Trendy

Vrabec městský neboli vrabec domácí – Passeriformes | Nekomerční vzdělávací a poznávací internetový portál Zoogalaktika

Městský neboli vrabec domácí (Passer domesticus) je dobře známý každému obyvateli města. Délka těla těchto malých ptáků kompaktní stavby je pouze 14-15 cm, rozpětí křídel je 21-22,5 cm, hmotnost kolísá mezi 23 a 40 gramy. Městští vrabci nejsou jasně zbarvení: samec má hnědou horní část těla s černými znaky, hlavu s šedou „čepicí“, spodní část těla je šedobílá, s černým hrdlem a hrudníkem; samice má jednotné hnědošedé peří.

Habitat

Dříve biotop vrabec domácí byl omezen na severní Evropu. Následně se druh rozšířil v Evropě a Asii (s výjimkou Arktidy, severovýchodních, jihovýchodních a středních oblastí Asie), dále v severní a východní Africe, Senegalu, Malé Asii, na Arabském poloostrově a dokonce i na ostrově Jáva. Od 1000. století byl vrabec domácí dovezen do různých zemí, hojně se tam usadil a v současnosti kromě výše zmíněných míst žije také v Jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandu, v Severní a Jižní Americe a na mnoha ostrovech. Téměř všude je to přisedlý pták, pouze z nejsevernějších částí svého areálu migruje na zimu na jih (až XNUMX km) a ze Střední Asie letí do západní Asie a Indie. Vrabec domácí je rozšířen i po celém Rusku. Po osídlení lidmi pronikl daleko na sever do lesotundry a dokonce i tundry, což pro něj nebylo typické – do Murmanské oblasti, ústí Pečory a na sever Jakutska.

Vrabec domácí je synantropním druhem – stálým spoluobyvatelem člověka, a proto je dobře přizpůsoben životu v prostředí, které se mění pod vlivem lidské hospodářské činnosti. Vrabec se vyskytuje stejně ve venkovských i městských oblastech, v sídlech Dálného severu a Střední Asie. Ve Střední Asii se však od člověka obvykle drží dál. Široké rozšíření vrabce na sever a jih v návaznosti na rozšíření orné půdy je usnadněno jeho vysokou plodností. Vrabec domácí vede sedavý způsob života, kterému přejí podmínky pro hnízdění a hojnost potravy v lidských sídlech.

V některých jižních oblastech země způsobuje vážné škody na obilí a olejninách, zatímco na severu je vrabec domácí užitečným ptákem, který ničí zahradní škůdce.

Jídlo

V přírodě vrabec domácí Živí se převážně rostlinnou potravou a jen částečně hmyzem na jaře, kterým krmí i svá mláďata. Strava vrabce zahrnuje semena zemědělských plodin, odpad z různých produktů, které sbírá v lidských sídlech, obiloviny na polích, třešně, rybíz a hrozny v zahradách a na jaře květní pupeny. Pokud v blízkosti nejsou žádná pole, vrabci vylétají na potravu na louky, okraje lesů a stepi, kde sbírají semena divokých trav a hmyz.

Život

Vrabec hnízdí v samostatných párech, někdy však v koloniích, usazuje se přímo v blízkosti lidských obydlí nebo v blízkosti jejich sídel. Na jihu svého areálu rozšíření si často staví hnízda mimo ně – v porostech stromů a keřů, v roklích, na strmých hliněných útesech vedle polí. Hnízdí na různých místech – ve štěrbinách budov, v norách v hliněných a křídových roklích, ve stěnách hnízd velkých ptáků (volavky, čápi, orli), v dutinách stromů a může obsadit ptačí budky a nory jespáků. Na jihu si často staví hnízda otevřeně, na větvích různých stromů. Podle řady pozorování vrabci tvoří páry prakticky po celý svůj život. Pravda, jejich život není příliš dlouhý: ačkoli byli zaznamenáni i desetiletí vrabci, většina z nich se nedožívá ani 10 let. Mnoho mladých ptáků uhyne během první zimy, takže průměrná délka života vrabců je 4-9 měsíců.

Přečtěte si více
Přijít o řidičský průkaz kvůli pilulce - 15. dubna 2015 | 86. ru

Reprodukce

Vrabci domácí začínají s rozmnožováním brzy. Ve středním Rusku začíná předpáření v březnu, někdy v únoru, a je doprovázeno křikem a rvačkami. Ve druhé polovině března se ptáci rozdělují do párů a začínají stavět hnízda; kladení vajec probíhá v dubnu.

Vrabec domácí hnízdí pod střechami domů, ve štěrbinách nepálených budov, v umělých hnízdech, která jsou zavěšena pro hmyzožravé ptáky hnízdící v dutinách. Hnízdo, na jehož stavbě se podílejí obě pohlaví, je hrubá konstrukce vyrobená ze slámy, žínek, suchých stébel trávy a peří s malou prohlubní uprostřed. Hnízda, postavená na větvích, jsou velká, ve tvaru nepravidelné koule se silnými stěnami z bylin a bočním vchodem. Snůška vrabce domácího se skládá ze 4–10, častěji 5–7 bílých vajec s nahnědlými skvrnami a tečkami, jejichž inkubace trvá 11–13 dní. Mláďata jsou krmena hmyzem a nezralými semeny rostlin oběma rodiči. Deset dní po vylíhnutí (ve středním pásmu koncem května – začátkem června) mláďata vylétávají z hnízda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button