Zpravy

Veverka obecná – popis, umístění, životní styl

Veverka obecná neboli wecksha je hlodavec z čeledi veverovitých. Jediný zástupce rodu veverek ve fauně Ruska. V hovorové řeči a beletrii se často označuje jako „rudá veverka“, což vede ke zmatkům, protože ve Spojených státech a Kanadě se stejným termínem označuje veverka obecná, zástupce rodu Tamiasciurus.

Внешний вид

Jedná se o malé zvíře s typickým veverčím vzhledem, s protáhlým štíhlým tělem a načechraným ocasem s „hřebenem“. Délka jeho těla je 19,5-28 cm, ocas je 13-19 cm (asi 2/3 délky těla); hmotnost 250-340 g Hlava je kulatá, s velkýma černýma očima. Uši jsou dlouhé, s chocholky, zvláště výrazné v zimě. Citlivé vibrissy rostou na tlamě, předních končetinách a břiše. Zadní končetiny jsou znatelně delší než přední končetiny. Prsty s houževnatými ostrými drápy. Srst po stranách ocasu dosahuje délky 3-6 cm, proto má ocas zploštělý tvar.

Zimní srst veverky je vysoká, měkká a nadýchaná, zatímco její letní srst je hrubší, řídká a krátká. Z hlediska barevné variability zaujímá veverka jedno z prvních míst mezi zvířaty palearktidy. Jeho barva se mění sezónně, mezi poddruhy a dokonce i ve stejné populaci. V létě dominují červené, hnědé nebo tmavě hnědé tóny; v zimě – šedá a černá, někdy s hnědým odstínem. Břicho je světlé nebo bílé. Existují melanistické veverky se zcela černou srstí a veverky albíni, stejně jako veverky strakaté, jejichž srst je pokryta bílými skvrnami. Podle zimní barvy ocasu se veverky dělí na „rudoocasé“, „hnědoocasé“ a „černoocasé“. Šedé ocasní veverky se nacházejí ve stepních lesích západní Sibiře. Velikost veverek se zmenšuje z horských oblastí do nížin, velikost lebky se zmenšuje od jihu k severu a směrem ke středu rozsahu se barva zesvětluje. Černé a hnědé tóny zimní srsti u karpatských, dálněvýchodních a mandžuských poddruhů jsou nahrazeny modravými a popelavě šedými, nejvýraznější u veverek teledutských. Současně se plocha bílé oblasti břicha zvyšuje ve stejném směru a zvyšuje se procento „redtail“.

Veverka shazuje 2x ročně, s výjimkou ocasu, který shazuje jednou ročně. Jarní línání se vyskytuje hlavně v dubnu až květnu a podzimní línání od září do listopadu. Načasování línání silně závisí na potravě a meteorologických podmínkách daného roku. V dobrých letech línání začíná a končí dříve ve špatných letech se značně zpožďuje a prodlužuje; Jarní svlékání jde od hlavy ke kořeni ocasu; podzim – v opačném pořadí. Dospělí samci začínají línat dříve než samice a mláďata roku. Línání u veverek, stejně jako u všech ostatních savců, je způsobeno změnami denních hodin, což ovlivňuje činnost hypofýzy. Hormon stimulující štítnou žlázu vylučovaný hypofýzou ovlivňuje činnost štítné žlázy, pod jejímž vlivem dochází k línání hormonů.

Veverka v Rusku

Veverka obecná žije ve všech lesích evropské části Ruska, Sibiře a Dálného východu. Kolem 1923-24 se objevila na Kamčatce, kde je dnes běžná. V Rusku jsou fosilní pozůstatky veverek známé již od pozdního pleistocénu. Severní hranice rozšíření veverky se shoduje se severní hranicí vysokého lesa: začíná na severozápadě Ruska poblíž města Kola, jde podél poloostrova Kola, poté z města Mezen přes Ust-Tsilma a Ust -Usa k severnímu Uralu, od hřbetu Uralu až ke střednímu toku r. Anadyr a odtud na jihozápad podél břehů Okhotského moře a Japonského moře na Sachalin a Koreu. Jižní hranice na západě se přibližně shoduje s jižní hranicí lesostepi, ale na jižním konci uralského hřbetu se prudce stáčí na sever k Shadrinsku, dále jde přes Omsk a severní Kazachstán (Pavlodar, Semipalatinsk) na jižní Altaj . Zbytek jižního pohoří patří Mongolsku, severovýchodní Číně, Koreji a Japonsku. Od konce 1930. let XNUMX. století. Veverka se opakovaně usadila v horách Kavkazu, Krymu a Tien Shan, v ostrovních lesích středního Kazachstánu a také v oblastech Mogilev, Bryansk a Rostov.

Přečtěte si více
Kolik by měl vážit labrador?

Životní styl a výživa

Veverka je typickým obyvatelem lesa. Vzhledem k tomu, že základem jeho výživy jsou semena dřevin, preferuje smíšené jehličnaté-listnaté lesy, které poskytují nejlepší podmínky pro výživu. Miluje také vzrostlé tmavé jehličnaté plantáže – cedrové lesy, smrkové lesy, jedle; za nimi následují modřínové lesy, houštiny trpasličího cedru a smíšené borové lesy. Na severu, kde rostou především borové a modřínové lesy, je hustota jeho osídlení nízká. Na Krymu a na Kavkaze ovládla kulturní krajinu: zahrady a vinice. Životní styl je převážně stromový. Veverka je živé, aktivní zvíře. Snadno skáče ze stromu na strom (3–4 m v přímé linii a 10–15 m v oblouku dolů), přičemž kormidluje ocasem. V období bez sněhu, stejně jako v době říje, tráví značný čas na zemi, kde se pohybuje ve skocích dlouhých až 1 m. V zimě se pohybuje převážně „navrchu“. Když hrozí nebezpečí, schovává se na stromech, většinou se skrývá v koruně. Aktivní v ranních a večerních hodinách, přičemž 60 % až 80 % tohoto času tráví hledáním potravy. Uprostřed zimy opouští hnízdo pouze na dobu krmení a za silných mrazů a špatného počasí se skrývá v hnízdě a upadá do poloospalého stavu. Není teritoriální; jednotlivé oblasti jsou slabě vyjádřeny a překrývají se. Veverka obecná si vytváří úkryt pouze na stromech. V listnatých lesích obvykle žije v dutinách a vláčí tam měkkou podestýlku trávy, stromové lišejníky a suché listí. U jehličnanů si staví kulovitá hnízda ze suchých větví (gaina), které jsou zevnitř vystlány mechem, listím, trávou, vlnou. Průměr hnízda je 25-30 cm; nachází se v rozvětvení větví nebo mezi hustými větvemi ve výšce 7-15 m. Veverka ochotně obsazuje i ptačí budky. Samci si většinou hnízda nestaví, ale obsazují prázdná hnízda samic nebo kosů, strak a vran. Každé zvíře má zpravidla několik hnízd (až 15) a každé 2-3 dny veverka mění svůj úkryt a zjevně uniká před parazity. Samice nosí mláďata v zubech. V zimě může v jednom hnízdě přezimovat 3-6 veverek, i když se většinou jedná o samotářky.

Jídlo

Strava veverky je velmi rozmanitá a zahrnuje více než 130 druhů potravy, z nichž převážnou část tvoří semena jehličnatých stromů: smrk, borovice, cedr, jedle, modřín. V jižních oblastech, kde rostou dubové lesy s podrostem lísky, se živí žaludy a lískovými oříšky. Kromě toho veverka konzumuje houby (zejména jelení lanýže), pupeny a výhonky stromů, bobule, hlízy a oddenky, lišejníky a bylinné rostliny. Jejich podíl v potravě se výrazně zvyšuje, když selže hlavní krmná plodina. Velmi často při nedostatku potravy veverka intenzivně požírá poupata smrků a poškozuje tyto výsadby. V období rozmnožování nepohrdne ani živočišnou potravou – hmyzem a jeho larvami, vejci, kuřátky, drobnými obratlovci. Po přezimování veverka ochotně ohlodává kosti uhynulých zvířat a navštěvuje slané lizy. Denní množství potravy závisí na ročním období: na jaře, během říje, veverka jí až 80 g denně, v zimě – pouze 35 g Na zimu si veverka vytváří malé zásoby žaludů, ořechů, šišek , zatahovat je do dutin nebo je zahrabávat mezi kořeny a také je suší houby, věší je na větve. Pravda, na své sklady rychle zapomene a najde je náhodou v zimě, čehož využívají jiná zvířata – ptáci, drobní hlodavci, dokonce i medvěd hnědý. Veverka sama přitom využívá rezervy jiných zvířat (čipmunků, louskáčků, myší), které snadno najde i pod 1,5 m vrstvou sněhu.

Přečtěte si více
Musím fazole před výsadbou naklíčit?

Reprodukce

Veverky jsou velmi plodné. Ve většině rozsahu produkují 1-2 vrhy, v jižních oblastech – až 3. Jakutská veverka má obvykle pouze 1 vrh ročně. Hnízdní sezóna v závislosti na zeměpisné šířce oblasti, potravních podmínkách a hustotě osídlení začíná koncem ledna – začátkem března a končí v červenci až srpnu. Během říje se 3–6 samců zdržuje v blízkosti samice a projevuje agresi vůči konkurentům – hlasitě vrní, narážejí tlapkami do větví, běhají po sobě. Po spáření s vítězem samice staví plodové hnízdo (někdy 2-3); je úhlednější a větších rozměrů. Březost trvá 35-38 dní, ve vrhu 3 až 10 mláďat; ve druhém vrhu méně. Novorozené veverky jsou nahé a slepé, váží asi 8 g. Srst se jim vyvíjí 14. den a začínají vidět až 30.–32. Od této chvíle začínají opouštět hnízdo. Jsou krmena mlékem po dobu až 40-50 dnů. Ve věku 8-10 týdnů opouštějí matku. Pohlavní dospělosti je dosaženo v 9-12 měsících. Po odchovu prvního vrhu samice poněkud vykrmí a znovu se páří. Interval mezi snůškami je asi 13 týdnů. V říjnu až listopadu tvoří populace veverek 2/3 a někdy 75-80 % mladých veverek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button