Moderni reseni

Erný luňák – popis | velikost, prostředí, fotografie

Korshak, Shulyak, Korkun – to je jméno draka, velkého dravce, ve slovanských jazycích. Slované považovali draka za předzvěst válek a přírodních katastrof, zosobnění temných sil. Pták byl symbolem rychlosti, lsti a nemilosrdnosti. Indiáni považovali draka za spojovací článek mezi lidmi a bohy. Šamani ve své praxi používali obrázky dravců. Takové nápady se nezrodily z ničeho nic. Drak, který se hrozivě vznáší na obloze, mimovolně vyvolává úzkost, obavy a ostražitost.

Živý dron

S délkou až 60 centimetrů a rozpětím křídel až 155 centimetrů je černý drak srovnatelný s bojovým dronem. Je úžasné sledovat, jak drak dokáže celé hodiny klouzat vzduchem a jen občas zamávat křídly. Funkci řízení hraje ocas, s jehož pomocí dokáže psát velmi složité piruety. Hmotnost ptáka se pohybuje od 800 do 1100 gramů. Zajímavé je, že samice jsou větší než samci. V přírodě se obvykle vyskytuje opačný vzorec.

Přestože se drak oficiálně nazývá černý, barva peří na jeho hřbetě je tmavě hnědá. Na hlavě je bílá skvrna. Peří na břiše je také hnědé, ale s načervenalým nádechem. Zobák je černý. Tlapky vypadají, jako by měly na sobě žluté boty. Zvuky vydávané drakem mohou být melodické, něco jako „yurl-yurl“, nebo mohou být krátké, ostré: „Ki-ki-ki“. Pohled je chladný, intenzivní. Vždy se zdá, že je z něčeho nešťastný.

Pod 65. rovnoběžkou

Luňák černý žije téměř po celé Africe s výjimkou severních oblastí. Pták také zakořenil v Eurasii – jeho stanoviště se rozkládá v širokém pásu od Portugalska po Japonsko. Nezahrnuje oblasti Dálného severu. Nad 65. rovnoběžkou tyto ptáky neuvidíte. Ale draka černého lze nalézt na Filipínách, indonéském ostrově Sulawesi, Nové Guineji a některých oblastech Austrálie. V Rusku jsou oblíbenými místy lesostepní zóny.

Blízcí příbuzní

Luňák černý patří do čeledi jestřábovitých. První vědecký popis ptáka provedl v roce 1783 holandský přírodovědec Pieter Boddaert. V latině zní jeho jméno jako Milvus migrans. Předci těchto ptáků žili na planetě před 50 miliony let – o tom svědčí nálezy paleontologů. Zhruba před 30 miliony let se zástupci čeledi jestřábovitých zformovali do podoby, v jaké je známe nyní. Stáří předka luňáka černého vědci odhadují na 1,8 milionu let. Luňák černý má několik blízkých příbuzných.

Pískací drak dostal své jméno podle zvuků, které vydává, připomínající hlasité pískání. Ptáci jsou středně velcí, mají dlouhý ocas a malou hlavu. Peří má tmavě žlutou barvu, zatímco křídla jsou hnědá s černými inkluzemi. Mladí ptáci mají jasnější barvy a výrazné červenohnědé pruhy. Domovským územím poddruhu je Nová Guinea a Austrálie. To naznačuje, že pískající draci nemusí na zimu odletět – jsou šťastní doma.

Již z názvu je patrné, že slukožravý drak se živí slimáky. K tomuto účelu slouží charakteristický dlouhý zahnutý zobák, který napomáhá k lovu těchto tvorů. Tento zobák usnadňuje držení kluzkých slimáků. Ptáci jsou poměrně malí – maximální velikost nepřesahuje 40 centimetrů a hmotnost nepřesahuje 400 gramů. Samci tohoto druhu mají černé peří, zatímco samice mají hnědé peří.

Luňák brahminský je dalším poddruhem. Název dává důvod k podezření, že pochází z Indie. Tak to je! Většina obyvatel se usadila na Hindustanském poloostrově. Tento druh se však vyskytuje také v Austrálii. Ptáci se nacházejí v Himalájích v nadmořské výšce 1500 metrů. Dravci preferují pobřeží vodních útvarů, protože základem jejich stravy jsou ryby a další zástupci podvodního království. Luňáci brahmanští mají červenohnědou barvu, ale hruď a hlava zůstávají bílé. Ptáci vedou sedavý způsob života.

Přečtěte si více
Bez „skládací postele“: 6 praktických a roztomilých nápadů na sušení prádla v bytě |

Červený luňák je ve skutečnosti červenohnědé barvy. Hruď zdobí tmavé pruhy. Na břiše jsou světlé peří. Tlapky jsou žluté. Zahnutý zobák je také žlutý, ale jeho špička je černá. Velikost ptáka je 65 centimetrů, ale rozpětí křídel je o něco málo menší než dva metry. Dravci jsou rozšířeni na širokém území v Evropě a Africe. Vyskytují se také ve skandinávských zemích, na Kavkaze a v Íránu. Tento typ draka preferuje život v listnatých lesích, pláních a zemědělské půdě.

Dvouzubý luňák dostal své jméno díky dvěma zubům, které se nacházejí v horním zobáku. Tento druh se také nazývá luňák rudonohý. Ptáci jsou velmi malí, váží ne více než 230 gramů. Dravci žijí na širokém území od jižního Mexika po Brazílii.

Luňák šedý se vyskytuje v zemích Latinské Ameriky, jako je Argentina, Peru a Mexiko. Ptáci se vyznačují stříbrno-šedou barvou – odtud název. Dravci se rádi usazují v savanách a nížinných lesích.

Lesní pořádek

Luňák černý je typickým predátorem, takže základem jeho jídelníčku je maso. Loví hlodavce, ptáky, hady a žáby. Do hry vstupuje hmyz a červi. V nádržích se ryby, raci a korýši stávají kořistí. Může jíst ptačí vejce a spadané ovoce. Pták lze často spatřit na smetištích a skládkách, kde vyhledává potravinový odpad. Luňák černý ze své podstaty stále není lovec, ale mrchožrout, a proto se raději živí mršinami.

Při hledání potravy prokazují luňáci projevy inteligence. Sledují například rybáře, kteří do revírů vozí ptactvo. Vzhledem k tomu, že dravci nejsou nakloněni samostatnému lovu, mohou z úlovku jednoduše profitovat. Rackové se obvykle uchylují k této technice. Ptáci mohou dlouho pozorovat lidi, všímat si, kde nacházejí potravu nebo vyhazují odpad. Mezi ptáky jsou velmi oblíbené jatka, kde je vždy dostatek potravy, pro kterou není třeba lovit.

Dravci jsou pro drůbežářské farmy skutečnou pohromou, protože kuřata nebo housata jsou pro ně příliš snadnou a tudíž chutnou kořistí. Draci nepohrdnou lidskou potravou. Zvláště pokud je ponecháno bez dozoru. Během lovu draci vystopují nemocná zvířata, která se nemohou schovat ani uniknout. Z tohoto důvodu, stejně jako vlci, mohou být klasifikováni jako „lesní řádové“.

Stav nade vše ostatní

Draci shánějí potravu na území, které ovládají. Ne každý však tuto možnost má. Ptáci „bez půdy“ mají nižší postavení a jsou nuceni krást majetek jiných lidí. Takové akce často způsobují konflikty. Silnější jedinci, aby o sobě dali vědět, si na hnízda věší světlé předměty, například kousky barevných igelitových sáčků. Čím více identifikačních znaků, tím silnější a sebevědomější se drak považuje. Slabí, nejistí ptáci si hnízda neoznačují a raději zůstávají ve stínu.

Černý drak je statusový pták, takže na obloze nemá žádné zvláštní nepřátele. Káně a jestřábi se s nimi snaží neprát. Draci jsou v síle nižší než větší orli, ale konflikty s nimi jsou vzácné. Častěji vznikají problémy mezi příbuznými. Zpravidla se jedná o řešení územních konfliktů. Takové hádky mohou vést k vážnému zranění. Statistiky říkají, že lví podíl úmrtí nastává právě z tohoto důvodu.

Přečtěte si více
Jak urychlit červenání rajčat

V dubnu, po návratu ze zimování, si luňák začíná stavět hnízdo. Pták je velmi opatrný při výběru místa, výběru stromů na březích nádrží nebo v záplavových oblastech. Mezi stromy dává přednost borovici nebo smrku, hnízdo si dělá na větvích u kmene. Při absenci stromů si musíte vystačit se strmými útesy nebo střechami budov. Dno hnízda je izolováno útržky papíru, hadrů a hnoje.

Hnízda často staví celá „kolektivní farma“, kdy se na jednom místě shromáždí až sto jedinců. Pak vzniká celé ptačí město. Samice kladou dvě až tři vejce a líhnou je velmi zodpovědně, ponechávají jen v případě nouze. Inkubační doba trvá od 25 do 38 dnů. Kuřata jsou krmena jeden a půl měsíce. První chmýří draků je světle červené, pak se stává šedým.

Během tohoto období byste se neměli pokoušet zkoumat obsah hnízda – matka se může potápět, klovat do hlavy nebo trhat kůži drápy. Říká se, že draci jsou schopni si pachatele zapamatovat a poté se mu pomstít. Nebezpečí pro vejce a mladší generaci představují vrány, kuny a lasičky, které rády ničí hnízda.

Draci jsou schopni stát se rodiči ve věku tří let. V průměru se ptáci dožívají 23 let. Sbírají se na zimu na konci léta. Během letů do tropů se ptáci shromažďují v hejnech. Je dobře známo, kde zimuje ruský luňák černý. Jedná se o země střední a jihovýchodní Asie. Naše opeřené krajany lze vidět v Thajsku, Indii, Vietnamu a jižní Číně. Ruští turisté ve skutečnosti v zimě rádi relaxují na stejných místech. Celková světová populace luňáka černého je několik milionů jedinců. Mezi pernatými dravci nemají v počtech obdoby.

V Rusku lze luňáka černého vidět při výletu k jezeru Bajkal. Velký pták vznášející se na obloze nad vodní hladinou vždy přitahuje pozornost. Draci černí žijí také v přírodní rezervaci Prioksko-Terrasnyj, která se nachází na břehu řeky Oka v okrese Serpukhov v Moskevské oblasti. Malá populace luňáků černých je i v Moskvě Sokolniki.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button