Zpravy

Holub skalní – popis, umístění, zajímavosti

Synonyma. Columba livia 8. rustica. ruské jméno. Sizak, sizar – lid. Holubice skalní – knižní. Holubice je staré ruské jméno pro různé druhy řádu, nepochybně příbuzné “Columba”.

Distribuce. Plocha. V SSSR zabírá holub skalní ve volné přírodě poměrně malé území. Nachází se na Krymu (Puzanov, 1933), podél strmých břehů Azovského moře, snad na Sivash. V malých množstvích na dolním toku Dněpru (Walch, 1911) a podél pravého břehu Donu

Mezi Volhou a Uralem není četná, zaznamenána v píscích levého břehu Volhy (Orlov a Fenyuk, 1927) a v Guberlinských horách (Zarudnyj, 1888). V povodí Uralu byl nalezen v horním toku této řeky (Snigirevsky, 1929). Vzácné v oblasti horního toku Tobolu (Mikheev, 1937), hnízdí v Mugodzhary (Zarudny, 1888) a poblíž horního toku Irgiz (Sushkin, 1908). V malém množství se vyskytuje na severním pobřeží Aralského jezera (Bostanzhoglo, 1911).

Vědecká klasifikace

Doména: Eukaryota Říše: Animalia Kmen: Chordata Třída: Ptáci Řád: Pigeonidae Čeleď: Pigeonidae Rod: Holubi Mezinárodní vědecký název Columba Linnaeus, 1758 Druh: Holub skalní Mezinárodní vědecký název Columba livia Gmelin, 1789

V Tarbagatai hnízdí holub skalní v dosti velkých koloniích. V těchto horách, jakož i v celé oblasti mezi dolním tokem Uralu, severním břehem Aralu, horním tokem Tobolu a Tarbagatai, je však již mnoho jedinců, oba povahově přechodní k holubovi Turkestánskému, a k nerozeznání od něj. Altaj obývá typická forma (Sushkin, 1938), rozšířená v malých koloniích v horním toku Jeniseje (Sushkin, 1914).

Polodomestikovaný sizak jde mnohem severněji než divoký. Je běžné pro hnízdění v osadách Leningradské, Kalininské a Gorké oblasti. Na některých místech překračuje tuto hranici“ tvořící kolonie, například v Murmansku a na dolním toku Ob. Odříznutí od Evropy a západu. Asie, lokalita pokrývá malou oblast Dálného východu (povodí řeky Ussuri). V Japonsku je polodomácí holub běžný.

Povaha pobytu. Holub divoký je téměř přisedlý pták, který se vyznačuje pouze nepravidelnými, ale někdy velmi výraznými migracemi.

Biotop. Vyhýbá se lesům a velkým rovinatým plochám. Oblíbenými hnízdišti jsou všechny druhy útesů. Holub skalní se tak dychtivě usazuje na vysokých vápencových útesech krymského pobřeží, na křídových březích Volhy a Donu, také na útesech Mugodžarských hor a ve skutečném horském prostředí na Altaji.

Číslo. V současnosti sizaky nevytvářejí velké kolonie ani na jednom z uvedených míst. V evropské části svého areálu hnízdí většinou v jednotlivých párech, občas tvoří malé kolonie několika párů. Tito holubi jsou také málo početní v západní polovině asijské části jejich areálu, ve východní polovině jsou mnohem početnější.

Například v Tarbagatai již existují kolonie obsahující až několik desítek párů. Na Altaji a Jeniseji jsou desítky párů kolonií. Asi před šedesáti lety byli holubi skalní mnohem početnější; Chkalov narazil na kočovná hejna, jejichž počet se odhadoval na 50 tisíc jedinců.

Ekologie. Reprodukce. Údaje o hnízdění holubů skalních v rámci Unie jsou nevýznamné a dokonce i u polodomácích holubů jsou přes snadnost pozorování kusé. Jarní vrkání a páření začíná u polodomácích ptáků nezvykle brzy – v Chkalově již v polovině února (Zarudnyj, 1888). U zcela divokých holubů začíná období páření později a páření nastává koncem března – začátkem dubna, vejce jsou snesena do konce dubna. Vzniku páru předchází energické vrkání samce.

Přečtěte si více
Kdy natírat stromy vápnem?

Vrčící sisak skloní přední část těla nízko a otáčí se na jednom místě, nejprve jedním směrem, pak druhým, s pootevřeným ocasem. Když trylek dokončí, otočí se k holubici a prudce zvedne přední polovinu těla nahoru. Holubi se často „líbají“ zobáky, osahávají si peří na hlavě atd. Tyto stejné zvyky předcházejí kopulaci, po které samec vzlétne, zvedne se, opíše půlkruh, do určité výšky a klesá klouzavým letem, držíc jeho křídla nad zády šikmo .

Hnízdo se nachází někde ve štěrbině útesu, výklenku ve skále, na římse nebo vyčnívajícím kameni apod. Podle západoevropských ornitologů samec hledá místo pro hnízdo a nosí materiál a samice pouze položí. Hnízdo se skládá z poměrně hrubých větviček a kořenů a může být velmi hrubé, představuje pouze plochou hromadu s velmi mělkým tácem.

Hnízdní oblast každého páru je malá, protože holubi se často usazují v koloniích a umisťují hnízda blízko sebe. Každý samec však přísně dbá na to, aby jeho sousedé nepřekračovali stanovené limity, které se ve velkých a blízkých koloniích někdy zužují na dvě až tři desítky centimetrů.

Spojka 2 vajec, čistě bílá; rozměry: (77) 36,4 – 43,3 x 27 – 31,5, průměr 39,33 x 29,22 mm (Hartert, 1915). Oba rodiče inkubují od prvního vajíčka. Samice sedí na hnízdě více než samec, který v hnízdě tráví čas od 10 do 2 hodin. Osmý den inkubace začnou staří holubi zahušťovat stěny plodiny. Inkubace trvá 17 dní. V době, kdy se kuřata vylíhnou, plodina již vylučuje bílou kašovitou látku, která slouží jako potrava pro malá kuřátka.

Ti přijímají potravu od svých rodičů tak, že strkají zobáky do široce otevřených tlam starých ptáků a přijímají obsah úrody, kterou staří ptáci vyvrhli. Mláďata po několika dnech začnou dostávat zrna změkčená v úrodě starých ptáků, ale sekrece kašovité látky končí u holuba domácího 18. den po vylíhnutí mláďat, u holuba divokého ještě později.

Hnízdní období trvá 30-35 dní. Dokonce i mláďata, která opustila hnízdo, dostávají potravu od svých rodičů, prosí o ni se skřípěním a zvláštním chvěním křídel. U plnoletých mláďat proto peří na kořeni zobáku – na čele, na bocích a na bradě – dorůstá později než všem ostatním a zobák se zdá delší než u dospělých ptáků. Pár dní po odletu rodiče mláďata odeženou a zahájí druhou snůšku.

Dokonce i v nejsevernějších částech svého areálu – ve Skotsku a na Faerských ostrovech – kladou velryby šedé vejce alespoň dvakrát za léto. Ve středomořských zemích se jim podaří vylíhnout vejce až třikrát. Koncem května zde byly pozorovány přelety prvního poklopu.

Pro naše limity neexistují žádné údaje o reprodukci, kromě pokynů pro oblast Chkalov. z toho důvodu, že tam žijící polodomácí holubi mají údajně až čtyři snůšky za léto (Zarudný, 1888). Mláďata, která se osamostatnila, tvoří hejna, která postupně přibývají přibývajícími mláďaty.

Přečtěte si více
Proč nemůžete zmrazit banány?

Po nakrmení posledních mláďat se k hejnám připojují staří a ptáci se začnou toulat po hnízdištích, někdy na krátkou dobu odlétají na delší vzdálenosti.

Prolévání. Holub skalní, stejně jako ostatní druhy holubů, má za rok jeden kompletní svlék. Změna opeření začíná v květnu ztrátou desátého primárního letu a směřuje k náběžné hraně křídla. U některých jedinců začíná línání v dubnu, protože v květnu jsou ptáci se dvěma nebo dokonce třemi nahrazenými letkami.

V červnu jsou jedinci, kteří se změnili ze dvou na pět letek, v červenci – ze dvou na sedm, v srpnu – z pěti na osm. Zářijové materiály zastupuje jeden ptáček s osmi novými letkami. V listopadu končí výměna primárních letek u všech starých ptáků (Larionov a Shchukina, 1948). Stejně se postupuje při výměně letek u holubů domácích. Sekundární línají ze dvou center – z prvního a desátého peří.

Přepeření jde směrem dostředivě a u starých končí spolu s koncem línání zbytku peří. Mláďatům se někdy podaří vypelichat všechna sekundární letka a pírka od čtvrté do osmé zůstávají nezměněna. Línění drobného peříčka začíná koncem srpna, intenzivní je během září a října.

Začátek ztráty malého pírka se shoduje se změnou šestého pírka a konec – se změnou druhého – prvního pírka. Nejprve vypadne peří na zádech a na hrudi, ale línání se velmi rychle rozšíří do dalších oblastí opeření. S největší pravděpodobností probíhá línání divokých holubů podobně.

Mladí lidé mění oblečení Obr. 1. Holub skalní v tomto pořadí: kuřátko

je nahrazeno juvenilním peřím, které připomíná barvu opeření starých ptáků, ale barvy jsou matnější, opeření je volnější a s nahnědlým povlakem. Toto opeření je nahrazeno konečným opeřením dospělých na prvním podzimu. Pozdní mláďata v zimě línají.

Jako poslední rostou u mladých i starých ptáků zvláštní peří, které produkuje jemný prášek. Jsou umístěny v úzkém pruhu od podpaží k ocasu, procházejícího podél stehna. Tato řada peří prorazí, když je již svlékání dokončeno a znovu doroste až v lednu až únoru.

Běžné malé opeření je také schopné produkovat prášek. Ve všech případech se získává odlamováním konců tenkých vousů. Prášek je rovnoměrně rozptýlen po celém opeření a dodává mu jemnost odstínů charakteristických pro všechny holuby.

Power. Hlavní potravou sizaků jsou semena široké škály rostlin; Z divokých preferuje luštěniny, z pěstovaných obiloviny, hlavně pšenici. Sbírá zrna ze země, ale nevyklepává je z rostoucích klasů.

Někdy, zvláště poté, co je země pokryta sněhem, sedí sizakové na hromadách, které zůstaly na polích, a klují zrna z klasů. Toto poškození je však extrémně nevýznamné, protože za prvé je holubů obecně málo, za druhé migrují při hlubokých sněhových srážkách, zatřetí se obilí z klasů ponechaných na zimu na poli stále vysypává vlivem atmosférických faktorů a roztržení hlodavci.

Tím, že holubi ničí semena plevele, přinášejí určité výhody, pomáhají čistit pole. Jako všichni zrnožraví ptáci polykají obyčejní ptáci velká zrnka písku a malé oblázky, kterých je v žaludku jednoho jedince až tucet. Krmí se hlavně v ranních a večerních hodinách, v horké části dne někde odpočívají.

Přečtěte si více
Růžové choroby, popis, příznaky, léčebná opatření.

Polní znamení. V polních podmínkách je sizak na dálku snadno rozeznatelný od ostatních druhů našich holubů podle bílé zádě, patrné za letu (při pohledu shora nebo zezadu). Při pohledu z boku nebo zespodu je nápadnější bílé lemování křídla, které kontrastuje s poměrně tmavě zbarvenou hrudí a břichem, což u jiných druhů není. Sedící sizak lze na nejbližší vzdálenosti poznat podle dvou ostře vyznačených pruhů, které se táhnou přes křídlo.

Mořský pták je „společenský“ pták a dokonce i v období hnízdění je vzácné zahlédnout jednotlivé ptáky. Kde tento pták není pronásledován, stává se velmi odvážným, jak dokazují polodomácí holubi, kteří se procházejí po ulicích velkých měst. Když je sizak pronásledován, stává se mnohem opatrnější a stoupá do vzduchu, přičemž si nebezpečí všimne na velkou vzdálenost.

Sizak se vyhýbá lesům a zřídka sedí na stromech. Pro odpočinek a nocleh si hejno vybírá nějaký vysoký útes, útes, velkou budovu a jen výjimečně jediný strom nebo malý lesík, ne však hluboké oblasti rozlehlých lesů. Holubi obecní nejsou nijak zvlášť ochotni se připojovat k jiným druhům holubů, ale občas se zalétají krmit společně s krávy. Hlas holuba skalního se dobře odlišuje od monotónního vrkání lesních holubů a je podobný vrkání domácích holubů.

Popis. Rozměry a struktura. Délka křídel mužů (39) 204-250, žen (23) 203-229, v průměru 221,15 a 214 mm, resp. Délka ocasu je asi 78-100 mm, zobák asi 130-17 mm, tarsus asi 22-27 mm.

Zbarvení. Obě pohlaví jsou si podobná zbarvením. Celkové zbarvení dospělých ptáků je šedé, tmavší na spodní straně a na zadku. Plášť je poněkud lehčí. Přes spodní část zad se táhne bílý pruh široký asi 5-XNUMX cm. Podšívka křídla a podpaží jsou rovněž bílé. Ocasní pera a letky jsou tmavě šedé – tmavší než záď.

Po koncích ocasů probíhá černý vrcholový pruh, ale samotné špičky ocasů jsou namodralé. Vnější vějíř krajního kormidelníka je téměř celý bílý. Vnitřní sítě letek jsou na bázi bělavé. Sekundární a jejich větší kryty mají černé průchozí skvrny splývající do dvou zřetelných černých příčných pruhů na křídle.

Krk má jasně kovově nazelenalý nádech, obilí má měděný červený nádech (u samic jsou tyto odstíny méně jasné). Barva mláďat se vyznačuje přítomností nahnědlého povlaku na plášti a přední části spodní strany; nejsou žádné kovové odlitky; některé peří s úzkými bělavými okraji; bělost na zádech, často smíšená s modravou. Oko je oranžové, někdy se žlutou, někdy s červenou příměsí. Nohy jsou karmínově červené, u mladých bledší. Zobák je černý s bílým voskem.

Základní literatura. Ptáci Sovětského svazu. Skupina holubů. Svazek II. Pod generální redakcí G. P. Dementyeva a N. A. Gladkova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button