Jaký je rozdíl mezi vydrou a ondatra?
![]()
Vydra, ondatra a nutrie jsou savci, kteří vedou semi-vodní životní styl. Pro nezkušeného člověka je těžké na první pohled určit, kdo je před ním, jak se zvířata liší, protože zvířata jsou si v mnohém podobná. Je mezi nimi rozdíl, a to nejen vnější. Právě teď se čtenáři dozvědí, jak rozeznat nutrie od vyder a ondatry.

Hlavní podobnosti a rozdíly
Pižmoň se od nutrie liší velikostí těla a hmotností. První zvíře je kompaktnější. Délka těla krysy pižmové zřídka přesahuje 35 cm, její ocas je téměř stejně velký. Pižmoň váží 1,5-1,8 kg. Tělo nutrie je větší – 40-45 cm, délka ocasu dosahuje 45 cm.Oba druhy zvířat jej používají jako kormidlo při plavání pod vodou. Hmotnost nutrie je 3,5-4násobek hmotnosti ondatry.
Navenek jsou zvířata velmi podobná: připomínají krysu. Tělo obou zástupců suchozemské fauny je kulaté, hlava malá, oči vysoko posazené. Na tlapkách jsou membrány, díky kterým zvířata dobře plavou. Tělo ondatry a nutrie je pokryto hustou srstí, skládající se z podsady a hrubých ochranných chlupů. Rozdíl je ale v barvě srsti – krysy pižmové mají na hřbetě červenou srst, v oblasti břicha šedomodrou. Zadní strana vodního bobra je tmavě hnědá a břicho je světlejší.
Oba druhy zvířat si k osídlení vybírají břehy řek, jezer a bažiny porostlé vegetací, protože jejich potravu tvoří z 95 % bylinné rostliny. V ojedinělých případech si zvířata mohou pochutnat na říčním životě – měkkýši nebo pijavice. Za zmínku stojí ještě jeden rozdíl mezi savci – pižmové pocházejí ze Severní Ameriky a nutrie jsou z Jižní Ameriky.
Pozornost! V jídelníčku vydry převažuje živočišná potrava. Jí převážně ryby a korýše.
popis
Když jsme pochopili hlavní vnější podobnosti a rozdíly mezi savci, podívejme se podrobně na jejich popis. V procesu poznávání každého zvířete se ukáže, jaký život vede, jak se rozmnožuje a čím se živí.
Vydry
Tato zvířata se vyznačují aerodynamickým tělem s prodlouženou tlamou a krátkými plovacími blánami. Vlastnosti:

- délka těla zvířete je 55-95 cm;
- ocas není pubescentní, šupinatý, silný, dosahuje délky 26-55 cm;
- Barva na hřbetě je tmavě hnědá, na spodní části těla je šedostříbrná.
Vydří srst je velmi hustá – na centimetr čtvereční kůže připadá přes 50000 XNUMX chlupů. Díky této hustotě není voda schopna prosakovat podkožím. Ani v ledové vodě vydra nezmrzne, protože její srst dobře udržuje teplo.
Životní styl a výživa
Vydry jsou samotářská zvířata, usazují se na březích řek a jezer, kde se vyskytují ryby. Zvířata preferují břehy zarostlé vegetací, nepřehledné a odplavené. V takových místech je snadné najít úkryt a vybudovat díru.
Pozornost! Vchod do vydří nory se provádí pod vodou.
Živočichové se živí říčními rybami a měkkýši, stejně jako ještěrky a žáby. Někdy jim jako potrava slouží ptáci – brodiví ptáci nebo kachny. Když je obtížné najít potravu v oblasti, kde se vydra usadila, savci putují a urazí vzdálenost 15-20 km za den (přes zasněženou krajinu). Zvířata se naučila obratně sjíždět svah a klouzat po břiše.
Vydry jsou schopny se pářit po celý rok, ale v regionech, kde jsou tuhé zimy, k tomu dochází hlavně na jaře.
Pozornost! Vydry se páří ve vodě.
Březost u těchto zvířat může trvat 63 až 270 dní. Doba porodu přímo závisí na podmínkách, ve kterých se samice nachází. K tvorbě a vývoji plodů dochází do 63 dnů. Vydří matka však nepřivede na svět mláďata v zimě, kdy je obtížné získat potravu. Po čekání, až se situace změní, pomůže. Ve vrhu vyder jsou 3-4 mláďata. Rodí se slepí.
Zvířata pohlavně dospívají pozdě – ve 2-2,5 letech.
Muskrats
Jde o drobné hlodavce z podčeledi hrabošů, rodu ondatra. Navenek připomínají šedou krysu, jen dvakrát větší velikostí těla. Vnější vlastnosti:

- oválné tělo, těžké;
- délka těla – 23-35 cm (bez ocasu);
- hmotnost – 1,3-1,8 kg;
- krk je krátký;
- hlava je kompaktní, tlama je tupá;
- uši jsou zpod srsti sotva viditelné;
- hlasy jsou malé, umístěné vysoko;
- rty přerůstají přes řezáky (tato vlastnost umožňuje zvířatům krmit se pod vodou);
- ocas je ze stran zploštělý, šupinatý, jeho délka se obvykle rovná délce těla;
- pás zadních končetin;
- vlna se skládá ze žíně a podsady, je hustá a měkká;
- na hřbetě je srst tmavě hnědá, na břiše šedomodrá.
Pižmové jsou býložraví hlodavci. Místem jejich osídlení jsou břehy nádrží s bohatou vodní vegetací. Tato zvířata si staví nory, do kterých je vchod skrytý pod vodou, přičemž přihrádky pro mláďata jsou umístěny nad vodní hladinou. Ondatry si také staví chatrče v rákosových houštinách, které se tyčí 1,5 metru nad vodní hladinu. Je pozoruhodné, že vchod do nich je také umístěn pod vodou.
Následující druhy rostlin slouží jako potrava pro zvířata:
- rákosí;
- bodlák;
- třtina;
- hrot šípu;
- orobinec
V jídelníčku ondatry jsou také měkkýši, pijavice, rybičky, jejichž podíl v potravě však nepřesahuje 5 %.
Pozornost! Pižmoň si staví spíže, kde si uchovává jídlo na zimu.
Ondatra žije v rodinách. Každá skupina má svůj vlastní krmný prostor. Samci si označují své území pomocí sekretů z gonád. Zvířata odhánějí členy jiných rodin ze svého okolí. Jen v zimě se občas spojí. S nástupem jara odrostlí potomci opouštějí „otcův dům“. Mladí samci, kteří ještě nemají rodiny, putují a hledají volná území.

Ondatra žije v rodinách
Pohlavně dospívají ondatry v 7-10 měsících. V teplých oblastech jsou schopni se rozmnožovat po celý rok a v chladných od března do konce srpna. Březost u samic je krátká – 30 dní a vrh je velký – 6-8 mláďat. Narodí se bezbranná a slepá, ale do desátého dne už děti umí plavat. Ve věku jednoho měsíce opouštějí své rodiče a jdou hledat svou spřízněnou duši. Pokud se potomci objevili na podzim nebo v zimě, mladí opouštějí své rodiče na jaře.
Nutria
Tito hlodavci jsou dvakrát větší než ondatra. Vedou také semi-vodní životní styl a jedí rostlinnou hmotu. Vlastnosti:
- hmotnost dospělého muže dosahuje 10-12 kg;
- délka těla – 45-60 cm (bez ocasu);
- postava je silná;
- malá hlava;
- oči jsou umístěny vysoko;
- řezáky jsou jasně oranžové;
- rty se těsně uzavírají za řezáky;
- pás zadních končetin;
- na předních tlapkách je 5 prstů;
- srst je hustá a měkká, na hřbetě hnědá, na břiše světlejší, se žlutým nádechem.
Pozornost! Srst nutrie je několikanásobně delší než králičí srst a co do nositelnosti je před liščí srstí. Nejlepší vlastnosti mají zvířecí kůže v chladném období.
Nutrie, stejně jako ondatra ondatra, obývá bohatou vegetaci pobřeží nádrží a bažin. Tato zvířata vytvářejí skupiny 13-15 jedinců, mezi které patří samec, několik samic a jejich potomci. Zvířata si staví nory ve strmých březích a rákosových houštinách. Když se vegetace ve vybrané oblasti stane vzácnou, rodiny se přestěhují a obsadí jiná území.

Díky speciální stavbě těla může nutrie plavat a potápět se. Pod vodou vydrží až 10 minut. Díky speciální struktuře pysků a přítomnosti obturátorových svalů v nosních průchodech je zvíře schopno hlodat stonky rostlin přímo pod vodou. Zvíře se živí stejnou vegetací jako ondatra. Občas jí měkkýše. Přestože je srst nutrie poměrně hustá a teplá, není přizpůsobena k životu v oblastech, kde zima trvá dlouho. To je způsobeno neschopností dostat jídlo zpod sněhu a navigovat pod ledem. Po ponoření do díry je nepravděpodobné, že by zvíře mohlo najít cestu ven.
Pozornost! Nutrie se od ondatry liší tím, že neskladuje potravu na zimu.
Z hlediska rozmnožování se liší i nutrie a ondatra. Březost u bobrů bažin trvá 127-130 dní a pohlavní říje se vyskytuje každých 25-30 dní. Nutrie rodí 3 vrhy ročně, z nichž každý obsahuje 4-6 mláďat.
Po krátkém seznámení s uvedenými druhy zvířat je jasné: všichni mají své vlastní vlastnosti. Rozdíl je nejen ve vzhledu, ale i ve způsobu života savců – způsobu osídlení, uspořádání nor a výživy, ale i rozmnožování. Co mají všichni tito zástupci fauny společného, je přítomnost cenné kožešiny. Šijí se z něj drahé kusy oblečení – kožichy a klobouky. Tyto produkty vypadají luxusně a dlouho vydrží. To je důvod, proč dnes mnoho farmářů chová nutrie a ondatry pro jejich srst.