krk bažanta obecného nakloněny dopředu a ocas je zvednutý.
Jako nejlepší běžec mezi našimi kuřaty běhá volně a rychle nejen na volném prostranství, ale také mezi hustou trávou a houštinami keřů. Bažant obecný tráví většinu života na zemi. Snaží se uniknout nebezpečí a utíká jen tehdy, když je to nezbytně nutné. Z hustých houštin vyletí strmě vzhůru se spoustou hluku jako svíčka a pak velmi jemně klouže. Po ulétnutí 70-150 m opět padá na zem. Špatně a málo létá a po opakovaných vzletech se tak vyčerpá, že se už vůbec nezvedá, ale spěchá se schovat do houštin.
Bažant obecný je jedním z nejkrásnějších a pestrobarevných ptáků u nás. V neobvykle bujném oblečení mužů jsou zlaté a tmavě zelené, oranžové a fialové barvy překvapivě harmonicky kombinovány; Na okrajích hlavy se vyvíjejí chomáče podlouhlého peří, které tvoří něco jako rohy. Dlouhý ocas je žlutohnědý s měděně fialovým nádechem. Slepice mají skromnější outfit – hnědožlutý s fialovorůžovým nádechem na krku. Samec se od samice liší nejen svým jasným opeřením, ale také větší velikostí, dlouhým ocasem a přítomností ostruhy na noze. Z hlediska rozšíření je bažant obecný jižní. Bažant obecný jako suchozemský pták, který shání potravu především ze země a nízké vegetace, nemůže žít v oblastech s dlouhou a hlubokou sněhovou pokrývkou. Jeho přirozená severní hranice rozšíření se obecně shoduje s pásem nízkých sněhových plání, podhůří a kontinentálních suchých plošin s malými zimními srážkami a s hloubkou sněhové pokrývky ne vyšší než 10-20 cm.Je rozšířen ze západní a střední Asie v na západ do Číny, Koreje a Japonska na východě. Kromě toho byli bažanti vysazeni a aklimatizováni na řadě míst v Evropě a Severní Americe. Bažant se usazuje v místech, kde je blízká voda a hustá vegetace, která opeřence poskytuje úkryt a potravu. Oblíbeným stanovištěm bažanta obecného jsou lužní lesy, křoviny, rákosí a rákosí u vodních ploch. Čím hustší houštiny, tím lépe pro bažanta. Místy proniká bažant obecný do suché stepi zarostlé křovím.
Na Dálném východě bažant obecný žije dokonce v dubových lesích s bohatým keřovým podrostem, na vysokých travnatých loukách, odkud se přesouvá na zimu blíže k lidským obydlím – na pole, zejména osetá prosem a fazolemi, na mlaty a zelinářství zahrada. Místy křovinami říčních údolí stoupá do hor až do výšky 2500 m. Lidské blízkosti se bažant nebojí. Odlesňování s následným rozvojem křovin s vysokou trávou, rozvoj nových pozemků a rozšiřování závlahového systému má příznivý vliv na početnost a rozšíření tohoto druhu. Bažanti se zvláště rádi usazují na okrajích rákosových houštin; sousedí s bavlníkovými a rýžovými poli, melouny nebo plodinami kukuřice. Zde jsou často početnější než na přirozených stanovištích. Počet bažantů v různých částech areálu není stejný, ale v mnoha oblastech byl v nedávné minulosti významný. Výpočty některých badatelů ukázaly, že před čtvrt stoletím se v Tádžikistánu na příznivých místech na ploše 1 km2 chovalo v průměru 20 a více mláďat a na konci období rozmnožování se mláďata chovala pohromadě. se starými činil 140-150 ptáků. Celkový počet bažantů v této době v celém Tádžikistánu byl asi 1,5 milionu kusů. V záplavové oblasti řeky Amudarja mezi městy Chardzhou a Kirki bylo přibližně 75 tisíc ptáků.
V současné době se počet bažantů velmi snížil a na některých místech tento pták zcela vymizel. Hlavním důvodem tohoto smutného jevu je nadměrný lov bažantů a rozšířené pytláctví, stejně jako vypalování rákosí, trávy, rákosí a změna původních biotopů tohoto ptáka. Počet bažantů podléhá z různých přírodních důvodů rok od roku prudkým výkyvům. Zvláště ničivé jsou pro ni zasněžené zimy, krusta, led, dlouhé mrazy s nedostatkem potravy, ale i sucha a vysoké říční záplavy, při kterých dochází k zaplavování hnízd se snůškami vajec. Tyto přírodní katastrofy na některých místech vedou k prudkému poklesu ptačí populace. Ale při správné organizaci ochrany v prvních příznivých letech se počet bažantů díky vysoké plodnosti poměrně rychle obnoví. Koncem února, častěji v březnu a někde v dubnu se zimní hejna bažantů roztrhají a ptáci se rozptýlí po hnízdištích. Každý samec si vybere konkrétní místo, kde se neustále poflakuje a vystavuje.
Během proudu se kohout prochází po zemi, zvedá dlouhý ocas a natahuje krk, přičemž vydává výkřiky. Aktuální pláč je vždy dvou- nebo tříslabičný, „Vysoce, něco jako „ke-ke“ nebo „ke-ke-re“ nebo „koh-koh“. Po křiku samec mávne křídly. Kromě toho samci také vydávají zvláštní tichý a velmi jemný zvuk: „gu-gu-gu“, který se opakuje neurčitě mnohokrát za sebou. Během proudu se bažant nepřetržitě toulá v oblasti dle vlastního výběru po více či méně vymezené trase, jejíž délka v některých případech dosahuje 400 – 500 m. Aktuální trasa je přerušována zastávkami na 30-40 minut na krmení. Nejprve se kohouti projevují sami; samice se v této době zdržují v malých skupinách po 3-4 kusech. Samice se pak spojí se samci a vytvoří se páry. Samec si v této době bedlivě hlídá své hnízdiště, a pokud se na něm objeví další samec, dochází k potyčkám, někdy i urputným.
Samci bojují po způsobu domácích kohoutů, vítěz pronásleduje poraženého, načež se vrací na své staré místo. Proudy trvají až 4 měsíce a končí někde začátkem června, jinde i později, když už samice začínají odchovávat mláďata. Prodloužená doba páření je spojena s prodlouženým načasováním rozmnožování u různých párů v důsledku úhynu prvních snůšek a opakovaného kladení vajec. Samice si hnízdí na dobře chráněném místě ve stejné oblasti, kde se zdržovala se samcem. Hnízdo vypadá jako malá prohlubeň v půdě, vystlaná větvičkami, stonky nebo rostlinným prachem, často s příměsí vlastního peří. V některých částech svého areálu si bažanti tvoří uzavřená, kulovitá hnízda s bočním vchodem. Stěny hnízda jsou poměrně husté a poskytují dobrou ochranu před větrem a deštěm. Rozměry hnízda: průměr tácu 20-23 cm, hloubka tácku 5 – 7 cm.

Bažant je poměrně plodný pták. Plná snůška obsahuje od 7 do 18, častěji 8-14 vajec. Jsou lakované slabou olivově hnědou barvou se zelenkavým, lehce lesklým nádechem, bez vzoru. Tvar a velikost vajec jsou velmi variabilní. Rozměry vajíčka: 42-46 x 33-37 mm. Vejce snáší v dubnu – květnu, i když v důsledku opakovaných snůšek po úhynu prvního se načasování snášky velmi liší. Samice pilně sedí na hnízdě a nechává jej pouze na krmení. Inkubace trvá 21-23 dní a podle některých zdrojů až 27 dní. Během inkubace samice hubne a ztrácí asi 40 % své zimní hmotnosti. Samec se během inkubace zdržuje v blízkosti hnízda.
Bažant je chovný pták a kuřata se rodí dobře vyvinutá, pokrytá hustým chmýřím. Jakmile uschnou, začnou rychle utíkat a samy klovat potravu. Jejich vývoj je nejprve rychlý a pak se zpomaluje. Již třetí den se objevují pahýly jejich letek a mláďata dokážou klouzat z výšky půl metru a létat až asi 30 cm.V deseti dnech věku se objevují ocasní pera a pírka na bocích. V jednom měsíci věku dosahuje hmotnost kuřat 130 g, mohou létat do výšky až 3 m a létat až 30 – 40 m. Ve věku 50 dnů létají dobře a až ve 4-5 měsících věku dosahují velikosti dospělých. Hnízdo se nejprve krmí blízko hnízda, později se od něj vzdaluje, ale neopouští oblast svého hnízdiště. Mláďata zůstávají v odchovech poměrně dlouho. Zpočátku žijí mláďata odděleně od sebe, ale později – koncem července – začátkem srpna se jich několik spojí a potulují se ve stádech čítajících někdy až 50 kuřat.
Mláďata vychovává pouze slepice a kohout se ke snůšce připojuje až na podzim. V této době můžete často vidět rodinu bažantů se dvěma nebo dokonce třemi starými kohouty. V září – říjnu dosáhnou mláďata velikosti dospělých jedinců, poté se mláďata rozpadnou. Brzy poté, co skončí období páření a samice usednou na vejce, začnou samci línat. Samice začnou línat později, když kuřata vyrostou a dosáhnou velikosti asi dvou třetin dospělého ptáka. Línání začíná změnou opeření hlavy a krku, letky línají téměř současně a o něco později ocasní. Ke změně velkého a malého peří dochází současně. Línání dospělých ptáků trvá dlouho – více než tři měsíce a končí v říjnu a dokonce i v listopadu. Během línání ptáci znatelně ztloustnou a jejich hmotnost se zvýší. Na podzim se bažanti shromažďují v hejnech a samci se nacházejí odděleně od samic a tvoří větší shromáždění – několik desítek, někdy až stovek jedinců, zatímco v hejnech samic není pozorováno více než deset ptáků.
Do zimy bažanti velmi tloustnou, ale s nástupem chladného počasí tukové zásoby rychle mizí. V zimě se bažant schovává na nejhustších místech, chráněn před větrem. Vychází se nakrmit po východu slunce a vrací se před západem slunce. Během krátkého zimního dne prý nestihne nasbírat potřebné množství potravy, následkem čehož hubne.
Potrava bažantů je mimořádně pestrá a tvoří ji jak drobní živočichové, tak různé části rostlin. Mezi zvířaty, která chytají, jsou klisničky, listonohy, brouci, mravenci, dřevomorky, pavouci, červi, hlemýždi atd. Nebrání se spolknout mládě ještěrky, hada, a pokud se objeví i myš. Například v Tádžikistánu jídelníček bažantů zahrnuje asi 80 druhů hmyzu a mnoho druhů dalších bezobratlých živočichů. Z rostlinné potravy jedí semena, plody, bobule, zelené listy a výhonky mnoha planě rostoucích druhů rostlin, spadaná zrnka chleba atd. Mláďata se nejprve živí pouze hmyzem, později se začnou živit rostlinnou potravou. Požíráním škodlivého hmyzu a semen plevelů bažant prospívá zemědělství. V tuhých a zasněžených zimách bažanti hladoví a často ve velkém umírají. V takových letech potřebují zejména krmení a ochranu. Bažanti mají mnoho nepřátel. Napadají je kočky pralesní, lišky, šakalové, kočky domácí, toulaví psi, výr, kaňáci, sovy bílé, jestřábi a mnoho dalších. Vejce a mláďata žerou také varani, zmije, hadi atd. Na tyto četné nepřátele a další příčiny umírá v průměru asi polovina kuřat v každém chovu.
Bažant patří mezi cenné pernaté ptactvo. Jeho maso je vynikající kvality a chutná jako kuřecí. Způsoby lovu bažantů jsou velmi rozmanité. Loví je se střelným psem zpod stojanu, stopují je v zimě v prašanu a někdy je chytají rozprostřením sítí přes strniště. Na Kavkaze je stále zachován lov se sokoly a jestřáby. Na některých místech se praktikuje jeden z nejškodlivějších a nejničivějších způsobů lovu bažantů – hromadný zátah při sněžení. Prudký pokles stavů bažantů v mnoha částech jeho areálu vyžaduje přijetí opatření na jeho ochranu. Zejména je nutné vymýtit destruktivní způsoby lovu a pytláctví. Bažant se dobře aklimatizuje na nových místech, což umožňuje úspěšně rozšiřovat své distribuční území prostřednictvím dopravy.