Otazky

Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos)

Stránka „O Saratov“ je zajímavá fakta, úžasné příběhy a zábavné hypotézy. Zde se dozvíte mnoho neobvyklých věcí o Saratově.

Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos) je pták z čeledi kachen z řádu Anseriformes, nejznámější a nejrozšířenější kachna divoká, předchůdce různých plemen kachen domácích. Chov stěhovavých druhů Saratovské oblasti. Obývá všechny typy vodních ploch a je v regionu rozšířen. Vyskytuje se nejen na stojatých a nízkoprůtokových nádržích a jejich okolí, ale také na velkých a malých řekách v regionu. Například v létě 1962 až 1966. pozorování kachny divoké byla zaznamenána v nivách řek Volhy (u měst Saratov a Balakovo, vesnice Dukhovnitskoye), Khopra (u města Arkadak, vesnice Almazovo a Turki), B. Irgiz (u města město Pugačev) a B. Uzen. Nevyhýbá se hnízdění v antropogenní krajině: od 1980. let 7. století. Tento druh je jedním z těch, které se rozmnožují na území města krajského centra. Kachna je zde také běžná při migraci. Stěhovavý a přisedlý druh, téměř na všech kontinentech se vyskytuje XNUMX poddruhů.

Poměrně velká, podsaditá říční kachna s velkou hlavou a krátkým ocasem, větší než všechny divoké kachny, proto se často stává předmětem sportovního i komerčního lovu. Délka těla samce je asi 62 cm, samice asi 57 cm, hmotnost dosahuje 1-1,5 kg (na podzim, když se pták před letem vykrmí, může jeho hmotnost dosáhnout 2 kg). Pohlavní dimorfismus je jasně vyjádřen: samec má zelenou hlavu a krk s kovovým nádechem, úzký bílý límec a červenohnědou hruď, zadní a břišní strana těla jsou šedé s tenkými příčnými skvrnami. Barva samic a mláďat je hnědá s tmavšími skvrnami, břišní strana je hnědošedá s podélnými pruhy. Pro obě pohlaví je typické „zrcadlo“ na křídle duhové fialovomodré barvy, ohraničené nahoře a dole bílou linkou. Zobák je plochý, široký s dobře vyvinutými hřebeny rohovitých plátů podél okrajů. Barva zobáku se u samců a samic liší.

Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos)

Kachna divoká se vyskytuje v lesních pásmech, lesostepích, vybírají si různé vodní plochy, je jim absolutně jedno, zda je v nich voda sladká nebo slaná, pokud proud není příliš rychlý a je dostatek vegetace na břehu. Obývá různé biotopy: velká ústí řek, mrtvá ramena, rybníky, jezera s hustou travnatou vegetací, Volžské ostrovy. Pomocí velkých „zlomů“ stonků a vorů obývá kachna divoká dobře vyvinuté houštiny rákosí a orobince v přímořské zóně Volgogradské přehrady. Někdy ptáci hnízdí ve starých hnízdech vran a luňáků. Na severovýchodě Povolží (údolí řeky Bolšaja Čalykla) zaujímá především suché oblasti říčních sníženin, hřívy, slaniska a louky odlehlé od vodních nádrží, přímo na březích řeky, kde si pod příkrovem různých vegetace. Existují příklady kachen hnízdících ve velkých vzdálenostech (až několik kilometrů) od velkých vodních ploch. Mnoho ptáků v posledních letech zimuje na nezamrzajících nádržích ve velkých městech regionu a jejich okolí.

Žije samostatně, v párech a v hejnech na vodě nebo v její blízkosti. Let je rychlý a velmi hlučný. Mávání křídel je doprovázeno častými zvonivými zvuky „twit-vit-vit-vit“, podle kterých lze kachnu divokou rozlišit, aniž by vůbec viděl létajícího ptáka. Létající pták má na křídle jasně viditelné bílé pruhy, které lemují zrcadlo. Z vody stoupá poměrně snadno. Potápí se, jen když je zraněná, a je schopná plavat desítky metrů pod vodou. Kolébá se po zemi, ale když je zraněná, dokáže hbitě běhat.

Živí se rostlinnou potravou (okřehek, zoborožec aj.), drobnými bezobratlými živočichy, hmyzem, měkkýši, malými rybami, korýši, pulci, dokonce i žábami. Neradi se potápějí – dělají to jen v případě nouze, raději jednoduše ponoří hlavu a hrudník do vody. Někdy musí ptáci stát téměř svisle a zvedat ocasy, aby dosáhli na podvodní rostliny. Nejčastěji se živí v mělké vodě s hloubkou do 30-35 cm, kde získává potravu ode dna, otočením kolmo hlavou dolů, ale bez potápění. Brzy na jaře, kdy jsou nádrže ještě pokryty ledem, se kachna divoká zdržuje v ledových dírách. Strava je v této době založena na přezimovaných zelených částech vodních rostlin. V zimním období se množství krmiva v potravě kachny divoké prudce snižuje. V první polovině zimy se živí převážně výhonky vodních rostlin a semeny. Na konci srpna a na podzim se kachna divoká ochotně slétá na obilná pole, aby se přikrmila. Ptáci na nich sbírají spadaná zrna obilovin – pšenice, žita, ovsa a prosa.

Na základě dat z páskování je zcela zřejmé, že značná část kačerů, stejně jako samic nepodílejících se na rozmnožování nebo těch, které ztratily snůšky, migruje z hnízdních oblastí v Saratovské oblasti již koncem června – 1990. deset dní v červenci do míst línání v severním Kaspickém moři. Hlavní směr těchto pohybů je na jih, kdy se ptáci soustředí v přírodní rezervaci Astrachaň nebo pronikají hlouběji podél mořského pobřeží. Je zcela zřejmé, že značná část jedinců, kteří využívají Severní Kaspické moře jako místo línání, v následujících letech línají v jiných oblastech. To platí zejména pro chovné samice, které často línají tam, kde se líhnou a vyvíjejí jejich mláďata. Většina místních kachen začíná migrovat až koncem září – října. Do první prosincové pentády migrace zcela utichá a pozdější setkání s kachnou divokou v regionu podél letových tras bývá spojeno s registrací nemocných či zraněných jedinců. V regionu existuje mnoho příkladů zimujících divokých divokých. Jsou omezeny především na nezamrzající oblasti nádrží Saratov a Volgograd, zejména v oblasti průmyslového uzlu Balakovo. Někteří ptáci navíc zimují v oblastech rychlých pravobřežních řek, které nezamrzají ani ve velkých mrazech. Patří sem Latryk, Kurdyum, Chardym aj. Od roku 2004 je známo například zimování kachny divoké na řece. Tereshka pod vesnicí. Adoevshchina v přilehlém okrese Radishchevsky v Uljanovské oblasti. Dva kačeri a jedna kachna zimovali na nezamrzlém úseku řeky. Chardym u obce. Radishchevo, Novoburassky okres v roce XNUMX.

Přečtěte si více
Když koťata začnou sama jíst - Purina ONE®

Kachna divoká se vyznačuje dvěma sezónními svlékáními: úplnými na konci období rozmnožování a částečnými před jeho začátkem. Úplná změna opeření začíná u samců od okamžiku, kdy se samice začnou líhnout vejce, a u samic – když se mláďata zvednou ke křídlu. Samice bez páru začnou línat ve stejnou dobu jako kačery a pak se k nim přidají kachny, které ztratily snůšku. Samice s mláďaty línají později na hnízdištích. Rozdíly v místech línání a zimování ovlivňují i ​​míru konzervativnosti samců a samic ve vztahu ke změně oblastí rozmnožování. Je dobře známo, že kačeri jsou náchylnější k šíření hnízd než samice. Většina jedinců ve studovaných populacích, zejména samic, se v následujících letech vracejí do míst narození nebo hnízdění.

Na hnízdiště Saratovské oblasti přilétá kachna divoká koncem března. Nejintenzivnější jarní migrace druhu nastává v regionu během druhých deseti dubnových dnů. Výzkum 1995–1999 nám umožňují uvést přesnější data vrcholu migrace: podle výsledků pětiletého pozorování připadá v průměru na 13. dubna. Většina ptáků se začíná rozmnožovat ve věku jednoho roku. U přisedlých populací dochází k párování na podzim ve zbytku na jaře po příchodu na hnízdiště.

Drake se začínají objevovat po podzimním línání v září. Krátké vyvrcholení nastává v říjnu, po kterém aktivita ptáků klesá a vymírá až do konce zimy. Se začátkem jara se aktivita samců opět zvyšuje a pokračuje až do května. Demonstrativní chování kačerů je typické pro mnoho zástupců čeledi kachen. Leking samci se shromažďují v malých skupinách na vodě a plavou kolem vybrané samice. Nejprve je krk ptáka vtažen do ramen, jeho zobák je sklopen a jeho ocas škubne. Najednou samec křečovitě hází hlavou dopředu a nahoru, obvykle 3x za sebou během pár sekund. Intenzita pohybu se zvyšuje a při posledním hodu se samec často zvedne nad vodu, zaujme téměř svislou polohu a roztáhne křídla. Často akci doprovází charakteristický ostrý hvizd a fontána spršky, kterou samec prudkým pohybem zobáku vytlačí. Když si všimne vhodné samice, hodí před ní hlavu dozadu, schová ji za mírně zvednuté křídlo a ostře přejede nehtem zobákem po křídle a vydá chrastivý zvuk. Někdy si kachna vybere draka – plave kolem něj a opakovaně kývá hlavou dozadu, jako by „přes rameno“. Páření je také doprovázeno mnoha rituálními pohyby: pár se vzdálí od hejna a začne škubat hlavami zdola nahoru, zobákem se ve spodní poloze dotýká vody a zůstává po celou dobu téměř vodorovný. Potom samice natáhne krk, rozloží se na vodu před kačera, vyleze na její bok a zobákem se přidržuje peří na krku. Po páření se samec narovná a udělá „čestný klín“ kolem samice na vodě. Pak se obě kachny dlouze koupou a setřesou vodu z peří.

Chová se v párech nebo malých volných skupinách. Hnízdo se často dělá v houštinách rákosí nebo rákosí, na vorech, v pahorcích, pod stromy, keři, mezi větrolamy a mrtvým dřevem. Hnízdo je díra v zemi, lemovaná suchými stonky rostlin a ve výstelce je často přítomno prachové peří. V podmínkách Saratovské oblasti je průměr hnízda 20–29 cm a průměr podnosu se pohybuje od 15 do 20 cm místo na dlouhou dobu. Nenosí mnoho materiálu na výstelku, ale většinou bere to, na co dosáhne zobákem, aniž by opustil hnízdo. Na vlhkých a vlhkých místech si kachna divoká nejprve postaví velkou hromadu trávy, rákosí apod. a v ní pak vytvoří hnízdní noru. Někdy kachna hnízdí nad povrchem země – v dutinách, polodutinách a někdy ve starých hnízdech vran, volavek a jiných velkých ptáků. Snáška vajíček začíná v druhých deseti dnech dubna a koncem tohoto měsíce jsou v některých hnízdech zaznamenány plné snůšky. Nejstarší úplné snůšky známe např. z niv některých řek: Eruslan – 12. dubna, Khopra – 19. dubna, Medvedica – 27. dubna a Volha – 28. tohoto měsíce. Vrchol vajíček ve většině regionu nastává v prvních deseti dnech května. V jižních oblastech jsou tato data poněkud posunuta. Tak bylo 30.04.2004 objeveno hnízdo s plnou snůškou u ur. Kharlamovská zahrada v nivě řeky. B. Uzen u obce. Monachov ve správním obvodu Aleksandrovogai. Mezitím se doba snášky poněkud prodlužuje a nevylíhlá vejce jsou pozorována v hnízdech kachny divoké, která se začala rozmnožovat pozdě nebo která přišla o první snůšku ještě koncem května. Vajíčka jsou špinavě bílá, někdy světle zelená nebo hnědá. Rozměry vajíčka: 51.3–67.2 × 38.8–46.3 mm. Samice inkubuje snůšku a vede kuřata. Samec zpravidla hlídá teritorium a v blízkosti samice se zdržuje pouze do doby, než se začne líhnout vejce. Délka inkubace se pohybuje od 20 do 30 dnů. Jedna spojka za rok. Při ochraně svého potomka má samice tendenci předstírat zranění, aby odvrátila nezvané hosty. Velké množství snůšek kachny divoké hyne v důsledku ničení hnízd predátory. Nejvýraznější škody způsobují lišky a psík mývalovitý, krkavci a konopí bahenní. V nivách řek a podél břehů nádrží hnízda často hynou v důsledku náhlých záplav.

Přečtěte si více
Silniční beton koupit v Ufě za výhodnou cenu s doručením - Zinsky concrete plant

Mláďata se líhnou po 27–28 dnech inkubace samicí a velmi rychle opouštějí hnízdo, létat však začínají ve věku 50–60 dnů. Kuřata se ve většině hnízd objevují v prvních deseti dnech června. Například první setkání prachového peří na jezeře ve státní farmě „Oroshaemy“ v okrese Dergachevsky se datuje 6. června a na jezeře v Sharlotovskaya Dacha (okres Voskresensky) – 13. června. Barva chlupatého kuřátka je na hřbetě tmavě olivová, se dvěma páry žlutobílých skvrn na hřbetu křídla a na obou stranách beder. Břicho je šedožluté, které pak získává žlutožluté tóny. Líce jsou spíše načervenalé. Tmavý úzký proužek prochází od horní části zobáku přes oko k zadní části hlavy, v oblasti ucha je tmavá skvrna. Nohy a zobák jsou olivově šedé, druhý s narůžovělým nehtem. Mláďata opeřených ptáků jsou velmi podobná dospělým samicím, ale mají nevýrazné skvrny, které tvoří podélné pruhy podél těla. Hmotnost nově vylíhnutých kuřat se pohybuje od 25 do 38 g Sušení kuřátka trvá dvě až tři hodiny. Hnízdo opouští hnízdo přibližně 12-16 hodin po vylíhnutí prvního mláděte. V této době jsou již kuřata schopna pohybu po souši, plavání a potápění. Mláďata se dobře potápějí a neustále používají tuto techniku ​​k úniku před predátory. Kachňata se přes den shromažďují pod křovím nebo v houštinách vegetace na břehu, někdy ve vzdálenosti až 50 m od vody. Mladá kuřátka se často vyhřívají poblíž samice pod křídly a načechraným peřím na hrudi. V prvních dnech po vylíhnutí tráví čas v blízkosti matky alespoň jednou za dvě hodiny.

Mláďata se živí sama. Nejprve se živí pouze malým hmyzem a pavouky, nevěnují pozornost stacionárním předmětům. Potravu přitom klují hlavně z rostlin nebo mezi sebou a teprve později ji začnou sbírat z povrchu země a z vody. Zpočátku jsou kuřata aktivní pouze během denního světla, poté se začnou krmit večer. Mláďata zcela přecházejí na režim večerního krmení, když se jim na zobácích vytvoří zrohovatělé pláty a získávají schopnost získávat potravu pro sebe filtrací. Již od prvních dnů se mláďata navzájem poznávají a odhánějí mláďata od jiných odchovů, které se k nim přidávají. Samice dělá totéž. Kolem 23. dne života se mláděti začínají vyvíjet obrysy a letky. 28. den je již hruď a břicho pokryto peřím a po dalších 10 dnech zůstává neopeřená pouze zadní strana krku, část hřbetu a boky těla pokryté křídly. Přibližně ve věku 50 dnů začínají mláďata vzlétat a v 56.–60. dni jsou plně na křídlech. Mláďata zůstávají se samicí 7-8 týdnů. V této době se již mnoho mláďat rozdělilo nebo spojilo do podzimních hejn. V srpnu se mladí ptáci spojují do hejn a zůstávají v ústích řek, rybnících a jezerech. V oblasti M. Perekopnoe na rybnících a řece. Eruslan zaznamenal koncentrace asi 100 kachny divoké. Na jihu Krasnokutské oblasti bylo v období sucha, kdy byla voda pouze v určitých ústích řek, na jednom z nich zaznamenáno minimálně 1000 jedinců.

Velké množství vajíček divoké kachny uhyne v důsledku ničení hnízda predátory. Nejvýznamnější škody způsobují lišky a mývalové, vrány a moták bahenní. Dospělé ptáky a kachňata loví draví ptáci: vrána káňatá, jestřáb obecný, orel mořský, moták bahenní, rackové velcí, sokoli, orli, výr, straky, ale i dravci – lišky, mývalové, divoké kočky, vydra , norek, skunk, kuna, ale i plazi a dokonce i velké ryby. Kachny divoké jsou náchylné k infekčním chorobám: Ptačí chřipka neboli klasický ptačí mor je akutní infekční virové onemocnění ptáků, které se vyznačuje poškozením trávicího a dýchacího ústrojí a vysokou úmrtností. Kachní mor neboli virová enteritida je vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Neisserióza je infekční onemocnění. Parvovirus nebo Derciho nemoc.

Na většině svého areálu slouží kachna divoká jako jeden z hlavních objektů sportovního a místy i komerčního lovu. Čistá hmotnost jatečně upraveného těla kachny divoké je 69 % živé hmotnosti kačera a 65 % kachny, což je 835 a 730 g pro lovné období Lov kachny divoké je povolen v sezóně léto-podzim a pro drakes v jarní sezóně.

Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos)

Mallard – velmi slavná a početná populace kachen na planetě. Je vidět téměř v každé vodní ploše. Je větší než všechny divoké kachny, a proto se často stává předmětem sportovního a v některých případech i komerčního lovu. Většina moderních kachních plemen je vyšlechtěna selekcí z divokých divokých kachen, kromě muškátových plemen. Je to všežravý pták, snadno se přizpůsobí různým životním podmínkám a žije na všech kontinentech kromě Antarktidy. Pojďme ji lépe poznat.

Přečtěte si více
Kachna domácí v Bělorusku - Porovnejte ceny a nakupujte dále

Původ druhu a popis

Kachna divoká je jedním z mnoha druhů ptáků, které původně popsal Carl Linné v 1758. vydání The System of Nature z roku 10. Dal mu dvě dvojčlenná jména: Anas platyrhynchos + Anas boschas. Vědecký název pochází z latinského Anas – „kachna“ a starořeckého πλατυρυγχος – „se širokým zobákem“.

Jméno Mallard původně označovalo každého divokého kačera a někdy se tímto způsobem používá dodnes. Tito ptáci se často kříží se svými nejbližšími příbuznými v rodu Anas, což vede k různým hybridům. To je u tak odlišných druhů celkem neobvyklé. Možná je to proto, že kachna divoká se vyvinula velmi rychle a nedávno, na konci pozdního pleistocénu.

Zajímavost: Genetická analýza ukázala, že některé kachny divoké jsou blíže svým indo-pacifickým příbuzným, zatímco jiné jsou příbuzné svým americkým bratrancům. Údaje o mitochondriální DNA pro sekvenci D-smyčky naznačují, že kachna divoká se mohla vyvinout primárně z oblastí Sibiře. Ptačí kosti se nacházejí ve zbytcích jídla starověkých lidí a dalších nalezištích.

Kachna divoká se liší svou mitochondriální DNA mezi severoamerickou a euroasijskou populací, ale jaderný genom odhaluje výrazný nedostatek genetické struktury. Kromě toho nedostatek morfologických rozdílů mezi kachnou divokou ze starého světa a kachnou divokou z Nového světa ukazuje míru, do jaké je mezi nimi distribuován genom, takže ptáci, jako je kachna skvrnitá čínská, jsou velmi podobní kachně divoké ze starého světa a ptáci jako jako havajská kachna jsou velmi podobné.podobné kachně divoké z Nového světa.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Mallard Drake

Kachna divoká (Anas platyrhynchos) je pták patřící do čeledi kachen (Anatidae). Jedná se o středně velký druh vodního ptactva, který je o něco těžší než většina ostatních kachen. Je 50–65 cm dlouhý, z čehož tělo tvoří asi dvě třetiny. Kachna divoká má rozpětí křídel 81–98 cm a váží 0,72–1,58. kg. Mezi standardními rozměry je tětiva křídla 25,7 až 30,6 cm, zobák je 4,4 až 6,1 cm a tarsi je 4,1 až 4,8 cm.

Kachna divoká má dobře definovaný pohlavní dimorfismus. Mužské plemeno je neomylně rozpoznatelné podle lesklé, lahvově zelené hlavy s bílým límcem, který odděluje fialově zabarvenou hnědou hruď od hlavy, šedohnědými křídly a matně šedým břichem. Hřbet samce je černý, s bílým peřím ohraničeným tmavou barvou na ocase. Samec má žlutooranžový zobák zakončený černou skvrnou, zatímco zobák samice je tmavší a mění se od tmavé až po skvrnitou oranžovou nebo hnědou.

Video: Kachna divoká

Samice kachny divoké je převážně pestrá, přičemž každé jednotlivé pírko vykazuje ostrý kontrast ve zbarvení. Obě pohlaví mají na spodním křídle výrazné duhové purpurově modré peří s bílými okraji, které jsou nápadné v letu nebo v klidu, ale během ročního línání se dočasně opadají.

Zábavný fakt: Kachna divoká má tendenci se pářit s jinými druhy kachen, což vede k hybridizaci a křížení. Jsou to potomci kachen domácích. Kromě toho byla kachna divoká získaná z divokých populací opakovaně využívána k omlazení kachen domácích nebo k odchovu nových druhů.

Po vylíhnutí je opeření káčátka žluté na spodní straně a na obličeji a černé na hřbetě (se žlutými skvrnami) až po temeno a zadní část hlavy. Jeho nohy a zobák jsou černé. Když se káčátko přiblíží k opeření, začne šedivět, více ženskému, i když více pruhovanému, a jeho nohy ztrácejí tmavě šedou barvu. Ve věku tří až čtyř měsíců začíná káčátko létat, protože má plně vyvinutá křídla.

Nyní víte, jak vypadá divoká kachna divoká. Podívejme se, kde tento zajímavý pták žije a čím se živí.

Kde žije kachna divoká?

Foto: kachna divoká

Kachna divoká se vyskytuje na celé severní polokouli, od Evropy po Asii a Severní Ameriku. V Severní Americe chybí pouze na dalekém severu v oblastech tundry od Kanady po Maine a na východ po Nové Skotsko. Jeho severoamerické distribuční centrum se nachází v takzvané prérijní oblasti Severní a Jižní Dakota, Manitoba a Saskatchewan. V Evropě nejsou kachny divoké pouze na vysočině, ve Skandinávii a pásy tundry v Rusku. Distribuován na Sibiři na sever k Salechardu, toku Dolní Tungusky, na poloostrově Taigonos a na severní Kamčatce.

Kachna divoká byla zavlečena do Austrálie a na Nový Zéland. Nachází se všude tam, kde klima odpovídá oblasti distribuce na severní polokouli. V Austrálii se kachna divoká objevila nejdříve v roce 1862 a na australský kontinent se rozšířila zejména od 1950. let XNUMX. století, vzhledem ke klimatickým vlastnostem tohoto kontinentu je poměrně vzácná. Obývá především Tasmánii, jihovýchod a některé oblasti na jihozápadě Austrálie. Pták se usadí v městských oblastech nebo zemědělské krajině a je zřídka pozorován v oblastech, kde lidé nejsou hustě osídleni. Je považován za invazivní druh, který narušuje ekosystém.

Přečtěte si více
Jak a čím hnojit růže v období květu - Zelensad

Kachna divoká se stále vyskytuje v otevřených údolích do 1000 m, nejvýše položená hnízdiště byla zaznamenána v místech kolem 2000 m. V Asii sahá areál na východ od Himálaje. Pták zimuje na pláních severní Indie a jižní Číny. Kromě toho areál kachny divoké zahrnuje Írán, Afghánistán a mimo pevninu hnízdí ptáci na Aleutských ostrovech, Kurilách, Veliteli, Japonských ostrovech a také na Havaji, Islandu a Grónsku. Preferuje mokřady, kde vysoce produktivní vody produkují velké množství vegetace. Mokřady také produkují velké množství vodních bezobratlých, kterými se kachna divoká živí.

Čím se živí kachna divoká?

Foto: Kachna divoká

Kachna divoká je na potravu nenáročná. Je to všežravý druh, který sežere vše, co dokáže strávit a získat bez větší námahy. Nové zdroje potravy jsou rychle objeveny a okamžitě použity.

Krmivo pro kachnu divokou se skládá převážně z rostlinné hmoty:

  • semena;
  • plody;
  • zelené řasy;
  • pobřežní a suchozemské rostliny.

Dieta také zahrnuje:

  • měkkýši;
  • larvy;
  • malí krabi;
  • pulci;
  • malá ryba;
  • žáby;
  • červy;
  • hlemýžďů.

Složení potravin podléhá sezónním výkyvům. Kachna divoká středoevropská žije v období rozmnožování díky rostlinné potravě. Jsou to semena, přezimující zelené části rostlin a pak čerstvé rašící zelené. V době, kdy se mláďata narodí, nacházejí nejen hojnou rostlinnou potravu, ale také hojnou živočišnou potravu v podobě hmyzu a jeho larev. Kuřata divokých se však nespecializují na konkrétní stravu, dostatek živin nacházejí v prostředí.

I když vliv živočišných bílkovin na vývoj mladých zvířat je nepopiratelný. Mladá kachna divoká, která jedí hodně živočišných bílkovin, vykazuje mnohem vyšší rychlost růstu než ta, která jedí převážně zeleninu. Jakmile mláďata vyletí, kachna divoká stále častěji hledá potravu na polích. Mají rádi především nezralá zrna obilovin. Na podzim jedí kachna divoká žaludy a jiné ořechy.

Zajímavost: Rozšíření potravinového spektra zahrnuje brambory přivezené z Jižní Ameriky. Ve Velké Británii se tento stravovací návyk poprvé objevil během krutých zim mezi lety 1837 a 1855. Když zemědělci házeli hnijící brambory na pole.

Na krmištích kachna divoká také občas sežere chléb a kuchyňský odpad. I když je ve stravě obecně velmi přizpůsobivá, nejí slané rostliny. Například v Grónsku se kachna divoká živí téměř výhradně mořskými měkkýši.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Kachna divoká kachna divoká

Kachna divoká má asi 10 000 prachových peří, které je chrání před vlhkostí a chladem. Mažou toto opeření, aby skrz něj nepronikala voda. Žlázy u kořene ocasu poskytují speciální tuk. Kachna vezme tento maz zobákem a vetře si ho do peří. Na vodě se kachny vznášejí na vzduchovém polštáři. Mezi peřím a dolů zůstává vzduch. Zachycená vzduchová vrstva zabraňuje ztrátě tepla těla.

Při hledání potravy pod vodní hladinou se kachna divoká ponoří hlavou napřed, tlučou křídly o hladinu vody a poté se převrhnou. Tato poloha těla s ocasem zvedajícím se kolmo z vody vypadá velmi legračně. Potravu přitom hledají u dna v hloubce kolem půl metru. Části rostlin okusují zobáky a zároveň vytlačují vodu, kterou také chytli, ven. Části zobáku fungují jako síto, ve kterém se jídlo zasekává.

Zábavný fakt: Kachní nohy nikdy neprochladnou, protože jim chybí nervová zakončení a krevní cévy. To pomáhá kachnám orientovat se na ledu a sněhu bez pocitu chladu.

Let ptáka je rychlý a extrémně hlučný. Při mávání křídly kachna divoká často vydává zvonivé zvuky, kachnu podle nich poznáte, aniž byste ji vůbec viděli. U létajících jedinců jsou jasně viditelné bílé pruhy na vložkách křídel. Vzlet kachny divoké z hladiny vody je docela zručný. Dokáže se pohybovat pod vodou na desítky metrů. Na souši se kolébá ze strany na stranu, ale zraněný se dokáže rychle pohybovat.

Po období rozmnožování tvoří kachna divoká stáda a migrují ze severních zeměpisných šířek do teplejších jižních oblastí. Tam čekají na jaro a krmí se, dokud znovu nezačne období rozmnožování. Některé kachny divoké se však mohou rozhodnout zimovat v oblastech, kde je dostatek potravy a přístřeší. Tyto kachny divoké tvoří stálé nestěhovavé populace.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Kuřata divoká

Kachna divoká tvoří páry v říjnu a listopadu na severní polokouli a stěhovaví ptáci na jaře. Samice kladou vajíčka na začátku hnízdního období, ke kterému dochází kolem začátku jara. Páry společně hledají hnízdiště, které se může nacházet na pobřeží, ale někdy i dva až tři kilometry od vody.

Volba hnízdiště je přizpůsobena okolnostem každého stanoviště. V rovinatých oblastech se hnízda nacházejí na pastvinách, v blízkosti jezer s výraznou vegetací a na loukách. V lesích mohou obývat i prohlubně. Vlastní hnízdo je jednoduchá, mělká prohlubeň, kterou samice doplňuje hrubými větvemi. Po postavení hnízda kačer kachnu opustí a připojí se k ostatním samcům v očekávání období línání.

Zajímavost: Samice snáší od března 8-13 smetanově bílých vajec se zelenkavým nádechem bez skvrn, jedno vejce denně. Pokud jsou první čtyři vejce ponechána nedotčená dravci, kachna bude pokračovat v kladení vajec do tohoto hnízda a zakryje vejce tím, že hnízdo na krátkou dobu opustí.

Vejce jsou asi 58 mm dlouhá a 32 mm široká. Inkubace začíná, když je snůška téměř kompletní. Inkubační doba trvá 27-28 dní a opeření – 50-60 dní. Kachňata jsou schopna plavat, jakmile se vylíhnou. Instinktivně zůstávají blízko své matky, nejen kvůli teplu a ochraně, ale také proto, aby se naučili a zapamatovali si, kde žijí a kde získávají potravu. Když kachňata vyrostou, aby mohla létat, vzpomenou si na své tradiční migrační trasy.

Přečtěte si více
Jak sušit mátu na čaj doma?

Přirození nepřátelé kachny divoké

Foto: kachna divoká

Kachna divoká všech věkových kategorií (ale zejména mláďata) často čelí široké škále predátorů, včetně těch domestikovaných. Nejnebezpečnějšími přirozenými predátory dospělých kachny divoké jsou lišky (které nejčastěji napadají hnízdící samice. Stejně jako nejrychlejší či větší dravce: sokol stěhovavý, jestřáb, orel skalní, orel, vrána popelavá, případně orel mořský, velcí rackové, orel Seznam dravců se skládá z nejméně 25 druhů a stejného počtu dravých savců, nepočítaje v to několik dalších predátorů ptáků a savců, kteří ohrožují vejce a kuřata divokých ptáků.

Kachna divoká jsou také obětí takových predátorů, jako jsou:

Kachny divoké mohou být také napadeny většími anseriformes, jako jsou labutě a husy, které často vyhánějí kachny divoké v období rozmnožování kvůli územním sporům. Labutě velké zaútočí nebo dokonce zabijí kachny divoké, pokud si myslí, že kachny představují hrozbu pro jejich potomky.

Aby se zabránilo útokům kachny během spánku, odpočívají s jedním okem otevřeným, což umožňuje jedné hemisféře mozku zůstat aktivní, zatímco druhá polovina spí. Tento proces byl poprvé pozorován u kachny divoké, ačkoli se předpokládá, že tento jev je obecně rozšířený mezi ptáky. Protože samice s větší pravděpodobností loví kořist během období rozmnožování, mnoho hejn má mnohem více kačerů než kachen. Ve volné přírodě se kachny dožívají 10 až 15 let. Pod dohledem osob od 40 let.

Stav populace a druhů

Foto: Samice kachny divoké

Kachna divoká je nejpočetnější a nejrozšířenější ze všech vodních ptáků. Každoročně lovci zastřelí miliony jedinců, na jejich početnost to má jen malý vliv. Největší hrozbou pro kachny divoké je ztráta přirozeného prostředí, ale snadno se přizpůsobí lidským inovacím.

Zajímavost: Od roku 1998 je kachna divoká vedena jako nejméně ohrožený druh v Červeném seznamu IUCN. Je to proto, že má velký rozsah přes 20 000 000 km² a také proto, že počty ptáků spíše rostou než klesají. Populace kachny divoké je navíc velmi početná.

Na rozdíl od jiného vodního ptactva, kachna divoká těžila z lidské transformace tak obratně, že je nyní v některých oblastech světa považována za invazivní druh. Obývají městské parky, jezera, rybníky a další umělé vodní plochy. Jsou často tolerováni a podporováni v lidských stanovištích kvůli jejich klidné povaze a krásným duhovým barvám.

Kachny koexistují s lidmi tak úspěšně, že hlavní riziko pro zachování druhů pochází ze ztráty genetické diverzity mezi tradičními kachnami v regionu. Vypouštění divokých divokých divokých divokých divokých divokých v oblastech, kde nejsou původní, někdy způsobuje problémy v důsledku křížení s původním vodním ptactvem. Tyto nestěhovavé kachny divoké se kříží s místními kachními populacemi blízce příbuzných druhů, přispívají ke genetickému znečištění a produkují plodné potomstvo.

Mallard předchůdce mnoha domácích kachen. Jeho evoluční divoký genofond je odpovídajícím způsobem znečištěn domestikovanými populacemi. Plná hybridizace různých druhů divokého genofondu divoké kachny povede k vyhynutí místního vodního ptactva.

Datum zveřejnění: 25.06.2019
Datum aktualizace: 23.09.2019 v 21:36
Autor: Alekseeva Inna

Tagy:

  • Anatini
  • Anatoidea
  • brodiví ptáci
  • Vodní ptáci
  • Vodní ptáci
  • Sekundární
  • Anseriformes
  • Bilaterálně symetrické
  • Divoká zvířata Ruska
  • Zvířata Austrálie
  • Zvířata Austrálie a Oceánie
  • Zvířata z Afghánistánu
  • Zvířata Afriky
  • Běloruská zvířata
  • Zvířata z bažin
  • Zvířata z Himálaje
  • Zvířata z Grónska
  • Zvířata Eurasie
  • Zvířata z Indie
  • Zvířata z Íránu
  • Zvířata Islandu
  • Zvířata z Kazachstánu
  • Zvířata z Kanady
  • Zvířata z Číny
  • Luční zvířata
  • Zvířata začínající na písmeno K
  • Zvířata Nového Zélandu
  • Jezerní zvířata
  • Zvířata z polí
  • Zvířata řek
  • Zvířata Ruska
  • Zvířata Severní Ameriky
  • Zvířata Skandinávie
  • Zvířata subtropické zóny severní polokoule
  • Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata subekvatoriálního pásu severní polokoule
  • Zvířata subekvatoriálního pásu jižní polokoule
  • Zvířata Tasmánie
  • Zvířata tropické zóny severní polokoule
  • Zvířata tropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata tundry
  • Zvířata z Ukrajiny
  • Zvířata mírného pásma severní polokoule
  • Zvířata mírného pásma jižní polokoule
  • Zvířata Skotska
  • Zvířata Jižní Ameriky
  • Zimující ptáci
  • Krásní ptáci
  • Skuteční ptáci
  • Skutečné kachny
  • Nováčci
  • Sedaví ptáci
  • Stěhovaví ptáci
  • Stěhovaví ptáci z Ruska
  • Stěhovaví ptáci z Uralu
  • lamelárně zobákovité
  • Obratlovců
  • Ptáci z Austrálie
  • africké ptáky
  • Ptáci Běloruska
  • Ptáci Kazachstánu
  • Ptáci Ruska
  • Ptáci Severní Ameriky
  • Ptáci středního Ruska
  • Ptáci tundry
  • Ptáci Jižní Ameriky
  • fušující kachny
  • kachna
  • strunatci
  • Čelisti
  • Čtyřnohý
  • Eukaryoty
  • Eumetazoi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button